Opožděná řeč? 5 znaků, podle kterých poznáte, zda vaše dítě není pozadu

  • Opožděná řeč? 5 znaků, podle kterých poznáte, zda vaše dítě není pozadu
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    12. října  2016 
     06:00

    Pokud vaše tříleté dítě nemluví nebo má velmi malou slovní zásobu, netvoří věty a není mu skoro rozumět, může jít o opožděný vývoj řeči. Na druhou stranu není třeba panikařit, je spousta dětí, které ještě ve čtyřech letech nedají dohromady větu, a pak se najednou ze dne na den rozmluví jako kolovrátek. Které znaky byste ale pro jistotu neměli ignorovat?

  • Kdy jde o opožděný vývoj řeči?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jde o něj tehdy, když lékař neprokáže žádný neurologický nález ve smyslu dětské mozkové obrny, dítě nemá poruchu jemné motoriky ani motoriky jazyka, má normální sluch a nemá defekt intelektu. Pokud se vám zdá, že se řeč u vašeho dítěte nevyvíjí tak, jak by měla, snažte se v první řadě rozvíjet schopnosti, které jsou pro vývoj řeči nezbytné. Patří sem obratnost, pohyblivost mluvidel, přesnost sluchového a zrakového vnímání.

  • Dítě má omezený slovník

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kolik slov vaše dítě v předškolním věku skutečně umí? Podle odborníků by měly mít děti v tomto věku ve svém slovníku asi pět set slov. Jde samozřejmě o přibližný počet. Na druhou stranu – spousta dětí slova zná, rozumí jim, ale neřekne je nahlas. Některé děti se prostě narodily jako posluchači, nikoli řečníci a ve správný čas mluvit začnou.

  • Neschopnost vydávat určité zvuky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Dítě tvoří hlásky na nesprávném místě, nahrazuje je jinými nebo je zcela vynechává. Většinou jde o sykavky, hlásky l a vibranty r a ř. Příčinami bývají dědičnost, negativní vliv rodiny, ale také poruchy zrakového a sluchového vnímání nebo anatomické odchylky mluvidel, například zkrácená uzdička pod jazykem nebo nedostatečná motorika jazykových svalů.

  • Dítě tvoří málo vět

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je pro vašeho předškoláka problém sestavit jednoduchou větu o třech či čtyřech slovech? Některé děti potřebují zvláštní pomoc, aby formulovaly věty a správně používaly třeba minulý, přítomný a budoucí čas. Přestože mají tyto děti obvykle bohatou slovní zásobu, mohou mít potíže se spojováním slov do vět. Mluvte s dětmi, podporujte je a chvalte je, když se jim to podaří.

  • Mluví nesrozumitelně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    A to tak, že mluví stále svým vlastním jazykem, takže mu nerozumí skoro nikdo. Nesrozumitelná řeč může bránit v dorozumívání nejen s rodiči, ale i učitelkami v mateřské škole a časem způsobit i potíže při učení. Aby ale byla náprava účinná, musí přijít v pravý čas, aby nezpůsobila další škody. Určitě je dobré vyhledat logopeda a nesnažit se o nápravu sami doma.

  • Používá více gesta než slova

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Spousta dětí dostane to, co chce – a to i tehdy, když si o to neřeknou a jen ukážou rukou. Pokud je takto „naučíte“, nedivte se, že nebudou cítit potřebu vyjadřovat se slovy. Posilujte je v mluvě, povzbuzujte, aby používaly slova. Změňte styl otázek a místo „chceš“ řekněte „co chceš?“. Pokud bude ve větě slovíčko „co“, dítě bude muset odpovědět konkrétně.

    Jak a kdy spolehlivě poznat, že vaše dítě je levák

    Jak a kdy spolehlivě poznat, že vaše dítě je levák

    Ačkoli dneska už leváky nikdo nepřeučuje, stejně to mohou mít těžší, protože svět je nastaven především pro praváky. Naštěstí existuje dost pomůcek,…celý článek

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku