Maturita 2017: Příšerná témata slohovek! Viděli v Cermatu nějaké mladé lidi?

Foto: ČTK
Sdílej na facebooku
11. dubna  2017 
 18:00

Můj nejstarší syn tenhle týden začal maturovat. Jako asi sedmdesát tisíc jeho vrstevníků psal v úterý slohovou práci. Dost je lituju, témata, z nichž si v roce 2017 musí vybírat, jsou horší než ta, která jsme měli na výběr kdysi v 90. letech minulého století my. 

Tak schválně, o čem byste psali maturitní slohovku, kdybyste byli na místě letošních maturantů? Výběr je vážně nevalný: nehodnotím žánry, ale desítku témat, na nichž mohli studenti předvést, jak umí psát. Podezřívám tvůrce státní maturity z Cermatu, že ani chvílí nepřemýšleli o tom, jací vlastně dnešní studenti jsou a co by je tak mohlo oslovit. 

GALERIE. Zadání písemné maturity 2017

Pokud chtěli popis, mohli se vyřádit na obrázku Josefa Lady s jeho legendárním ponocným. Troufli si na fejeton? Téma Nudný účetní a jiné stereotypy. Úplnou perlou je referát na téma České národní obrození. Nezáživný už svou podstatou, navíc s rizikem, že v tom akorát nasekáte chyby. Těžko si také představit nadšence, který sáhne po úředním dopise s návrhem na přejmenování náměstí v Žamberku. 

Krutá pravda: Co všechno si musí matky malých dětí odepřít. Kdy se to změní?

Krutá pravda: Co všechno si musí matky malých dětí odepřít. Kdy se to změní?

Taky se vám stalo, že při společné cestě s dětmi v autě v rádiu zrovna zahráli váš oblíbený song, a v tu chvíli vaše děti začaly šílet jak pominuté?…celý článek

 

Dobře, o jistou modernost se zadavatelé přece jen zasnažili, a tak se mezi zadáními objevil i Článek do společenského časopisu s tématem prokrastinace. Škoda, že moderní tohle téma bylo asi tak před deseti lety. Nedivím se, že nakonec nejvíce studentů – alespoň to tak vypadá – volilo reportáž z vodáckého závodu. Vymyšlenou, samozřejmě.

Vše v rozměru spíše nevelkém. A to celé jen kvůli tomu, aby se slohovky daly hodnotit centrálně, takže se dá předpokládat, že přílišná originalita se stejně nevyplácí. A že víc budou bodovat klišé, protože se snáze poznají a bodují. Je to fraška, na které se vlastně neukáže skoro nic, a ještě z toho zbude dojem, že čeština je nuda. Pracovat s jazykem se u takové písemky a během přípravy na ni taky nenaučí. 

Tohle jsme nesnášeli! 9 věcí, které bychom dětem rozhodně dělat neměli

Tohle jsme nesnášeli! 9 věcí, které bychom dětem rozhodně dělat neměli

Je spousta věcí, které jsme jako děti nesnášeli a u kterých jsme se doslova upsali čertu, že je na svých dětech nebudeme opakovat. Které mě štvaly…celý článek

10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

Otcové a matky se dnes o své děti nejspíše mnohem více bojí, a proto jsou opatrnější než předchozí generace. Příčina? Třeba zvyšující se průměrný věk…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy