Nevím, nic, ne: Jak se ptát dětí, aby vám na něco odpověděly

Nevím, nic, ne: Jak se ptát dětí, aby vám na něco odpověděly
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
31. srpna  2016 
 06:00

Co vás vlastně zajímá, když po dlouhém dni zase uvidíte své děti, s nimiž jste se doma rozloučili někdy po snídani? Pochybujeme, že vám skutečně nejvíce záleží na tom, co měly k obědu. A přesto se na to každý den ptáte.

Jak vypadá váš dialog s dětmi například cestou ze družiny? Možná se jich – jako spousta jiných rodičů – ptáte, zda dojedly svačinu, co měly k obědu, a pak poněkud obecně na to, co dělaly. A ony nevědí, co na to říct, a tak vás více či méně slušně vlastně posílají do háje. 

"Nevím, jak na tvé dotazy odpovídat. Proč je důležité, co jsem měla k obědu? Navíc to už nevím, nezajímá mě to. Zkrátka jsem si vybrala, jestli si dám kuře nebo těstoviny. Mnohem víc mě zajímali mí kamarádi a ne to, co jsem měla na talíři." Zhruba tohle se honí hlavou školákům, když se jich rodiče ptají na zbytečné banality, místo aby se skutečně zajímali o to, jak se během dne měli a cítili. 

9 tajemství sebevědomých a úspěšných dětí: Co musí dělat rodiče?

9 tajemství sebevědomých a úspěšných dětí: Co musí dělat rodiče?

Chcete, aby váš potomek byl zdravě sebejistý, šťastný a úspěšný? Zde jsou nejúčinnější způsoby, jak mu v tom pomoci. Přečtěte si, jak má vypadat výchova…celý článek

Tvrdí to Isabelle Filliozat, autorka knihy Pořád jen provokuje. Tenhle knižní výchovný rádce se právem stal evropským bestsellerem, protože zábavně a jasně vysvětluje, co bychom jako rodiče mohli dělat jinak. Navíc se věnuje především dětem mezi šestým a jedenáctým rokem – takových titulů je málo, většina řeší nejmenší děti nebo teenagery. 

Respektující a klidné výchovné postupy v knize, kterou vydal Albatros/C Press
Respektující a klidné výchovné postupy v knize, kterou vydal Albatros/C Press
Autor: Albatros
Podle autorky, která je psycholožkou a zároveň založila Školu vztahové a emoční inteligence v Aix-en-Provence, je například otázka "jak jste se měli?" pro dětský mozek "natolik vágní, že na ni děti neumějí odpovědět a ani je nezaujme natolik, aby se nad odpovědí zamýšlely". Děti navíc vycítí, že za dotazem není opravdový zájem, že je to jen takové klouzání po povrchu. 

Filliozat tvrdí, že je normální, že se život stává trochu rutinním, ale že by bylo škoda to tak nechat. Jak na to? "Během cesty, při přípravě večeře, u jídla, při ukládání ke spánku, v oblíbené klidné chvilce vytvořím prostředí pro intimitu. Začnu tím, že budu tiše naslouchat," doporučuje psychoterapeutka. 

5 chyb, které nechte dělat svoje dospívající děti. Pomůže jim to!

5 chyb, které nechte dělat svoje dospívající děti. Pomůže jim to!

Rodiče většinou chtějí pro své děti to nejlepší. Logicky – takže se jim snaží v životě všelijak pomáhat. Bohužel pokud to přeženou, paradoxně svým…celý článek

Podle ní je trik v tom, aby šlo o vzájemné sdílení, a nikoli o výslech, proto by i rodič měl mluvit o tom, co se mu během dne líbilo a co prožil. A pak by měl vyzvat potomka a zeptat se, co se zase nejvíce líbilo jemu. Nebo jestli je hrdý na něco, co toho dne vytvořil. A co ho bavilo. Pokračovat se dá dotazem na to, co bylo naopak pro dítě nejtěžší. 

Proč by třeba matka nemohla začít chvilku tím, že se svěří, jakou radost jí v práci udělalo přestěhování do světlejší kanceláře? Nebo otec vyprávěním, jak u oběda zvrhl sklenici s pitím? A ještě jedna věc: není třeba, aby se nám děti svěřovaly úplně se vším, je dobré jim nechat i prostor pro nějaké tajemství. 

Výchova dětí: Tohle by vás také mohlo zajímat. Čtěte ZDE

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku