Máte doma praváka, nebo leváka? Pozor, nerozhoduje jen ruka

  • Máte doma praváka, nebo leváka? Pozor, nerozhoduje jen ruka
    Pravák nebo levák? O dominanci nerozhodují jen ruce!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    24. června  2017 
     06:00

    I když to chvíli potrvá, než vaše dítě poprvé napíše své jméno, už nyní můžete rozpoznat, jestli se toho zhostí pravou, nebo levou rukou. Sice se může zdát, že poznat, zda máme doma praváka, nebo leváka, je snadné, jenže většina dětí pravidelně střídá obě ruce, což nám odhalení nijak neusnadňuje. Jisté náznaky je ale možné rozpoznat už u půlročního batolete. 

  • To, jakou rukou se natahuje pro hračku, ještě nic neznamená

    Ideální variantou jsou míchaná vajíčka, omeleta nebo frittata.
    Ideální variantou jsou míchaná vajíčka, omeleta nebo frittata.
    Autor: iStock

    Ano, úchopy rukou vám toho ze začátku moc neprozradí, protože dítě až do tří let mění své preference. Jednou zvedne hračku levou, jindy pravou rukou. Jakou ručičkou se neohrabaně natahuje pro věci, to vám dominující stranu neozřejmí. A podobné je to i u jídla. Většina dětí od 12 měsíců totiž při jídle používá pravou ruku, aniž by to znamenalo, že jsou geneticky praváci. Proto až do čtyř let tak z toho, že váš prcek bere lžičku pravou rukou, nevyvozujte žádné závěry.

     

  • Pozorujte, jakým způsobem si hraje

    Je-li dítě často chváleno, učí se hodnotit.
    Je-li dítě často chváleno, učí se hodnotit.
    Autor: iStock

    Jak vaše dítě stárne, vymýšlí čím dál důmyslnější a rozmanitější hry. Při stavění kostek, tahání jezdících hraček nebo i při oblékání panenek začnou děti nevědomky více zapojovat jednu ruku. Samotná hra rozvíjí dovednosti a manuální zručnost, a chce-li váš potomek postavit opravdu vysokou věž nebo převést kočárek přes nerovnosti, automaticky tak použije tu ručičku, kterou mu to půjde snadněji. I velmi malé škvrně pochopí, jak být šikovnější. A vy už zhruba v jeho dvou letech můžete z jeho hraní poznat, na kterou ruku se zaměřit, až se budete společně učit kreslit a psát.

     

  • O dominanci nerozhodují jen ruce

    Nechte dítě kouknout klíčovou dírkou, zjistíte, zda-li je pravák nebo levák.
    Nechte dítě kouknout klíčovou dírkou, zjistíte, zda-li je pravák nebo levák.
    Autor: iStock

    Na to, zda vám doma roste pravák, nebo levák, můžete přijít, i když se zaměříte na jeho oči a dolní končetiny. "Dominantní ruka je pro dítě schůdnější při nácviku grafomotorických dovedností, kresby a písma obvykle souvisejí i s dominancí oka, tedy úlohy opisované z tabule dítě vnímá rychleji, bez zbytečné opakované kontroly, protože nedochází v mozkových hemisférách ke zkřížené reakci na podnět," vysvětluje psycholožka Pekařová. Zkuste si proto doma malý test. Nechte dítě kouknout klíčovou dírkou nebo třeba do hledáčku fotoaparátu. A vaše zjištění si pak potvrďte dalším snadným testíkem na dominanci dolních končetin tak, že budete pozorovat, jakou nohu používá jako hlavní při klouzání nebo kopání do míče. Aby byl výsledek ale relevantní, počkejte s tímto testováním do třetích narozenin potomka.

     

  • Nesnažte se z něj udělat praváka za každou cenu

    Do které ruky bere vaše dítě tužku?
    Do které ruky bere vaše dítě tužku?
    Autor: iStock

    Možná si myslíte, že praváci to mají snazší, a tak se intuitivně snažíte u vašeho prcka vyvolat pocit preference pravé strany. Výzkumy ale potvrdily, že zda je osoba pravák, nebo levák, je částečně dáno geneticky. Naštěstí jsou už pryč doby, kdy se leváci ve škole museli přeučit na praváky. Nikdo nikdy totiž nedokázal, že být pravákem je opravdu taková výhra. Přirozené leváky toto násilné přeučování jen zbytečně stresovalo – a nic z toho. Naopak zbytečně to zpomalilo jejich rozvoj a na období prvního stupně pak tito pamětníci vzpomínají s jistou frustrací. Nebojte se proto, pokud se vaše dítko projevuje jako levák – nic to na jeho šikovnosti nebo rychlosti osvojování si nových dovedností neubírá! Celkově se odhaduje, že v populaci je 10 % leváků a převládají muži nad ženami. Ovšem levorukost není tak jednoduše spjata s geny, jak by se nám laikům mohlo zdát. Proto jestli se domníváte, že pokud jste vy i váš partner leváci, bude určitě levák i váš potomek, můžete být překvapeni zjištěním, že vychováváte praváka. Pravděpodobnost děděného leváctví dosahuje totiž pouze 26 %.

    Problémy s jemnou motorikou? Razítka ji zlepší u dětí, které nerady kreslí. Podívejte se na video:

  • Jak to usnadnit levákům

    Pro leváky existuje spousta speciálních pomůcek.
    Pro leváky existuje spousta speciálních pomůcek.
    Autor: iStock

    Přišli jste na to, že je váš budoucí školák nejspíše levák, ale vy sami jste praváci, a tak tápete, jak ho některé dovednosti nejlépe naučit? Poradíme vám! V současné době existuje celá řada nástrojů a pomůcek, které jsou přímo určeny pro leváky. Vybírat můžete od hraček přes knihy až po školní potřeby či kytary. Ale vedle speciálního náčiní můžete svým levákům usnadnit život i úplně běžnými věcmi, stačí na ně jen zkrátka brát ohled při denních činnostech, jako je třeba stolování – a to tím, že jim rovnou nachystáte příbor obráceně.

     

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku