Jak a kdy spolehlivě poznat, že vaše dítě je levák

Jak a kdy spolehlivě poznat, že vaše dítě je levák
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
1. října  2016 
 06:00

Ačkoli dneska už leváky nikdo nepřeučuje, stejně to mohou mít těžší, protože svět je nastaven především pro praváky. Naštěstí existuje dost pomůcek, které mohou levorukým dětem usnadnit kreslení, psaní a další práci s rukama. A kdy vlastně bývá jasno v tom, jakou ruku dítě preferuje? 

Měli jste kdysi ve škole pocit, že leváci jsou pomalejší, nešikovnější a moc jim nejde ani čtení? To je nesmysl, ale mohlo to tak vypadat, pokud je někdo násilně přeučoval nebo pokud s nimi nikdo vhodně nepracoval.

Již řadu let je známým faktem, že děti, které mají jednoho nebo dokonce oba rodiče levoruké, obvykle zcela rovnocenně střídají svou levou a pravou ruku, než dospějí k důsledné preferenci dominantní ruky.

Nejslavnější leváci: Barack Obama, Marilyn i Keanu Reeves. Máte také doma nějakého?

Nejslavnější leváci: Barack Obama, Marilyn i Keanu Reeves. Máte také doma nějakého?

Dobrá zpráva na úvod. Dneska už to mají leváci mnohem snazší, nikdo se je například nesnaží přecvičit na praváctví. Přesto se někdy mohou ve světě…celý článek

Jane M. Haleyová, dětská neuropsycholožka a odbornice na problematiku levorukosti, tvrdí: „Až přibližně ve věku tří let dítě definitivně vyjádří svou preferenci stran tak, že při rozhodujících činnostech, jako je jídlo a hra, dává důsledně přednost jedné ruce před druhou.

Dle některých odborníků by se tedy dalo tvrdit, že levorukost je zčásti dílem genů. Podle neuropsycholožky Haleyové a i některých jejích kolegů, je dokonce možné pozorovat jistou preferenci již v děloze. „Ultrazvuková vyšetření ukazují, že dokonce i v děloze zřejmě 90 procent dětí preferuje svůj pravý palec, což koresponduje s dělením populace na praváky a leváky,“ podotýká odbornice.

DYS poruchy se dají poznat už u batolat. Jak vypadají a co s nimi dělat?

DYS poruchy se dají poznat už u batolat. Jak vypadají a co s nimi dělat?

Škola je v plném proudu a s ní se možná začínají objevovat i problémy s učením. U některých dětí se totiž právě v první třídě zjistí, že trpí nějakou…celý článek

„Ze zjištěného vyplývá, že existuje gen pro pravorukost, ale nikoliv gen pro levorukost. Když zdědíte gen pro pravorukost, budete téměř vždy pravákem, ale když nezdědíte gen pro pravorukost, vaše preference se může v jednotlivých směrech libovolně lišit nebo zůstat na půl cesty.“

„Pokud si dítě v průběhu mateřské školky pořád není jisté svou stranovou preferencí, nemusí být od věci nechat vyšetřit jeho specifické motorické dovednosti, aby se vidělo, kterou stranu preferuje a která ruka je šikovnější,“ doporučuje neuropsycholožka Haleyová.

Celý článek o levorukosti a o tom, jak s takovými dětmi pracovat najdete ZDE

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku