5 typů dětí: Poznejte, jaký kojenec se narodil zrovna vám. Co na něj platí?

  • 5 typů dětí: Poznejte, jaký kojenec se narodil zrovna vám. Co na něj platí?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    12. července  2017 
     06:00

    Poznáte, jestli je vaše dítě mrzuté, protože má hlad, nebo protože potřebuje přebalit? Víte, kdy je ospalé, nebo má všeho už plné zuby a potřebuje klid? Možná je dobré nejprve vědět, jaké vaše miminko je, a podle toho k němu budete potom přistupovat. Existuje totiž pět kategorií dětí, a do jedné z nich spadá i to vaše!

  • Poznejte své dítě

    Autor: iStock

    Tracy Hogg, autorka knihy Tajemství klidného dítěte, tvrdí, že někteří kojenci jsou citlivější než jiní, další jsou složitější, jiní nevrlejší, někteří sladší a jiní předvídatelní. Tyhle aspekty temperamentu ovlivňují způsob, kterým dítě vnímá svoje okolí a manipuluje s ním. Trikem úspěšného zvládnutí rodičovství je vidět svoje dítě jasně, poznat a přijmout ho takové, jaké je. „Povaha je vliv, nikoli doživotní trest. Nikdo netvrdí, že když vaše dítko vyroste, bude na vás stále prskat mléko,“ říká Tracy Hogg. Do jaké kategorie tedy patří to vaše dítě?

     

    Jak pomoci miminku, aby se správně vyvíjelo? Podívejte se na naše VIDEO:

     

  • Andělské dítě

    Autor: iStock

    Jde o typ dítěte, které si každá prvorodička přeje, že bude mít – tedy zlaté dítě, které je pořád v dobré náladě, neustále se usmívá a je nenáročné. Jejich signály jsou snadno čitelné. Nové okolí je neobtěžuje, dobře snáší procházky a změny prostředí, tohle dítě v podstatě můžete vzít kamkoli a nebudete mít problém.

    Bez problémů se krmí, hraje si a spinká, v noci se moc nebudí a pokud ano, obvykle nepláče. Tyhle děti najdete ráno v postýlce, jak si samy se sebou povídají, žvatlají, hrají si s plyšákem nebo se dívají na zeď a pozorují stíny. Andělské dítě se umí samo uklidnit, ale když je přetažené (třeba protože jste správně nepoznali signály), stačí si ho přivinout k sobě a klidně mu říct: „Vidím, že jsi přetažené.“ A zapnout například hezkou hudbu nebo mu zazpívat ukolébavku.

     

  • Učebnicové dítě

    Autor: iStock

    O tyhle děti, které jsou předvídatelné, se pečuje velmi snadno. Dělají totiž vše jako kdyby to dělaly podle plánu. Jen zřídka vás něčím překvapí, vývojových milníků dosahují podle „rozpisu“, ve třech měsících prospí celou noc, v pěti se převalují z bříška na záda a obráceně, v šesti sedí atd.atd.

    Růstovým spurtem budou procházet jako na drátku, a nikdy to nebude žádné drama. Dokážou si samy hrát, broukat si a rozhlížet se kolem sebe. Když se na ně někdo usměje, usmějí se taky. Samozřejmě i učebnicové děti bývají mrzuté, ale dají se snadno utišit a bez námahy je uspat.

  • Přecitlivělé dítě

    Autor: iStock

    Svět pro tyhle děti je doslova a do písmene sbírkou vjemů. Bývají divoké, mlátí kolem sebe ručičkami, chvíle je nadšené a pak zase plačtivé. Většinou začnou hned brečet, pokud se jim hned nevěnujete, bývají velmi nepokojené a často je musíte nosit nebo držet v náručí. Trhnou sebou, když slyší řvoucí motorku nebo když zapnete pračku či televizi, mrkají nebo odvracejí hlavu od zdroje ostrého světla. Občas pláčou bez důvodu, jsou úzkostlivé, když přijde někdo cizí nebo je doma více lidí. Vydrží si samy hrát, ale jen pár minut, a to ještě jen tehdy, když jste nablízku. Tenhle typ dětí rád saje, takže někdy maminky nesprávně pochopí signál, a dá mu najíst, přitom by stačil jen dudlík. Přecitlivělé děti špatně usínají, jejich systém je velmi křehký, takže je rozhodí vynechané jídlo, neočekávají návštěva či změna mléka. Tyto děti potřebují uklidnit – a to tak, že jim navodíte prostředí dělohy. Zaviňte je natěsno, přiviňte k sobě a šeptejte něco rytmického, poplácávejte po zádech, abyste napodobili srdeční rytmus. Tyto děti mají rády řád a pravidelnost.

     

  • Odvážné dítě

    Autor: iStock

    Tyhle děti se narodí a vy máte pocit, že hned vědí, co a jak, a nebudou váhat dát vám to najevo. Bývají velmi hlasité a někdy i agresivní. Jakmile se ráno probudí, obvykle začnou brečet a dožadovat se maminky nebo táty. Nesnášejí, když jsou počurané nebo pokakané, takže když je hned nepřebalíte, budou velmi bouřlivě dávat najevo nelibost. Často a nahlas si broukají, řeč jejích těla je trochu trhaná. Nohy a ruce jim lítají všude kolem, takže těžko usínají. Když začnou brečet a vám se nepodaří pláč ukončit, bude dítě plakat víc a víc, až můžete chytnout doslova amok. Odvážné děti velmi brzo zkouší všechno nové – uchopení láhve, první krmení lžičkou apod. Tyto děti si všímají ostatních dětí dřív než ony jich, takže jim pravděpodobně taky dřív bez problémů vezmou jejich hračky.

     

  • Nabručené dítě

    Autor: iStock

    Tracy Hogg tvrdí, že tyto děti už na světě byly dřív, že jsou to „staré“ duše, které nejsou moc šťastné, že jsou zpět. Nabručené děti jsou naštvané na svět kolem sebe a dávají to pořádně najevo. Kňourají, přes den se moc neusmívají a večer strašně vyvádějí, než usnou. Nesnášejí koupání, oblékání a dost často se u toho vztekají. Jsou podráždění a netrpěliví, takže když náhodou mléko z bradavky nepoteče dost rychle, budou se vzpouzet a plakat. Ovšem ani krmení z lahve není ideální, mrzutí jsou i při této formě krmení. Když brečí, jejich křik bývá hlasitý a dlouhý, takže tyhle děti zvládne jen trpělivá máma nebo táta. Utišování stylem „šššš“ musí být mnohem hlasitější než jejich křik. Mnohem efektivnější je během amoku rytmicky říkat: „Je to v pořádku, je to v pořádku,“ zatímco budete dítě lehce pohupovat dopředu a dozadu.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku