Seriál Prasátko Peppa je návykový. Způsobuje autismus?

  • Seriál Prasátko Peppa je návykový. Způsobuje autismus?
    Postavičky oblíbeného seriálu Prasátko Peppa
    Foto: Profimedia
    Sdílej na facebooku
    23. května  2017 
     06:00

    Bing, bong, bing, Blikej, blikej, hvězdičko nebo Kolo se točí dokola, dokola, dokola. Pokud znáte tyto písničky, pravděpodobně vás a vaše děti také zasáhla Peppománie. S rodiči teď řešíme zásadní problém, a to je: Proč se příběhy prasátka Peppy a jeho rodiny staly mezi dětmi kultem? A je britský seriál Peppa Pig (Prasátko Peppa) pro děti vhodný? 

     

  • Paní učitelka v seriálu Prasátko Peppa je paní Gazela
    Paní učitelka v seriálu Prasátko Peppa je paní Gazela
    Autor: iStock

    „Můj dvouapůlletý syn je na Peppě závislý,” říká čtyřicetiletá novinářka Eva a právě ji trápí otázka: Proč? Filip se začal na britský seriál Prasátko Peppa dívat zhruba před půl rokem, když mu byly dva. „Do té doby měl jen Krtka, ale ten už ho nebaví,” vysvětluje maminka Filípka, který na Peppu tančí, zpívá znělku i zmíněné písničky. A jeho rodiče teď možná litují, že mu kdy Peppu pustili. Výchova dětí je kvůli němu možná o něco těžší než dříve. 

    Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

    Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

    Cukry a zase cukry! Mnoho dětí dnes sladkosti vůbec nesmí. Jejich rodiče dbají na zdravý životní styl, což je naprosto v pořádku. Nic se však nesmí…celý článek

    Sama můžu říct, že seriál Peppa Pig může být návykový. I moji tříletou dceru příběhy prasečí rodiny okouzlily. Zná snad všechny díly, a když jsme spolu loni byly u zápisu do mateřské školy, zeptala se mě, jestli paní ředitelka, která si s námi povídá, je paní Gazela (paní Gazela je učitelka v mateřské škole, kam Peppa chodí – pozn. redakce). Pokud to máte doma podobně, možná byste měli zbystřit.


  • Děti Peppinu zbožňují



    Postavičky oblíbeného seriálu Prasátko Peppa
    Postavičky oblíbeného seriálu Prasátko Peppa
    Autor: Profimedia

    Zatímco děti Peppinu milují, názory rodičů a odborníků na tento seriál se zásadně liší. Někteří Peppinu berou s humorem a se zájmem sledují její příběhy společně s dětmi. Třeba jako pětatřicetiletý Ondřej z Prahy, který má tříletou dceru Aničku: „Já si tu znělku také zpívám. A díl o vánočním stromku je můj nejoblíbenější,” svěřuje se.
    I jeho vrstevnici, šestatřicetileté Lence, přijde seriál vtipný a nemá s ním problém: „Je to skvělý, ty přesně odpozorovaný děti, situace, lehce ironický komentáře. Komika tak akorát,” píše na sociálních sítích, kde se o vhodnosti seriálu strhla velká diskuse. „Je to vtipný a milý, co víc chceš?” píše například Leoš.

    10 ožehavých dětských otázek. Tady máte ty nejlepší odpovědi!

    10 ožehavých dětských otázek. Tady máte ty nejlepší odpovědi!

    Děti jsou tvorové zvídaví. Často rodiče přímo atakují záplavou otázek. Jak na ně reagovat? Rozhodně je neodbývejte. Vše jim vysvětlete úměrně jejich…celý článek

    Jenže některým rodičům nepřijdou stereotypy a klišé použité v seriálu tak zábavné. Na jedné straně totiž stojí chytrá a praktická maminka, na straně druhé nešikovný a tak trochu natvrdlý tatínek. „Přesně. Přítel je na Peppu alergický hlavně kvůli tomu přiblblému tatínkovi,” směje se Eva a dodává: „Nechci vidět, co by se stalo v případě, že by tam byla neschopná maminka. To by se nesmělo vysílat,” říká s nadsázkou. Jenže není úplně tak daleko od pravdy. Mnoho odborníků seriál Prasátko Peppa kritizuje. Ale ne kvůli tatínkovi a mamince, ale právě kvůli panovačné a nevhodné povaze hlavní hrdinky.

  • Prase Peppa rozděluje společnost

    Pozor! Děti mohou být na seriálu Prasátko Peppa závislé.
    Pozor! Děti mohou být na seriálu Prasátko Peppa závislé.
    Autor: Profimedia

    Na internetu se dokonce objevily informace, že sledování seriálu Peppa Pig způsobuje autismus. Skupina expertů na Harvardově univerzitě podle této zprávy měla provést studii, která tvrdila, že riziko autismu se zvyšuje až o 56 procent, když dítě sleduje Prasátko Peppu déle než 30 minut denně. Zdá se vám to nadsazené? Nám též! Naštěstí se ukázalo, že jde o podvrh. Ve výzkumu byl citovaný odborník Marc Wildembeg, jenže nikdo takový na Harvardu nepracuje a zřejmě nejde ani o žádného odboníka. Bohužel, několik serverů (včetně těch českých) informaci bez ověření převzalo.

    Nová mobilní aplikace dokáže odhalit autismus u dvouletých dětí

    Nová mobilní aplikace dokáže odhalit autismus u dvouletých dětí

    Existuje spousta signálů, které mohou už v raném věku napovědět, zda není dítě autistické. Až dosud ale neexistoval žádný způsob, který by využil k…celý článek

  • Sledování Peppy způsobuje autismus! Nevěřte tomu

    Knížka o prasátku Peppině
    Knížka o prasátku Peppině
    Autor: Profimedia

    Asi se shodneme, že postava Peppiny není úplně příkladem vhodného chování (podle některých odborníků trpí syndromem nadřazenosti, nutí ostatním své představy bez ohledu na názor druhých, je přehnaně soutěživá, netolerantní a arogantní), ale určitě seriál jako takový není pro děti škodlivý. „Na rozdíl od spousty jiných nesmyslných seriálů je v každém dílu smysluplný příběh, není tam násilí ani vulgarita,” dodává Eva. A vlastně nechybí ani výchovná část a ponaučení. Sama musím říct, že moje dcera se díky Peppině naučila spoustu věcí – třeba se začala zajímat o třídění odpadu. A že by pochytila panovačné vlastnosti? Ani náhodou! Možná jen chtěla začít skákat v blátivých kalužích – ale v holínkách.

    Jak vypadá realita života s batolaty? Třeba takhle!

    Za pravdu mi dává i dvojnásobná matka Linda: „Proč mají naše děti v batolecím věku nejraději Peppu? Batolata totiž nezajímají knihy rozvíjející jejich fantazii, ale ryzí realita kolem. Nakupování špaget, obtloustlý tatínek a mladší přihlouplý a starší panovačný sourozenec. To je jejich jistota a poznávání světa. Tož denně aspoň deset dílů!” Celou diskusi pak hezky uzavírá novinářka Nora: „A proto se Peppa stala kultem. Všechny nás zasáhla!”

     

    11 věcí, které pochopí jen rodiče dětí závislé na Peppině:

    1. Už nikdy nevyslovíte slovo "dinosaurus" normálně. Také pořád slyšíte Tomův (Georgův) hlas?

    2. Říkáte "propáníčka" nebo "jémináčku"? Nevadí, jsou i horší zvolání

    3. Bing bong bing písnička je dílo satana!

    4. Peppa není prasátko, ale namyšlená kráva

    5. Maminka s tatínkem zanedbávají Tomíka, měli by ho vzít k logopedovi

    6. Pan Brambora je šílený a pravděpodobně kanibal

    7. Slečna Zaječice by měla kontaktovat odbory. Rychle!

    8. Také se děsíte, až se vaše děti zeptají, z čeho jsou vyrobené jejich oblíbené párky?

    9. Co bylo dřív? Děti v holínkách skákající v blátivých kalužích nebo Prasátko Peppa?

    10. Je úplně v pořádku, že nesnášíte Slona Edu nebo Poníka Péťu

    11. Také máte nechtěné asociace? Když někdo řekne světoběžník, vybaví se vám "Méďa světoběžník?" Mně se nedávno někdo představil jako Alexandr a v hlavě mi hned naskočilo "Alexandr? Tak veliké jméno pro tak malé miminko?"

    Žebříček zveřejnil server Metro.co.uk. Ovšem některé body jsme si v redakci přidali.

     

    Jak to malé princezně Charlotte a jejímu bratrovi slušelo na svatbě tety Pippy?

    Jak to malé princezně Charlotte a jejímu bratrovi slušelo na svatbě tety Pippy?

    Svatba Pippy Middleton byla velkolepá a jako družička na ní nechyběla ani malá princezna Charlotte, ve skupině dětí doprovázejících nevěstu a ženicha…celý článek

    Krvavé koleno, cukr káva a další dětské hry. Jaká jsou jejich pravidla?

    Krvavé koleno, cukr káva a další dětské hry. Jaká jsou jejich pravidla?

    Pět slepičích, sto – tři – stop, třetí hodina odbila, lampa ještě svítila. Že vám to nic neříká? Vašim dětem tutově také ne. Přitom některé z těchto…celý článek

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku