Proč nekupovat dětem sliz? Jaké nebezpečí hrozí? Studie říkají, že velké

Proč nekupovat dětem sliz? Jaké nebezpečí hrozí? Studie říkají, že velké
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
12. prosince  2018 
 06:00

Milují vaše děti populární sliz? Pro někoho možná super zábava, ale bohužel studie ukazují, že sliz není ani trochu bezpečný. Obsahuje totiž nebezpečné chemikálie! Proč tedy raději dětem koupit něco jiného?

Sliz na hraní láká nejedno dítě. Je tvárný, a vydává dokonce zvuky (třeba prdící). Můžete ho koupit hotový nebo si ho namíchat doma. Jeho popularita je po celém světě naprosto nepřekonatelná, ovšem možná byste to s nadšením neměli tak přehánět.

Skupina pro ochranu spotřebitelů nedávno označila sliz jako potenciálně nebezpečnou hračku. Výroční zpráva Americké skupiny pro výzkum veřejného zdraví varuje, že spousta testovaných hraček se slizem obsahovala nebezpečně vysoké hodnoty boru, což je látka, která se používá při výrobě detergentů a hnojiva.

Bor je považovaný v EU za velmi problematický kvůli negativnímu účinku na plodnost a na zdraví plodu. Množství této látky, které se z hraček může uvolňovat, stanovuje legislativa. Slizy ale navíc obsahují látky, které můžou vyvolat alergickou reakci. Bor má spolu s nimi dráždivý účinek, který může ovlivnit stav kůže, očí, nosu a krku. Pokud by došlo k požití, může to vést ke zvracení, průjmu či jiným střevním potížím. Bor je všeobecně uznávaný jako benigní. Je tedy na vás, jestli sliz budete i nadále kupovat. Zkuste to raději s domácí modelínou!

VIDEO: Nápady na tvoření s dětmi. Jak si ulehčit úklid?

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku