Trpíte neustálým strachem o vlastní děti? 6 tipů, jak to překonat!

  • Trpíte neustálým strachem o vlastní děti? 6 tipů, jak to překonat!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    21. června  2017 
     06:00

    Být rodičem nejsou jen radosti a blbnutí, je to taky spousta úzkosti a často nesmírného strachu, který i když není viditelný, tam někde uvnitř ve vás pořád bublá. A je naprosto přirozený, protože souvisí s rodičovskou láskou. Jaké největší obavy mají rodiče o své děti? A jak je mohou zmírnit nebo překonat?

  • 1. Zdraví

    Autor: iStock

    Který rodič by si opravdu z celého srdce nepřál, aby jeho dítě bylo hlavně zdravé? Jistě nikdy nezapomenete na chvíle, kdy jste seděla u postýlky svého miminka, batolete a později i školáka a snažila se mu ulevit od bolesti. Snižovala jste teplotu, měřila ji, dávala obklady, utírala slzy. A co teprve potom, když dítě onemocní mnohem vážněji? Nic není cennějšího než zdraví! Nemůžete ale dítě pořád sledovat, opečovávat a snažit se, aby k němu žádná nemoc nepřišla. Jednoduše se naučte se svými strachy a úzkostmi zacházet. Jedním z hlavních kroků je nebát se o tom mluvit s partnerem a ostatními a sdělovat jim, co aktuálně prožíváte. Na spoustu otázek vám dá odpověď i pediatr. Pokud jsou vaše úzkostné myšlenky častější, než je zdrávo, a narušují vaše každodenní aktivity, vyhledejte pomoc odborníka.

     

  • 2. Nehody a zranění

    Autor: iStock

    Spousta rodičů, zejména matek, má obavy z toho, že se dítě zraní. Že spadne z přebalovacího pultu, že zakopne, že si při hře něco zlomí, že spolkne nějaký předmět, že se řízne, spadne z houpačky – a tisíce dalších a dalších strachů. Přiznám se, že se třemi syny jsem žila v jednom permanentním strachu. Ovšem u prvního to bylo nejhorší, potom už jsem zjistila, že nejlepší cestou proti vlastním obavám je klid a nic moc nedramatizovat. Jakmile jsem byla nervóznější, byly nervózní i děti – a úrazů bylo mnohem víc. Ani bych nespočítala na prstech jedné ruky, kolikrát jsme jeli na chirurgickou pohotovost. Moje rada zní: Dejte dětem přiměřenou volnost, kontrolujte je tak nějak podprahově, snažte se zranění předcházet prevencí (helmy, rukavice, přilby atd.), a když už se něco stane, je fajn, když budete umět aspoň základy první pomoci. Tím získáte jistotu a váš strach bude mnohem menší.

  • 3. Strach z cizích lidí

    Autor: iStock

    Má kamarádka se před lety neustále strachovala, že na jejího syna někdo zaútočí. Byl maličký, hubený a spíše takový introvert, který se nepral, natož aby se uměl bránit. Přiznám se, že když mí kluci začali chodit sami do školy a ze školy, taky mě občas strach přepadl. Co kdyby je někdo oslovil a něco jim nabízel? Proč se tak moc bojíme, že našim dětem někdo ublíží? Asi z toho důvodu, že když dojde ke skutečnému útoku či zmizení dítěte, média to propírají neustále, takže nám může připadat, že jsou takových případů mraky.

     

    Víte, jak málo stačí k únosu vašeho dítěte? Podívejte se na naše video:

    Co se osvědčilo u nás doma? Udržujte blízký vztah s dětmi, komunikujte s nimi, na rovinu jim řekněte, co by se mohlo stát (ale neděste je), poučte je o tom, jaké kontakty a s kým jsou nevhodné, povzbuzujte je, aby se vám svěřovaly, a pokud to  jde, rozvíjejte nástroje, které se jim budou hodit k ochraně. My například syny přihlásili ve třetí třídě (když začali chodit sami) do juda. Moc je to sice nebavilo, ale naučili se tam aspoň základy obrany. Opět platí: raději desetkrát dokola omílejte totéž, nakonec jim to dojde. S cizími lidmi se nebavit, nic od nich nebrat, ideálně chodit ze školy ve skupině s kamarády.

     

  • 4. Šikana

    Autor: iStock

    Některé děti jsou doslova návnadou pro agresory. Bohužel, ačkoli bývá šikana snadno přehlížená jako součást dospívání, může mít vážné následky v dospělosti. Navíc šikana funguje jako virus – nejvíce šikanují často ty děti, které kdysi byly samy šikanovány. Šikanované děti mívají problém se sebevědomím, hůře se učí, trápí je deprese, a dokonce uvažují o sebevraždě. Snažte se tomu předejít komunikací doma, vytvářejte příjemnou atmosféru, dejte dítěti důvěru, aby se vám svěřilo. Ptejte se, jak se ve třídě chovají jeden k druhému, povídejte si o tom, trénujte odolnost a dovednosti, které se dítěti budou hodit k ochraně. Důležitá je empatie a skutečné naslouchání. Tak se zbavíte přehnaných obav z toho, že by právě vaše dítě mohlo být terčem šikany. Dítě musí ve vás cítit podporu, jinak se vám nesvěří!

     

  • 5. Strach z budoucnosti

    Autor: Profimedia

    Možná vás právě tohle netrápí, ale někteří rodiče naopak přemýšlejí neustále o tom, jestli jejich dítě dostane v životě příležitosti, díky kterým rozvine svůj potenciál. Tuhle rodičovskou úzkost využívají obchodníci a tvrdí, že jejich výrobky umožní dítěti rychlou cestu k úspěchu – a to dokonce ještě dřív, než vyskočí z plenek. Strach z budoucnosti dítěte souvisí s ekonomickým klimatem a je vlastně přirozenou reakcí. Zvláště u rodičů, kteří sami zažívají ekonomickou nejistotu. Ti se bojí, že když oni to nemají snadné, ani děti nebudou mít. Nemusíte kupovat každou chytrou hračku, která údajně dítěti změní život, nebrečte před ním a nestěžujte si, že nemáte práci, i když to není lehké. Jedině tak dítě nebude do budoucna frustrované.

     

  • 6. Strach do zásoby

    Autor: iStock

    Je spoustu nejrůznějších strachů, které se týkají dětí. A podle psychologů asi 99,8 % našich katastrofických scénářů se vlastně nikdy nestane. Dělat si strach do zásoby je nesmysl. Máte-li děti, žijte víc přítomností a netoulejte se v minulosti. Nepřipomínejte si věčně poslední pád z koloběžky nebo spálenou ruku, ale udělejte vše pro to, aby se to nestalo znova. Řešte vše až tehdy, když to přijde. 

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku