Nová mobilní aplikace dokáže odhalit autismus u dvouletých dětí

Nová mobilní aplikace dokáže odhalit autismus u dvouletých dětí
Foto: YouTube/Twitter
Sdílej na facebooku
30. listopadu  2016 
 06:00

Existuje spousta signálů, které mohou už v raném věku napovědět, zda není dítě autistické. Až dosud ale neexistoval žádný způsob, který by využil k tomuto odhalení moderní technologii. Vědci z univerzity v Buffalu však nyní vytvořili aplikaci, která může během necelé minuty zjistit, zda dítě nemá sklony k autismu. 

Některé autistické děti mají potíže odmalinka, ale u mnoha z nich není zjevné, že se miminko či batole vyvíjí trochu jinak, a může trvat roky, než se na autismus přijde. Vědci se to rozhodli změnit. 

Jejich aplikace pro chytré telefony sleduje pohyby očí dítěte při pohledu na fotografie různých sociálních situací, a to v pohodlí domova. Aplikaci testovali tým výzkumníků University of Buffalo a vysokoškolský student Kun Woo Cho, hlavní autor studie, na 32 dětech ve věku od dvou do deseti let. 

Tým vědců z Univerzity v Buffalo, kteří vymysleli aplikaci odhalující autismus u dětí.
Tým vědců z Univerzity v Buffalo, kteří vymysleli aplikaci odhalující autismus u dětí.
Autor: YouTube/Twitter
V průběhu testování byla aplikace neuvěřitelně přesná, trefila se na 94 procent! „Studie zjistila, že fotografie sociálních scén vyvolávají nejdramatičtější rozdíly v pohybu očí u dětí s ASD (poruchy autistického spektra) a u dětí bez ASD,“ říkají výzkumníci. Oční pohyby dětí s autismem při pohledu na fotografie byly rozptýlené, kdežto u zdravých dětí byly cílené. Nová aplikace je velkou nadějí pro rodiče, kteří tak s její pomocí můžou zjistit u svého už dvouletého dítěte, zda netrpí autismem.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku