Děti posedlé dinosaury jsou v životě úspěšnější. Čím to je?

Miluje vaše dítě dinosaury? Podporujte ho! Bez ohledu na pohlaví
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
29. března  2019 
 08:00

Znáte to taky? Potomek se tak nadchne pro dinosaury, že o nich nejen mluví od rána do večera, ale navíc chce mít prehistorické obludy i na oblečení či peřinách. Vedle toho se mimoděk naučí i jejich taxonomii a také jednotlivá období pravěku. Psychologové mluví o intenzivním zájmu, nové výzkumy navíc ukazují, že podobné nadšení svědčí o vysoké inteligenci. Samozřejmě nemusí jít jen o dinosaury, ale klidně také o vesmír nebo třeba systém třídění odpadů. 

Zhruba třetina dětí propadne někdy v předškolním věku intenzivnímu zájmu o nějaké téma, ať už jde o dinosaury, astronomii či cokoliv jiného. Obvykle tomu tak bývá mezi druhým a šestým rokem věku. Časem zájem z různých příčin slábne, ale u malé části dětí přetrvává  do dalších let, případně je z toho celoživotní nadšení. 

Studie provedená na univerzitách v Indianě a ve Wisconsinu zjistila, že děti, které  někdy propadnou podobně intenzivnímu zájmu, si pak v některých ohledech vedou ve srovnání s vrstevníky lépe. Důvod? Studium oblíbeného tématu posiluje vytrvalost, trénuje pozornost a zlepšuje komplexní myšlení coby metodu zpracování informací. 

Je přitom rozdíl, zda jde o soustavný intenzivní zájem, nebo o zájem řekněme obyčejný – v druhém případě dítě dinosaurus zaujme, až pokud se například dozví, že hlasitě řval (je to jen příklad, nové výzkumy ukazují, že dinosauři spíše kvokali), pro dinosauřího nadšence jsou pravěké potvory zajímavé samy o sobě a chce o nich vědět naprosto všechno. 

Takové studium dál zlepšuje jazykové kompetence a schopnost porozumění, navíc jim pomáhá zlepšovat strategie při řešení různých problémů, což se jim bude hodit i v jiných situacích. 

Ukázalo se nicméně, že období velkého nadšení pro nějakou oblast trvá obvykle šest měsíců až tři roky a že jen pětině těchto dětských nadšenců zájem vytrvá i po tom, co nastoupí do školy – jde tedy asi o šest procent ze všech dětí. Školáci už nemají tolik volného času a jejich mozek začíná zahlcovat směs všeobecných školních znalostí. Zájem oslabuje i fakt, že ve škole nemusí mít nikoho, kdo by s nimi zájem sdílel a byl by s nimi ochoten debatovat třeba o neutronových hvězdách. 

Pokud rodiče chtějí, aby dítěti jeho nadšení vydrželo, měli by ho rovněž podporovat. Co se týče dinosaurů, máme pro vás jeden tip! 

Za dinosaury na střechu

Po krátké přestávce tuto sobotu 30. března na střeše pražského obchodního centra Galerie Harfa opět otvírá oblíbený DinoPark. Zábavní park plný nejrůznějších dinosaurů a dalších druhohorních živočichů zahájí již devátou sezonu. Posledním přírůstkem do dinosauří rodiny byl loni v létě český zástupce Burinosaurus augustal. Letos návštěvníky nově ohromí scéna s dvojicí robotických tyranosaurů.

Aktuálně je na střeše obchodního centra možné potkat desítky prehistorických modelů druhohorních zvířat propracovaných do nejmenších detailů – za doprovodu zvukových efektů. Některé z nich jsou pohyblivé, jiné statické. Vyráběny byly speciální patentovanou technologií na základě aktuálních vědeckých poznatků a nalezených fosilií, proto je vhodné exkurzi v DinoParku zařadit například do výuky o pravěkých tvorech.

Park nabízí dále dětské paleontologické hřiště s kostrou pravěkého zvířete, naučnou stezku, virtuální ponorku a další atrakce. V pavilonu Cesta do minulosti Země se nachází artefakty z období starohor – k vidění jsou zde třetihorní škorpion, otisk křídel pravěkých vážek, fosilie přesliček nalezených na našem území, imitace autentického paleontologického výkopu a mnoho dalších zajímavostí. K dispozici je i 4D kino, kde si návštěvníci vedle vizuálních efektů vychutnají třeba chvění půdy pod nohama při útěku jednotlivých zvířat, mírné zemětřesení nebo pohyb vzduchu. Další informace najdete na webu DinoParku.

Mimochodem výzkum ukázal, že intenzivní zájem o nějaké téma projevovali spíš kluci než holky. Vědci soudí, že minimálně částečně je to dané tlakem okolí a představami o tom, co se pro které pohlaví hodí. Jinými slovy? Chce vaše dcera studovat dinosaury nebo třeba leteckou dopravu? Podporujte ji v tom!

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku