5 trapných věcí, kvůli kterým jsme se jiným matkám smály, ale už je děláme taky

  • 5 trapných věcí, kvůli kterým jsme se jiným matkám smály, ale už je děláme taky
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    18. května  2017 
     06:00

    Sotva jste opustila brány porodnice, už posíláte na sociální sítě fotky roztomilých "mimísků" s komentářem, že zrovna "spinkáte" či "papáte". Ve svém volném čase projíždíte mateřská fóra a brouzdáte v diskusích zasloužilých matek? Přitom jste se zařekla, že tohle teda rozhodně dělat nebudete. Klid. Stává se to téměř všem. Tady je 5 příkladů toho, co jsme jako matky nikdy nechtěly dělat, ale děláme to!

  • Mateřský plurál

     

    Maminky si povídají u kávy.
    Maminky si povídají u kávy.
    Autor: iStock

    Myslela jste si, že vás to nikdy nepotká, ale už také vesele vyprávíte na dětském hřišti, jak hezky "spinkáte", "čuráte do nočníku" a už "nenosíte plenky"? To je překvapení! Nejste v tom sama. Takzvaný mateřský plurál chytíte, ani nevíte jak. A bacha, nemusí to potkat jen ženy. Zažila jsem dokonce situaci, kdy se mě v čekárně u lékaře zeptal jistý tatínek: „A kolik vám je let?“ Nejprve ve mně hrklo, ale vzápětí mi došlo, že asi nechce slyšet, že je mi něco přes třicet, ale že se ptá na věk mé dcery.

    A jaké to bylo u porodu? Zavzpomínejte si i díky tomuto videu

    Má vtipná kamarádka Hanka se tomuto nešvaru dlouho snažila vyhýbat, ovšem také podlehla. „Je celkem přirozené, že jdeme k lékaři, jedeme na výlet nebo k babičce. Ano, to všechno by moje dcerka zatím bez mé asistence nezvládla. Ovšem my se taky občas pokakáme a poblinkáme. Máme opruzený zadeček! Trápí nás prdíky! A světe div se – taky nám rostou zoubky!“ píše na svém webu Matkavsiti.cz. A pokračuje: „Zkrátka a dobře: pokud by náhodný kolemjdoucí zaslechl úryvek mé konverzace, musel by nutně nabýt dojmu, že jsem nechutné monstrum trpící meteorismem, které se veřejně chlubí, že tu a tam hodí šavli, neovládá svěrače, a jemuž navíc v puse bují třetí zuby!“

    Babičky, tohle nedělejte! 10 věcí, které naštvou rodiče vašich vnoučat

    Babičky, tohle nedělejte! 10 věcí, které naštvou rodiče vašich vnoučat

    Prarodiče hrají v životě dítěte velmi důležitou roli. No, uznejte sami, kdo z nás nevzpomíná na dětství a léto strávené u babičky nebo dědečka? Ovšem…celý článek

  • Čtení mateřských fór a diskusí

     

    Sezení celý den v práci u počítače není nic dobrého.
    Sezení celý den v práci u počítače není nic dobrého.
    Autor: Shutterstock.com

    Tohle nikdy dělat nebudu, zařekla jsem se. Pročítat diskuse ostatních maminek? Co je na tom sakra tak zábavného? Jenže hned po narození dcery jsem trávila na mateřských webech veškerý čas, kdy dcera spala. A nejsem sama: „Na diskuse, kde matky žvaní o miminech, jsem hned po porodu začala čučet víc než průměrný muž na porno,“ říká pětatřicetiletá Hanka. Důvod? Já například hledala všechny informace o kojení, jelikož to bylo mé téma číslo jedna. Manžel už mě prosil, ať si čtu něco jiného, zábavnějšího. Jenže já neustále lezla do diskusí typu "správná technika kojení", "proč kojení bolí?" nebo "bolavé bradavky u kojení" a na rady maminek jsem nakoupila všechny možné krémy, silikonové kloboučky nebo i tvarovače bradavek (!).

    Na druhou stranu některé tipy z webů se hodí. Třeba tenhle!

    Chvílemi jsem záviděla našim matkám, že žily v sladké nevědomosti. A hlavně v době bez internetu! I naše dětská lékařka mě v jednu chvíli napomenula, když směrem k mé dceři pronesla: „Maminka by měla míň číst internet.“ To jsem zrovna pediatričku přemlouvala, aby dceři odložila povinné očkování, i když k tomu nebyl závažný důvod. Ano, z diskusí na internetu jsem propadla panice, že očkování jí strašně ublíží. Taková hloupost!

     

  • Zaplavování Facebooku fotkami dětí

    Dáváte fotky miminek na Facebook? Kroťte se
    Dáváte fotky miminek na Facebook? Kroťte se
    Autor: iStock

    Nikdy, ale opravdu nikdy nebudu dávat fotky svých dětí na Facebook. Velký omyl číslo tři. Prostě se neudržíte. Také jsem se zařekla, že tam nebudu solit každou roztomiloučkou fotku dítěte a nahrávat do alba 50 fotek z Vánoc, jenže ono vám to nedá. Na mateřské jste v jisté sociální izolaci a potřebujete se pochlubit kamarádům či kolegům z práce a vykřičet do světa, že to vaše dítě je nejúžasnější bytost na celém světě. Jenže pozor! Nic se nesmí přehánět. Pro bezdětné přátele můžete být docela otravné.

    „Den co den se na mě šklebí nějaký trpajzlíci navlečený do pseudohumornejch oblečků, tvářej se jak malej Jabba Hutt (postava z filmu Star Wars – pozn. redakce), a přitom jim všichni píšou, jak jsou nádherný, a když dostanou k prvním narozeninám novou lokomotivu (který beztak prd rozuměj a jen ji ohlodávaj), tak to jejich maminky nafotěj z deseti různejch úhlů a vyvěsí na Facebook, snad v domnění, že si ty obrázky poskládám za sebe a udělám si z nich bullet-timeovou animaci jejich hlodající ratolesti jak z Matrixu,“ píše autor s přezdívkou Curvekiller na webu 1000 věcí, co mě serou. A my mu dáváme za pravdu. Navíc byste si měla uvědomit, že ne všechny fotky dětí patří na Facebook.

    Těchhle 5 typů fotek dětí nikdy nedávejte na Facebook. Proč?

    Těchhle 5 typů fotek dětí nikdy nedávejte na Facebook. Proč?

    Pokud existuje někdo, kdo zaplavuje sociální sítě fotkami svých potomků, jsme to my, hrdé matky. Děti fotíme ve všech pozicích a náladách. Zaznamenáváme…celý článek

  • Šišlání a zdrobněliny

    Žvatláte a šišláte na dítě? Nejste v tom sama!
    Žvatláte a šišláte na dítě? Nejste v tom sama!
    Autor: iStock

    Narození dítěte vám obratí život vzhůru nohama, ale nejen to – občas změníte i slovník. Pokud už jedete v takzvaném mateřském plurálu, je dost možné, že jste začala i šišlat a používat zdrobněliny. Kromě toho, že "kakáte" či "blinkáte", máte doma "mimíska" a "manžu". Mateřská fóra se mimísky jen hemží a asi mi dáte za pravdu, že při větě „manža si čvachtal“ naskakuje husí kůže. Pokud se vám tohle vyhnulo, máte kliku. Jenže jsou tu ještě prarodiče a ti se občas neudrží a na mrňouse neustále šišlají a žvatlají. „Zrovna jsem absolvovala návštěvu příbuzenstva a jsem z toho paf. Malej taky. Nic než ťuťu, ňuňu, baf, haf, kuk jsem od nich neslyšela, jak kdyby byl štěně. A dělají to všichni kolem, tedy kromě nás a bráchy.

    Kdo by se nechtěl pochlubit takhle vlasatým potomkem, že? 

    Já se snažím hodně povídat, ukazovat, ale věci říkám normálním slovem, prostě kytka je kytka a auto je auto. Nechtělo se mi jim kazit radost, tak to vždycky přetrpím,“ píše například Berenika v diskusi (ano, na mateřské diskusi, pořád tam chodím!). Dělá dobře. Podle odborníků je dobré na dítě mluvit artikulačně správně, řeč nepitvořit a nešišlat. Protože pozor: dítě vše nasává a napodobuje. A to snad nechcete!

  • Jednorázové pleny, nošení v šátku, vše bio a eko

    Nošení miminka v šátku
    Nošení miminka v šátku
    Autor: iStock

    Dalo by se použít klišé „rodič míní, dítě mění!“. V těhotenství má člověk spoustu představ – jak bude s dítětem pracovat, jak ho bude nosit neustále na hrudi, a ne vozit v kočárku, jak budou používat vše eko, bio a samozřejmě jak bude dítě nosit látkové pleny. Jenže – jak píše Hanka s vtipem: „Mé ekologické odhodlání jménem látkové pleny vzalo za své z nedostatku času – musela jsem přece číst mateřská fóra!" Já si zase vysnila, jak budu nosit dítě neustále na svém těle, přece to potřebuje, ale po pár pokusech, kdy jsem dceru rvala v nervu do nosítka (šátek jsem nezvládla uvázat) a ona samozřejmě řvala jak pominutá, jsem to vzdala – nebo jsme to vzdaly? Prostě není "mimísek" jako "mimísek". 

    Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

    Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

    Holčičky mají "pipinku", "prcinku", "frndu", "fifinku", "jůlinu" či "buchtičku". Kluci "pindíka", "bimbáska", "lulánka", "šulínka" nebo třeba "zvoneček".…celý článek

    6 tipů, co jako rodiče stihnout, než se dítě naučí chodit

    6 tipů, co jako rodiče stihnout, než se dítě naučí chodit

    Narozením dítěte se vám naprosto změní svět. Než začne váš drobeček chodit, máte ale celkem dost času vychutnat si relativní svobodu. Návštěva výstavy…celý článek

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku