10 věcí, v nichž to mají dnešní děti těžší, než jsme měli my

  • 10 věcí, v nichž to mají dnešní děti těžší, než jsme měli my
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    1. července  2017 
     06:00

    Možná jsme neměli tak dokonalé hračky. A už vůbec ne počítače, natož chytré mobily. Někteří z nás si z dětství dokonce pamatují černobílé televize. Ale na druhou stranu – vyrůstat v pravěku mělo i své výhody. Existují zkrátka věci, v nichž to mají dnešní děti mnohem těžší, než jsme to měli my. 

  • Nemohou jít jen tak ven

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Možná nám to přijde neuvěřitelné, ale naši rodiče někdy až celé hodiny nevěděli, co vlastně děláme, a to nám možná ještě nebylo ani pět, natož deset. Chodili jsme už od tří let sami ven, možná pod dozorem staršího sourozence, ale rozhodně bez rodičů. Dokonce jsme sami bez dozoru jezdili venku na kole nebo koloběžce.  

  • Příliš sečtělí rodiče

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dříve byla výchova v mnoha rodinách příliš tvrdá a rodiče byli chladní, dneska to přeháníme zase jinak. Dokolečka studujeme všelijaké výchovné směry a způsoby, jakými děti rozvíjet. Přiznat se, že žádný výchovný styl nejedeme a řešíme věci tak nějak intuitivně, je skoro o ostudu.  

  • Všude je vozíme autem

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pamatujete? Taky jste chodili ze školy místo dvaceti minut hodinu, protože jste se na rohu zapovídali s kamarády nebo se s nimi prostě zabavili nějakou hrou? Nebo jak jste tajně šli do školy jinou cestou, než kterou vám nakázali rodiče, protože to bylo trochu dobrodružné a stejně se to nikdy nedozvěděli? Cestou ze školy se dala probrat spousta věcí, na které během přestávek nebyl čas. To dneska nehrozí, všude je do celkem vysokého věku vozíme autem.  

  • Nemají kdy se nudit

     
    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Mamíííí, já se nudim." Věta, kterou rodiče v oblibě nemají, dneska se navíc snaží, seč mohou, aby ji děti ani nevyslovily. Bojí se snad, že to svědčí o tom, že jejich výchova není v pořádku? Že se dítěti dost nevěnují nebo že se neumí zabavit samo, což je také jejich vina? Nuda je na nic, což nakonec pozná každé dítě – a nějak se zabaví, často velice dobře. Ale musí dostat šanci. 

    Oblíbená hračka dnešních dětí:

  • Značky, kam se podíváš

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když jsme byli malí, nosili jsme vesměs příšerné oblečení, ale byli jsme na tom všichni stejně, snad s výjimkou spolužáka, jehož tatínek jezdil s kamionem, a spolužačky s dědečkem v podniku zahraničního obchodu. Nebylo co porovnávat a co si závidět. Dneska už ve školce děti řeší značky oblečení a nejen ty.  

  • Nutíme je jíst zdravě

    Jen tak koupit zmrzlinu? Jaký jogurt? Jakou šunku? Rodiče jsou posedlí zdravou výživou a pochopitelně ji řeší i u svých dětí. Chápeme to, taky chceme, aby naše děti jedly zdravá jídla, ale na druhou stranu doba, kdy jsme mohli beztrestně lízat vitacit z dlaně, měla taky něco do sebe. 

    Jakou zmrzlinu vybrat? My jsme je otestovali:

  • On-line žákovské a poznámky

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jasně, zatloukat se nemá a platí to i o školních známkách a poznámkách. Ale ke škole tak nějak patřilo, že člověk se se špatnou známkou a špatným svědomím plížil domů a přemýšlel, jak to ze sebe doma vysouká. Dneska nic soukat nemusí, protože čím dál víc škol má žákovské knížky on-line, a tak rodiče vidí školní úspěchy a neúspěchy potomků v přímém přenosu. Šťastné ty děti, jejichž rodiče ztratí heslo. 

  • Zavaleni informacemi a možnostmi

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Málokdo z dospělých si dovede představit neustálý proud podnětů a informací, které se na dnešní děti a dospívající hrnou v podstatě od narození, a to v mnoha formátech. Vyznat se v nich a zpracovat je, to je mimořádně těžké, únavné – stačí si uvědomit, jak obtížně informace zpracovávají dospělí. Jak se v nich mají vyznat děti s mnohem menšími životními zkušenostmi? 

  • Dokonalé hračky

    ...
    ...
    Autor: i

    Samozřejmě že nás naše hračky štvaly a chtěli jsme, aby byly lepší. Sněním o tom, jak by mohly vypadat a co všechno by mohly umět, jsme zároveň dokázali strávit hodně zábavného času. Dneska to hračky všechno umějí, včetně věcí, které nás ani nenapadly. Ale jsou tak nějak moc konkrétní a na dlouhé hraní si s nimi to nebývá. 

  • Instantní zážitky

    Nechte děti postavit domeček z přírodních materiálů
    Nechte děti postavit domeček z přírodních materiálů
    Autor: iStock

    Když mají rodiče peníze a nelitují času, mohou potomky vozit každý víkend a celé prázdniny z akce na akci, z dětského zážitkového parku do dalšího a tak neustále dokola, protože nabídka nikdy nekončí. Když není tolik času, dá se zajít aspoň na tvořivé dílny nebo interaktivní výstavu. Je to skvělé, ale občas tak trochu instantní a méně opravdové než dejme tomu spaní pod širákem. 

    Podívejte se, proč je pro kojence tak důležitý kontakt s matčinou kůží

    Podívejte se, proč je pro kojence tak důležitý kontakt s matčinou kůží

    Je těžké poznat, co přesně novorozenci nebo malí kojenci chtějí. Ale už po pár dnech je většinou všem rodičům jasné, že bez rozdílu milují, když je…celý článek

    Kate a William vybrali školu pro syna (4): Jakou bude mít uniformu?

    Kate a William vybrali školu pro syna (4): Jakou bude mít uniformu?

    Zatím princ George, syn vévodkyně Kate a jejího manžela Williama, navštěvuje soukromou montessori školku v Norfolku, kam nastoupil v lednu 2016. Od…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku