5 věcí, které vašim dětem víc škodí, než pomáhají. Pozor na ně!

  • 5 věcí, které vašim dětem víc škodí, než pomáhají. Pozor na ně!
    Modré světlo z LED obrazovky není pro děti dobré
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    18. září  2017 
     06:00

    Rodiče udělají pro dětský úsměv téměř cokoliv. Ale někdy trochu zapomínají na bezpečnost svých ratolestí. Chodítky a hopsadly to začíná, tablety a smartphony končí. Tady je pět věcí, které by děti neměly užívat. Nebo jen minimálně. 

  • 1. Tablety a elektronické hračky

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Modré světlo z LED obrazovky není dobré pro nás, natož pro děti. Poslední výzkumy ukazují, že tablety, chytré telefony, notebooky a televizory vyzařují více modrého světla, než je pro náš organismus a hlavně oči vhodné. Pokud děti často koukají na tablet či používají smartphone, přetěžují zrak, což může vést až k poškození očí – degeneraci sítnice. Zejména ve večerních hodinách a před spaním bychom se měli modrému světlu z LED obrazovek vyhýbat. 

    Při zírání na tablet se navíc u dětí nevyvíjejí motorické a smyslové dovednosti a ony pak nemají žádnou interakci, tím pádem se nezdokonalují v řeči, komunikaci a rozhodování. 

    Neříkáme, že máte dětem zakázat používání tabletů úplně, ale hodina denně bohatě stačí. Pečlivě vybírejte obsah a pro děti starší dvou let třeba i logické hry. 

  • 2. Zářivé a šílené hudební hračky

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Malé děti objevují svět kolem sebe a získávají mnoho podnětů i prostřednictvím hraček. Nepřirozené barvy, hlučné elektronické hračky, to vše formuje jejich osobnost. A v krajním případě můžou mít vliv i na vývoj jejich myšlení a chování: rozvinou agresi, nepřirozené obavy a strach.

    Při výběru hraček tedy dbejte na použitý materiál, ideální jsou hračky ze dřeva a textilu. U plastových hraček pozor na nebezpečné ftaláty, často je poznáte i po čichu. Jednoduše smrdí.

    Hračka by také neměla být pouze zábavná, ale měla by dítě vzdělávat. A pozor – pokud možno by měla vypadat reálně. Přece nechcete, aby se jí vaše dítě bálo. 

  • 3. Chodítka a hopsadla

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Před chodítky a hopsadly varují snad všichni odborníci. Podle nich způsobují víc škody než užitku. Víte, že například v Kanadě už jsou zakázána? Důvodů je hned několik: 

    Brzdí přirozený motorický vývoj, dítě nemá žádnou motivaci k tomu, aby se pokusilo o samostatnou chůzi. Zároveň se kvůli chodítku nenaučí rovnováze a stabilitě.

    Nesvědčí kyčlím a páteři – zatímco přirozeným stavěním se u nábytku si dítě zpevňuje trup, v chodítku rozhodně ne.

    Nejsou bezpečná – existují případy, kdy se dítě v chodítku převrátilo a ošklivě se udeřilo do hlavy, v krajním případě se může stát, že dítě v chodítku sjede ze schodiště.

    Pokud na používání chodítek nebo hopsadel trváte, měli byste do nich dávat děti až tehdy, když se umějí samy postavit. A to jen na krátkou dobu – ideálně na 15 minut 2x denně a pod dozorem dospělé osoby. 

  • 4. Ovocné džusy a mléko

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Také znáte škemrání dětí o jablečný džusík? Pozor na to, jaké džusy dítěti dáváte. Některé ovocné šťávy mají nízký podíl ovoce, zato jsou plné cukrů, které způsobují zubní kazy a vedou k obezitě.

    Asi vám nemusíme opakovat, že nejlepší je, když děti pijí neslazený čaj nebo vodu. Pokud na džusech trvají, dětem starším jednoho roku dávejte džusy z čerstvého ovoce nebo mošty s vysokým podílem ovocné složky. Ideálně ředěné vodou. Měly by být ovšem jen zpestřením, nikoli běžným pitím sloužícím k uhasení žízně. 

    Pozor, dětská pitíčka jsou plná cukru:

    Samozřejmě naše generace na kravském mléku vyrostla, ale pediatři ho do jednoho roku věku (případně do devíti měsíců) vůbec nedoporučují. Důvod? Má nízký obsah železa, vysoký obsah bílkovin a sodíku, třikrát až čtyřikrát větší než v mateřském mléce. Může poškodit ledviny, vyvolat anémii či způsobit alergie. 

    Děti starší než jeden rok by neměly dostávat víc než půl litru mléka denně. Ideální je nahradit mléko potravinami bohatými na vápník (vhodné jsou zakysané výrobky) a potravinami obsahujícími vitamin D (vejce, hovězí). 

  • 5. Teplé oblečení

    Dítě v kočárku.
    Dítě v kočárku.
    Autor: kočárek, miminko, dítě, zima

    Možná si řeknete, že toto sem úplně tak nepatří. Ale i vhodné oblečení je něco, na co by si rodiče měli dát pozor. A zejména u kojenců. Tam dělají jednu zásadní chybu: chtějí, aby dětem bylo teploučko, a tak je moc nabalují.

    Proč je důležité malé děti správně oblékat? Miminka totiž nemají vyvinutou termoregulaci a jejich pokožka je velmi citlivá. Mohou se tedy rychleji přehřát, nebo naopak podchladit. 

    Pokud dítě oblékáte příliš, neděláte dobře. Jeho tělo nereaguje na změny počasí, což se může projevit tak, že pak snadněji prochladne a jeho imunita nepracuje, jak má. 

    Senzory toho, zda je děťátku zima, nejsou nos, tváře ani ručičky, ale zátylek. Když je toto místo teplé, je miminko přiměřeně oblečené. Pokud je zátylek vlhký, znamená to, že mu je teplo a je třeba z oblečení odebrat jednu vrstvu.

    Více o oblékání dětí si přečtěte TADY.

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku