Jsou vaše dospívající děti pořád ve svém pokoji? O tohle se rozhodně zajímejte!

  • Jsou vaše dospívající děti pořád ve svém pokoji? O tohle se rozhodně zajímejte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    1. července  2020 
     06:00

    Své tři puberťáky miluji. A chápu, že mají právo na soukromí, takže když k nim chci vstoupit, nejprve zaťukám. Na druhou stranu se mi hlavou honí tisíc otázek, když jsou ve svém pokoji delší dobu a nevycházejí ven. Co tam asi dělají? Brouzdají po internetu, hrají počítačové hry nebo koukají na porno? 

    Někdy je ale neustálý pobyt v pokoji varující. Těchto pět otázek byste si měli položit, pokud chcete zjistit, zda je potřeba soukromí vašich puberťáků normální, nebo jestli byste měli vyvěsit červenou vlajku.

     

  • Děti potřebují soukromí, ale sledujte varovné signály

    Autor: iStock

     

    Sociální izolace je varovným příznakem mnoha problémů s dospívajícími dětmi. Jistě, rodiče by měli respektovat soukromí pubertálních potomků, ovšem nutné je zvážit, zda je tohle soukromí vyváženo normálními aktivitami, jako jsou přátelství, škola či osobní hygiena. Zavírání se ve svém pokoji je ve většině případů naprosto normální a taky životně důležité pro vaše děti. Nicméně je dobré sledovat, zda není tohle lpění na soukromí už patologické. Zkuste si položit těchto pět otázek a budete mít více jasno.

     

  • Odchází dítě do svého pokoje, aniž byste mu to řekli?

    Autor: iStock

     

    Množství osobního času, které dospívající dítě potřebuje, se může lišit podle toho, jakou povahu má – zda je extrovert, nebo introvert. Například introvertní děti potřebují mnohem více času o samotě a nejde o nic patologického. U extrovertního dítěte, které až dosud neustále něco podnikalo s vámi, sourozenci nebo kamarády, a najednou samo odchází do svého pokoje, byste už měli zbystřit. Neděje se něco závažného? Nemá problémy ve škole?

  • Je váš teenager spokojený a šťastný, nebo smutný a podrážděný?

    Autor: iStock

     

    Jestli byly vaše dospívající děti většinou v pohodě a vypadaly spokojeně, a najednou jsou mrzuté a náladové, je jasné, že nebude úplně všechno v pořádku. Pak je jasné, že si musíte položit otázku, co asi tak ve svém pokoji pořád dělají. Vypadají jako zombie? Může to být důsledkem příliš dlouhého a častého hraní na počítači nebo přemíry cukru a sladkostí. Můžete se jemně zeptat slovy: "Všimla jsem si, že když vycházíš ze svého pokoje, vypadáš podrážděně nebo smutně, ale když přijdeš z fotbalu, vypadáš uvolněně."

     

  • Chodí k vašemu dítěti na návštěvu kamarádi?

    Autor: iStock

     

    Pokud si nejste jistí, zda je častá izolace vašeho teenagera zdravá, nebo problematická, sledujte, zda k němu stále chodí na návštěvu přátelé. Můžete se těchto přátel i nenápadně zeptat, zda je všechno OK. Dospívající se totiž mnohem snáze svěřují svým kamarádům než rodičům, takže kamarádi by mohli vědět, jestli se něco děje. Otázka ovšem je, jestli vám to prozradí. Ujistěte přátele svých dětí, že zachováte jejich anonymitu, pokud vám něco řeknou.

  • Nemá problémy se spánkem, jídlem či se snížil počet přátel?

    Autor: iStock

     

    I když se vám zdá, že neustále zavřené dveře do dětského pokoje mohou signalizovat problémy, ne vždy je něco špatně. Ovšem pokud uvidíte, že se snížil počet přátel, které vaše dítě mělo, nebo se přátelé zcela změnili, je to důvod k obavám. Stejně tak pokles chuti k jídlu nebo špatný spánek bývají silným indikátorem problémů, které byste měli řešit. Ačkoli mnozí dospívající obviňují školu, učitele, rodinu i vrstevníky, že jsou viníky jejich problémů, tyhle náhlé změny bývají často důsledkem toho, jak se cítí uvnitř.

     

  • Je váš teenager on-line?

    Autor: iStock

     

    Vaše obavy z toho, že je vaše dítě sociálně izolované, můžete pustit k vodě, pokud víte, že dělá domácí úkoly se svými přáteli přes sociální sítě nebo s nimi hraje on-line hry naživo a mluví při tom. Místo toho, abyste narušili vaši vzájemnou důvěru, zkuste potomka poprosit, aby vám řekl, co dělá, co hraje nebo co poslouchá. Možná vás překvapí, co všechno sdílí. Můžete mu taky ukázat, co ve svém telefonu děláte vy nebo co vás baví poslouchat. Chcete-li mít se svými dospívajícími dětmi silný vztah, udržujte rozhovor v přátelské rovině, nikoli obviňující.

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku