Ideální věkový rozdíl mezi dětmi? Na to už vážně nevěřím!

  • Ideální věkový rozdíl mezi dětmi? Na to už vážně nevěřím!
    Sourozenci
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    29. srpna  2016 
     06:00

    Když čtu na internetu debaty o tom, jaký je ideální věkový rozdíl mezi potomky, musím se smát. Budoucí rodiče tam zcela vážně plánují, jak porodí potomky od sebe přesně tak, jak potřebují, aby to vyhovělo jejich představám o rodinném životě.  A tak někdo chce děti rok po sobě, aby si spolu vyhrály, zatímco jiný nejde pod tříletý věkový rozdíl, aby si každé miminko zvlášť užil. My otrlé matky ale víme své, nenaplánujete nic! 

    Když jsem čekala druhé dítě, snad každý druhý člověk mi říkal, jak jsme to skvěle naplánovali, že dvouletý věkový rozdíl je ideální, protože starší potomek už nebude úplné miminko, takže první rok dva to nebude takové maso a pak už si spolu vyhrají. Zvláště když se ukázalo, že i druhé dítě bude chlapec, slova o ideálu nabrala na ještě vyšší četnosti. Ráda bych se tu hlasitě zasmála. Oba chlapci se narodili s tak rozdílnými povahami a zájmy, že o společném hraní si nemohla být řeč. Když se nemlátili, tak se aspoň hádali, což jim vydrželo dodneška. Aby snad nevznikl omyl, mají se rádi, ale nějak si nemohou pomoci. 

  • Dva roky jako ideál? Dovolte, abych se zasmála

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Já sama jsem nicméně za nejhorší rozdíl považovala ten, který byl mezi mnou a mladší sestrou. Čtyři roky a pět měsíců bylo totiž příliš mnoho na to, abychom měly stejné zájmy, a příliš málo na to, aby nás rodiče vychovávali jako dva jedináčky nebo alespoň dvě odlišné osobnosti, kterými jsme nepochybně byly. Nevím, co to moji mámu napadlo, ale snad do mých patnácti nám dávala stejné dárky, a dokonce i stejné nebo alespoň podobné oblečení. A doufala, že nás budou bavit a zajímat stejné věci, ale to bohužel moc nefungovalo. Zákon schválnosti nicméně funguje. Mé dvě nejmladší děti jsou od sebe přesně čtyři roky a pár měsíců. Zatím jim je pět  let a necelý rok, takže těžko soudit, ale jsem dost zvědavá. 

  • Čtyři roky a pět měsíců? Nikdy!

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Jedna moje známá je odvážná žena, a tak se rozhodla, že její děti budou jen rok od sebe. Ale asi neplánovala, že se jí to zadaří opakovaně, a tak dnes má potomky ve věku 5, 4 a 3 roky, přičemž každého baví něco naprosto odlišného. Možná si časem budou spolu i rozumět, ale zatím to podle ní nevypadá, protože ze všeho nejvíc soupeří o pozornost svých rodičů. 

  • Ani jediný rok rozdílu vás nemusí zachránit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tři roky coby věkový rozdíl mezi sourozenci kdysi doporučoval nestor české dětské psychologie Zdeněk Matějček. Mimo jiné kvůli tomu, že nejvíce odpovídá tomu, jak to vypadalo kdysi, kdy ženy dlouho kojily, a tak dříve většinou neotěhotněly. Podle něj je takový odstup mezi sourozenci důležitý i pro to, aby rodiče toho prvního takříkajíc vypiplali. A v tom je právě to riziko, jak mi dokládá kamarádka Káča. "Tříletý věkový rozdíl mi vždycky připadal jako ideál. Užiju si miminka, to odroste, půjde do školky a já budu mít druhé dítě. Až do odchodu do školky to všechno klaplo, malou vzali dokonce ve dvou a půl letech, ale mně v té době došlo, že další dítě hned tak nechci. Že mám zase trochu víc času na sebe a na muže a že si to chci užít," vzpomíná na dobu skoro před deseti lety. Touha po dalším dítěti přišla až před čtyřicítkou, když bylo její dceři osm. A těhotenství už nevyšlo. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku