Kapesné: Kolik peněz děti doopravdy potřebují a kolik jim máte dávat?

Kapesné: Kolik peněz děti doopravdy potřebují a kolik jim máte dávat?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
25. června  2016 
 08:00

Dáváte dětem kapesné? To je celkem obvyklé. Ale bavíte se s nimi o penězích a tom, jak s nimi hospodařit? To je totiž stejně důležité jako vyplácení pravidelné dětské renty. Obojí dohromady zvyšuje šanci, že se náš potomek naučí jakž takž hospodařit. 

Je zbytečné zdůrazňovat, že s dětmi se o penězích mluvit má. A čím dříve, tím lépe. Samozřejmě finanční témata a laťka odbornosti se jednoznačně vztahují k věku dítěte. Průzkumy ukazují, že každé předškolní dítě by mělo mít o penězích obecné povědomí. „Nikdo vám nedá přesný manuál, jak se o penězích bavit. V každém případě ale nikdy nevynechejte u dětí období, kdy si „hrají na obchod“. Hry na obchůdek, kdy se za dětské peníze prodává a kupuje kde co, mají nenahraditelné zastoupení. Můžete nakupovat a prodávat hračky, ale také kousky ovoce, na podzim přijde vhod i prodej kaštanů, v zimě se krásně prodávají rampouchy, v létě sedmikrásky či třešně. Děti si pro vás připravily vystoupení? No, tak to si ale určitě musíte na takové představení koupit lístky! Hrou se dítě naučí opravdu mnoho,“ říká zkušená matka čtyř dětí Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

Začít můžete už tím, že dětem pořídíte pokladničku, kterou si mohou vybrat samy – starším klidně tradiční prasátko, z kterého není peníze snadné dostat, mladší by měly mít pokladničku s klíčkem, mívají potřebu peníze vidět a přepočítávat. Časem přijde na řadu první peneženka a i tu by si potomek měl vybrat sám. 

Aby mělo spoření nějaký smysl, určitě věnujte prostor debatě na téma, co se za našetřené finance koupí, pořídí. Dle věku dítěte to může být návštěva cukrárny s dvojitou porcí zmrzliny, hračka, lístky do kina, kdy dítě pozve rodiče, příspěvek na novou přilbu, kolo, lyže. 

6 rad: Co udělat, když zjistíte, že vaše dítě lže

6 rad: Co udělat, když zjistíte, že vaše dítě lže

Děti občas lžou a je to normální. Potřebují si to vyzkoušet, aby zjistily, zda jim to projde a jak na to budou reagovat rodiče a další lidé v jejich…celý článek

Kapesné ano, či ne? Podle veškeré dostupné literatury, a to ať už z řad odborníků či laiků, je v této otázce naprostá shoda. Kapesné ANO. Nástup do školy je právě tím ideálním obdobím. Výše kapesného záleží vždy na individuálních možnostech a domluvě. „Ale když už se na kapesném dohodnete, dodržujte termín a výši. Jděte příkladem, že máte o toku peněz přehled, a nedovolte, aby vám dítě připomínalo, že už je to druhý týden, co kapesné nedostalo! Záleží i na domluvě, zda kapesné bude jednou týdně či jednou měsíčně. A nezapomeňte, že kapesné je pro potěšení. Nemělo by to sklouznout k tomu, že dítěti řeknete, že si za kapesné má koupit tramvajenku či základní kredit na mobilní telefon. Dítě musí vědět, které výdaje hradíte vy (stravné ve škole, tramvajenku, školní družinu…) a které jdou za ním. Není nic jednoduššího než informace sepsat v bodech a nechat je volně přístupné na nástěnce. 

Kolik vlastně dětem dávat?

  • Předškolákům není třeba kapesné dávat, případně rok před nástupem do školy 10 korun týdně.
  • Dítěti na prvním stupni základní školy týdně 10 až 50 korun.
  • Dítěti na druhém stupni měsíčně 200 až 400 korun.
  • Středoškolákovi měsíčně 300 až 600 korun.
  • Vysokoškolákovi měsíčně 300 až 600 korun.

Pokud možno nikdy nepoužívejte příděl či nepříděl kapesného jako výchovný prostředek. Pokud dítě chcete naučit hospodařit, nemůže se do této tematiky ještě proplétat vaše představa ideálního chování. Pokud máte s dítětem nějaké neshody, najděte jiné řešení než sáhnutí na kapesné. 

Pokud už je dítě školák a domluvíte se s ním na kapesném, automaticky ho nedávejte mladšímu dítěti. Vysvětlete mu, že i on do věku kapesného doroste. Nepochopení a nelibost přicházejí pouze tehdy, pokud mladšímu dítěti nevěnujete dostatek vysvětlení. To, že nedostává kapesné, ale neznamená, že nemůže mít svoji pokladničku. Každá babička i dědeček drobnou minci do kasičky rádi dají.

10 tipů, jak reagovat v momentě, kdy dítě vůbec neposlouchá

10 tipů, jak reagovat v momentě, kdy dítě vůbec neposlouchá

I děti, které se většinou chovají tak, že nepotřebují žádnou korekci, mají své chvilky. Natož takové, které jsou jak živé stříbro nebo od přírody vzteklejší.…celý článek

Je možné, že vás děti překvapí otázkami, kde se vlastně peníze berou. Zda je jejich množství neomezené či proč si maminka, když jí dojdou, pro další peníze automaticky nedojde do bankomatu. Děti netuší, že se platí nejen to, co je vidět (jídlo, jejich oblečení…), ale i to, co nevidí (nájem, elektřina, jejich zájmové kroužky). Společné debaty – nejen o hospodaření, ale i o tom, proč je nesmyslné a hloupé bohatším vrstevníkům závidět a chudším se posmívat – jsou nezastupitelné. A pokud znáte knížku Denisy Proškové „Kde rostou peníze?“, můžete s dětmi nejenom společně na toto téma číst, ale také vybarvovat obrázky. Zvířátka vás velmi milou a zábavnou formou provedou první finanční cestičkou.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku