Přestaňte dětem říkat NE. Jaké věty používat místo zákazů a příkazů?

  • Přestaňte dětem říkat NE. Jaké věty používat místo zákazů a příkazů?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    10. srpna  2016 
     14:00

    Ne, nedělej to! Nemlať ho! Nemluv chvíli! Pronést podobné věty je bohužel hodně snadné. Stačí, aby dítě předvedlo některý ze svých kousků, a někdy ani to ne, pokud za sebou nebohý rodič má den plný konfliktů a nekonečných debat. Bohužel, málokdy jimi dosáhneme toho, o co nám šlo, spíš se situace ještě zhorší. Jak reagovat jinak a lépe? 

  • Když se obejdete bez NE, budou děti poslušnější

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Kara Carrero, učitelka, blogerka a matka tří dětí, bojovala stejně jako rodiče na celém světě s pocitem, že na děti většinu dne křičí ve snaze jim něco zakázat, nebo naopak přikázat. Nakonec se jí povedlo dosáhnout toho, že u nich doma se bez podobných vět skoro obejdou, přičemž to rozhodně neznamená, že by si její děti mohly dělat, co chtějí. Jak to? 

     

    Mlátí váš potomek svého sourozence? Pak je pochopitelné, že první, co vám vytane na mysli, je okamžitě to zakázat. Tedy něco jako "neperte se", případně "přestaň ho mlátit". Nejspíše to moc nebude fungovat, zvláště když podobné příkazy používáte od rána do večera, a nezabere ani to, když zvednete hlas.  

  • Záleží na volbě slov i jejich pořadí

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Podle Kary, o jejímž přístupu vyšel článek na webu Womensday.com, je potřeba vycházet z toho, čemu děti dokážou přirozeně naslouchat, což smršť zákazů a příkazů není. Stejně jako nefungují dlouhé proslovy. Od rodiče to vyžaduje trochu cviku, ale dá se to naučit. Je třeba vyjít i z toho, že dítě trochu vnímá začátek toho, co mu říkáme, a často chytí konec, střed naší promluvy ale s klidem vypustí. 

     

    V praxi to znamená, že když dítěti řeknete něco jako "proboha, kolikrát ti mám říkat, abys nechodil k tomu horkému sporáku", zaznamená cosi jako "proboha sporáku" a ani mu nemusí dojít, že k němu nemá chodit. Lépe zabere "jdi pryč od sporáku" nebo – v jiné situaci – "honem pojď ke mně", například když chcete, aby dítě nevběhlo do silnice. Dosud byste zbytečně říkali něco jako "nechoď k tý silnici, jezdí tam auta".

     

  • Věty, které jsou lepší než příkazy a zákazy

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Tady máte několik příkladů toho, co byste měli příště říkat, abyste se s potomkem lépe domluvili. Některé věty, jimiž byste měli nahradit příkazy a zákazy, možná znějí zvláštně, ale přesto je vyzkoušejte. 

     

    Špatně Dobře
    Nemlať ho! Dej si ruce zpátky k tělu. 
    Neříkej to! Zkus to říci jinými slovy. 
    Nekvílej a nefňukej mi tady!  Řekni mi, co ti vadí. 
    Neslyším, co pořád říkáš.  Mluv pomaleji a hlasitěji. 
    Tohle ti fakt nekoupím! Co kdybychom místo kupování další hračky ...
    Nevztekej se! Chápu, že tě to naštvalo, ale...
    Neber si to, není to tvoje.  Tohle je Markovo, chceš...?
    Už to ukliď, musíme jít.  Ještě pět minut a pak půjdeme, ok? 
    Okamžitě s tím skonči.  Teď toho necháme, ale vrátíme se k tomu, až...
    Proč nepřidáš?  Půjdeme trochu rychleji, můžeš? 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku