Jste vy i váš partner připraveni na další dítě? Na tyhle otázky si odpovězte!

  • Jste vy i váš partner připraveni na další dítě? Na tyhle otázky si odpovězte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    30. července  2018 
     06:00

    Máte doma už jedno dítě a vedete válku o to, zda mít druhé dítě, či nikoli? Jste na to vůbec připraveni? Položte si těchto devět otázek, a až si na ně odpovíte, teprve pak se rozhodněte.

  • Jaké pocity se honí vám oběma v hlavě?

    Autor: iStock

     

    Váš partner nemusí mít úplně stejné pocity jako vy. Jeden dítě chce, druhý ne. Nepokoušejte se tlačit na pilu a rozhodovat za druhého. Když se partner necítí na další dítě, nechte to být a dejte mu čas na to, aby si to v hlavě srovnal. Promluvte si o tom, proč chcete, nebo nechcete další dítě, a můžete se třeba dohodnout na kompromisu, kdy o tom zase začnete mluvit. Čím upřímnější oba budete, tím jednodušší bude vaše rozhodnutí.

     

  • Jak bude první dítě vycházet s tím dalším?

    Autor: iStock

     

    Pětileté dítě může být doslova nadšené tím, že bude mít bratříčka nebo sestřičku. Jindy to může považovat za obrovskou zradu. Nebo může cítit obě emoce. První dítě si může na nový přírůstek v rodině zvyknout snadno, nebo se bude chovat agresivně a neustále se bude snažit získat vaši pozornost. Samozřejmě že konečné slovo máte vy, nikoli dítě. Ale možná je dobré si o tom promluvit i s dítětem, pokud je dost staré na to, aby to pochopilo.

  • Můžeme si dovolit další dítě?

    Autor: iStock

     

    Podle statistiky vydají rodiče na dítě do jednoho roku kolem 36 000 až 92 000 korun! Poměrně velká částka, že? Zejména v případě, že nemůžete kojit, zaplatíte měsíčně kolem dvou tisíc za kojenecké jídlo. O plenkách ani nemluvě – či o věcech, které vám usnadní život s dítětem. To je ale jen první rok života. Co ty další? Škola, kroužky, střední škola, další kroužky – a tak dále. Nejvíc vás bude stát puberťák mezi 16 a 19 lety (kolem 130 tisíc korun). Takže, budete na to mít? Zvládnete finančně další dítě? Na druhou stranu spoustu věcí může druhé dítě „podědit“ po starším sourozenci – ovšem jen do určitého věku.

     

  • Máme na další dítě dost místa?

    Autor: iStock

     

    Když do rodiny přibyde další člen, může to znamenat velké změny v organizaci bytu. Máte-li velký dům s několika ložnicemi, žádný problém. Ovšem máte-li jen 2+1 v paneláku, asi už to problém trochu bude. Vejdete se do malé kuchyně? Musíte se tedy zamyslet i nad změnami, které bude nutné udělat ještě předtím, než uvidíte na těhotenském testu dvě čárky.

  • Změní další dítě náš životní styl?

    Autor: iStock

     

    Každé dítě ho změní. Jakmile ale to první povyroste, získáte opět trochu svobody navíc. Když ale přijde další dítě, vrátíte se zpátky na startovní čáru. Vstávání, chození někam, krmení, neustálá přítomnost u dítěte... Nebude to tak snadné. A když přijde třetí nebo čtvrté dítě, můžete mít plné ruce práce. Změny životního stylu jsou prostě jasné: dokonce i obyčejné výlety po městě, abyste si něco koupila, budou utrpením. Aspoň na začátku tedy.

     

  • Jaký je můj hlavní důvod, proč chci mít další dítě?

    Autor: iStock

     

    Zeptejte se sami sebe, proč chcete další dítě. Chcete, aby mělo to první sourozence a nevyrůstalo samo? Nebo zbožňujete malé děti? Máte pocit, že u stolu v kuchyni je ještě jedna prázdná židle, kterou je potřeba zaplnit? Někdo na vás tlačí? Připadáte si už stará a bojíte se, že pak neotěhotníte? Prostě a jednoduše si musíte položit otázku a najít primární důvod, proč chcete další dítě.

  • Jsme ochotní to všechno znova absolvovat?

    Autor: iStock

     

    Nejen celých devět měsíců, ale taky porod, noční krmení, růstové spurty, kojenecké koliky a neustálý pláč. Děti jsou sice roztomilé, ale realita je jiná. Každá fáze, kterou jste už jednou absolvovala, se nyní opět restartuje. A budete pečovat nejen o jedno dítě, ale o dvě.

     

  • Jak se cítím, když nemáme další dítě?

    Autor: iStock

     

    Přemýšlíte o tom, jaký by byl život, kdybyste neměli další dítě? Přemýšlejte o tom a zkuste dešifrovat své emoce. Máte-li pocit, že jako tříčlenná rodina jste naprosto úplná a dokonalá rodina, není třeba uvažovat o dalším dítěti. Aspoň zatím. Buďte k sobě hlavně upřímní.

  • Opravdu chci mít další dítě?

    Autor: iStock

     

    Tahle otázka je vlastně úplně nejdůležitější! A vyžaduje taky tu nejupřímnější odpověď. To, že chcete dítě, jsou třeba pouze reakce na tlak partnera či rodičů, nuda nebo tikající biologické hodiny. Odstraňte veškeré vnější vlivy a sami sobě odpovězte na otázku: Chci mít další dítě? Pamatujte: neexistuje správná, nebo špatná odpověď. Každá rodina je jedinečná a vaše rozhodnutí je jediné to správné.

     

    Jestli se vám do dalšího dítěte nechce, pak asi víte proč. Třeba právě kvůli tomu, co uvidíte v tomto videu:

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku