7 tipů na venkovní hry pro děti, které by vás nenapadly

  • 7 tipů na venkovní hry pro děti, které by vás nenapadly
    Děti si užijí dobrodružství i na zahradě.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    16. června  2017 
     06:00

    Když s malými dětmi o prázdninách nemůžete vyrazit na dovolenou k moři nebo poznávací výlet, můžete svou zahradu proměnit v místo, kde mohou prozkoumat svět, stavět, tvořit nebo jen relaxovat. Tady jsou naše tipy.

  • 1. Jen ať se ušpiní

    Nechte děti zašpinit.
    Nechte děti zašpinit.
    Autor: iStock

    Pískoviště jsou skvělá, ale hromada hlíny, kterou děti snadno promění v bahno nebo hlínu vhodnou ke tvarování, to by mohlo být ještě lepší. Nechte jejich fantazii pracovat na plné obrátky, děti mohou z hlíny vytvořit krajinu Marsu, vést vojenskou misi nebo můžou zeminu brázdit svými nezdolnými náklaďáky. Vyhraďte dětem jeden roh zahrady, navezte tam ornici, a až si na ní děti dostatečně vyhrají, prostě ji využijete do svého záhonu. Místo můžete vylepšit tím, že na něj přidáte kameny. Mohou být buď nasbírané v přírodě, nebo je prostě koupíte v obchodě pro kutily. Děti si z nich mohou stavět silnice nebo si jimi dotvářet své scenerie.

     

  • 2. Nechte je vařit s radostí

    3492846:gallery:true:true

    Malé holčičky i kluci rádi pomáhají v kuchyni, co teprve když jim umožníte mít vlastní kuchyňku na zahradě, kde mohou péct bábovky a koláče z hlíny, připravovat polévky z trávy a jetele a všechny další čistě přírodní dobroty! Porozhlédněte se doma, v garáži nebo na půdě a darujte malým kuchtíkům nepoužívané staré nádobí, které mohou ke svým hrám využít. Samozřejmě se vyvarujte toho, dát dětem vše křehké a rozbitné, ideální budou staré formičky, příbory či malé hrnce. Nezapomeňte dětem jejich báječné kulinářské výrobky pochválit.

     

  • 3. Postavte první dům

    Nechte děti postavit domeček z přírodních materiálů
    Nechte děti postavit domeček z přírodních materiálů
    Autor: iStock

    Může to být domeček z kůry, mechu a klacíků posbíraných v lese. Zahrádku kolem domečku můžete dětem pomoci osázet malými rostlinkami a nakonec můžete přidat hračky, například figurky různých zvířátek, která se v domečku zabydlí. S pomocí dospělého mohou děti vytvořit třeba budku pro ptáčky nebo si malé obydlí vybudovat v zahradnickém kontejneru a případně si ho později vzít domů, na terasu nebo balkon.

    Dětem stačí málo a legraci si užijí i doma. Podívejte se na dojemné video a všední den očima mámy a dítěte:

     

  • 4. Závody lodí

    Lodičky mohou pouštět starou trubkou.
    Lodičky mohou pouštět starou trubkou.
    Autor: iStock

    Na každé chatě nebo v garáži se najde stará nebo nepoužívaná trubka, kterou děti mohou využít k napínavým závodům malých lodiček. Trubky stačí na jedné straně nepatrně podepřít, aby měly spád, a pak stačí naplnit konévky vodou a po proudu tekoucí vody vypustit svá plavidla kupředu. Ideální je, ústí-li trubky do bazénu nebo záchytné nádoby, aby děti nechtíce nevyplavily místa, kde se to příliš nehodí.

     

  • 5. Neobvyklá houpačka

    3492847:gallery:true:true

    Klasickou houpačku můžete nahradit na pevném laně dobře upevněnými řídítky ze starého kola nebo koloběžky. Je to alternativa, u které se děti mohou vyřádit jinak, než když na houpačce sedí. Podobně se dá využít i stará pneumatika, samozřejmě očištěná tak, aby vaše dítě nemuselo po hře strávit hodiny ve vaně a oblečení nebylo rovnou na vyhození.

     

  • 6. Venkovní tabule

    Venkovní tabule bude děti bavit.
    Venkovní tabule bude děti bavit.
    Autor: iStock

    Čí děti doma nikdy nepočmáraly zeď, ať zvedne ruku. Věřím, že takových moc nahoru nešlo. Venkovní tabule, kterou můžete pro své děti jednoduše vyrobit, poskytne dostatečný prostor pro jejich kreativní vyjádření a vy si zachováte domov v barvách a dekorech, které jste vybrali jen vy sami. Na velký kus překližky naneste ve dvou vrstvách tabulovou barvu, kterou koupíte v papírnictví, drogerii nebo obchodech pro kutily. Pokud dítě malování na tabuli zaujme, můžete zvážit jednu stěnu v pokojíčku –  lze ji upravit stejným způsobem, a umožnit tak dítěti rozvíjet svůj talent, aniž by zničilo klasickou výmalbu.

     

  • 7. Rozbijte tábor

    Stan vytvoříte i pomocí staré deky. Děti tyhle schovky milují.
    Stan vytvoříte i pomocí staré deky. Děti tyhle schovky milují.
    Autor: iStock

    I stan si děti mohou užít (a užijí!), i když zrovna nikam necestujete. Pokud nejste vy ani známí stanem vybaveni, můžete jednoduchý stan pro děti připravit jen s pomocí prádelní šňůry uvázané mezi stromy, přes kterou přehodíte starou deku. Dno stanu vystelete další dekou a vyřazenými polštáři a pak už děti necháte rozehrát jejich představivost. I když se nám to možná nezdá a děti neustále zahlcujeme moderními hračkami a dokonalou technologií, k jejich spokojenosti a hrám stačí velmi málo.

    TADY si můžete prohlédnout galerii 50 úžasných venkovních domečků a bunkrů, které si děti zamilují

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku