Neposlouchá? Je to normální! 4 fígly, jak to zvládnout bez křiku

Neposlouchá? Je to normální! 4 fígly, jak to zvládnout bez křiku
Pokud vás dítě neposlouchá, křikem nic nezmůžete, naopak to bude horší!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
28. září  2017 
 06:00

Rodiče dohání k šílenství. Kdo? Tříleté a čtyřleté děti. Můžete je volat dvacetkrát a ony vás ignorují nebo neposlouchají. Slyší, ale prostě se rozhodnou, že vám neodpoví. Znáte to také? Prý je to normální a patří to k jejich vývoji. Křičet na ně nemá smysl, raději zkuste tyto triky:

Nebojte, vaše děti nezešílely, jen se dostaly do určitého vývojového stadia, přes které se musí přenést. Hlavně nesmíte zešílet vy. Víme, je to mnohdy náročné, ale uvědomte si, že z vašich dětí se stávají osobnosti a tohle neposlouchání je prostě součástí dospívání. 

"Můj čtyřletý syn mě totálně vytáčí. Můžu ho zavolat desetkrát, než se otočí a pochopí, že s ním mluvím. Když mu dám jednoduchý úkol jako třeba: odnes si hrneček do dřezu, musím ho opakovat milionkrát než skutečně vezme svůj šálek a odnese ho do kuchyně. Cestou se stejně zapomene u televize nebo si začne s něčím hrát a třeba ho tam ani nedonese," šílí jistá maminka.

A já ji naprosto rozumím. Když své čtyřleté dceři říkám ve školce, aby si vyzula boty a vzala bačkůrky, musím na ni minimálně pětkrát zavolat, aby mě začala vnímat. Každé ráno si také nejméně třikrát opakujeme, co si má vzít za oblečení na zahradu. Ale stejně mi přijde, že je myšlenkami jinde. 

Samozřejmě, v tuhle chvíli už máte nervy na pochodu a nejradši byste křičela, ale zadržte. Tím opravdu ničemu nepomůžete. Místo toho zkuste některou z těchto čtyř možností, které radí zoufalým rodičům server scarymommy.com:

1. Zjednoduště požadavky

Pokud po svém dítěti chcete, aby něco udělalo, řekněte mu to jednoduše a důrazně. Například, když se vrátíte z venku a chcete, aby si váš čtyřletý chlapec vyzul boty, stačí jednoznačný příkaz: "Boty!" Počet vašich požadavků omezte na minimum. Je strašně jednoduché "vypnout", když vás někdo zahlcuje úkoly. 

2. Vydýchejte to

Pokud vás dítě ignoruje, křikem nic nevyřešíte. Určitě to nebude lepší, věřte nám. Chápeme, je to velice náročné. Ale zkuste to rozdýchat – opusťte pokoj, zhluboka se nadechněte a zkuste se uklidnit. Teprve pak zkuste svoji prosbu znovu.  

3. Mějte pochopení

Nechce vás poslouchat? Možná to má něco společného s vaší prosbou nebo příkazem, který jste mu dali. Snažte se své dítě pochopit. Jestliže jste například synovi řekli, ať si obleče košili a on tak nečiní, třeba s ní má problém. Vždy je lepší se zeptat: "Je nějaký důvod, proč si tu košili nechceš obléknout?" Možná ho svědí, škrábe nebo ji nechce ten den mít na sobě. Možná má jen pocit, že nerespektujete jeho přání. Díky takové otázce získáte zpět jeho pozornost. 

Jak na vzteklé děti? Poradí vám maminka tří synů, redaktorka Markéta

4. Žádné vyhrožování, žádné úplatky

Tohle může být obzvlášť těžké, i já své dítě uplácím. "Udělej to a já ti dám kousek čokoládky!" Špatně! Mnoho odborníků před úplatky varuje. A důvod je jednoduchý. Dítě pak získá pocit, že za vše, co udělá, dostane nějakou odměnu. A proč by to pak dělalo jen tak, když z toho může "něco kápnout"? Takže na větu: "Když si po večeři uklidíš talíř, dostaneš zmrzlinu," raději zapomeňte. 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku