Pořídit dítěti zvíře, nebo ne? Jak ho vybrat a zapojit potomky do péče

  • Pořídit dítěti zvíře, nebo ne? Jak ho vybrat a zapojit potomky do péče
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    31. ledna  2017 
     06:00

    Výzkumy ukázaly, že domácí zvířata přispívají k rozvoji dětí všech věkových kategorií. Potomek se naučí starat se o zvíře a chápat odpovědnost za něj už ve velmi nízkém věku. Navíc kvůli domácím mazlíčkům se děti často poprvé setkávají se smrtí, která k životu neodmyslitelně patří, a zvyknou si tak pracovat s negativními emocemi. Jak ale zařídit, aby veškerá starost nespadla na vaše bedra a doma to mezi všemi lidskými i zvířecími členy klapalo?

  • Zvažte, jaké zvíře je pro vaši domácnost vhodné

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Děti často škemrají o pořízení domácího mazlíčka. Nejčastěji si přejí psa. To je však celkem náročné zvíře na vycvičení i každodenní práci okolo něj. Zvláště v případě malých dětí byste tak měli zvážit, zda nezačít s nějakým méně náročným tvorem, jako jsou rybičky, hmyz, křeček nebo myš. Ty v případě, že na ně dítě zapomene, můžete v klidu obhospodařit, až se vrátíte z práce. „Z hlediska vývojové psychologie je dítě v předškolním věku ještě hodně egocentrické, což znamená, že dítě nazírá na svět kolem sebe přes sebe, své vlastní pocity a své vlastní pochody. Proto když třeba dítě zrovna nemá hlad a raději chce jít s kamarády na hřiště, nemusí ho vůbec napadnout, že i když ono samo hlad nemá, jeho mazlíček jej mít může nebo má třeba vodu v misce vypitou,“ vysvětluje psycholog Michal Hanzlovský.

  • Děti by se měly zapojovat hned od začátku

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    I když to po prvním bodu může na první pohled vypadat, že je lepší raději s pořízením zvířete do vaší domácnosti počkat až tak do doby puberty dítěte, na druhé straně si dítě pravidelným režimem péče o domácího mazlíčka zvyká na jistou zodpovědnost.

    Dítě se postupně může učit rozvíjet altruistické chování, přejímat odpovědnost na úkor vlastních momentálních potřeb (například „teď nemůžu jít s tebou na zmrzlinu, nejdřív musím vyvenčit Pajdu“) a péče o domácí zvíře může v mnohém napomoci k rozvoji tolerance, empatie a sebevědomí dítěte. "Dítě se naučí tomu, že je někdo slabší odkázaný na jeho péči, naučí se zacházet se slabším a menším tvorem a na druhé straně takováto péče přispívá i k rozvoji sebevědomí, protože dítě získává vlastní pocit, že se umí postarat o zvířátko, a je tedy někým odpovědným,“ doplňuje psycholog Hanzlovský.

    7 potravin, které by děti měly ochutnat do prvních narozenin

    7 potravin, které by děti měly ochutnat do prvních narozenin

    Možná vaše dítě s důvěrou ochutná všechno, co mu předložíte, možná, že zkusí jen to, co samo bude chtít. Náš článek nediktuje, jen doporučuje,…celý článek

  • Nepořizujte si dítě a zvíře zároveň

    Ano, fotky a videa s malými dětmi v objetí zvířecích chlupatých tlapek jsou roztomilé a není divu, že mají na internetu takovou oblibu. Z vlastní zkušenosti vím, že vychovat psa je běh na dlouhou trať. Naučit ho nedělat doma loužičky, neničit nábytek, chodit na vodítku či nestartovat při procházce po jiných psech trvá několik měsíců a vyžaduje jistou důslednost a pravidelnost. Upřímně si ale nedokážu představit, že bych při péči o novorozence měla ještě vychovávat štěně...

  • Nezapomeňte dodržovat pravidla

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Zvláště u větších zvířat, jako jsou psi, je zapotřebí nezapomínat na jistou ostražitost. I ve společnosti dobře známého psa je dobré být opatrný, a nikdy proto nenechávejte malé dítě a psa spolu bez dozoru. Stačí vteřinka nepozornosti a dítěti se může ošklivě změnit život. Rovněž byste měli dítě naučit, aby respektovalo osobní prostor psa a nevyrušovalo ho, když spí nebo jí. A to nejdůležitější: nikdy nenechte vašeho potomka, aby psa dráždil. Ať už hračkami nebo jídlem, nakonec to zaručeně vede k problémům.

  • Naučte své dítě něco o zvířecí řeči těla

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Určitě to znáte sami – tak nějak automaticky se po čase s rodinným mazlíčkem sžijeme tak, že se naučíme rozumět jeho neverbálním projevům. Například když hafan vrtí ocasem, tak to automaticky neznamená, že je šťastný. Může to znamenat i to, že je ve stavu vzrušení, má strach nebo je plný emocí. V jednom průzkumu byl dětem dán obrázek vrčícího psa cenícího zuby. Znepokojivě vysoký počet dětí věřil, že pes se usmívá, a v pohodě by si ho šly pohladit.

    Rizika umělého oplodnění, o kterých se moc nemluví: Co se může stát?

    Rizika umělého oplodnění, o kterých se moc nemluví: Co se může stát?

      Když už člověk podstupuje umělé oplodnění (IVF), je v takovém psychickém rozložení, že jej od jeho úmyslu nemůže odradit snad vůbec nic. Měsíce,…celý článek

    Matka se fotí s dcerami (10 a 3 roky): Stejně se oblékají a češou

    Matka se fotí s dcerami (10 a 3 roky): Stejně se oblékají a češou

    Když se Britka Dominique v roce 2015 rozhodla, že přestane chodit do práce a bude se věnovat hlavně dvěma dcerám, nebyla si svým rozhodnutím úplně…celý článek

     

     

     

     

     

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku