Děti narozené v létě jsou celý život pozadu. Proč je lepší narodit se na podzim?

Děti narozené v létě jsou celý život pozadu. Proč je lepší narodit se na podzim?
Jsou děti narozené v létě skutečně znevýhodněné?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
13. září  2017 
 06:00

Matky letních dětí to vědí už dlouho a vědci jim dávají za pravdu: Děti, které se narodily v létě, bývají po celý život znevýhodněné. A nejde jen o to, že na své narozeniny nemohou rozdávat ve škole sladkosti a na jejich narozeninových oslavách často chybějí kamarádi, protože jsou na prázdninách. Odborníci zjistili, že mezi dětmi narozenými v letních měsících je méně premiantů. Vynikají naopak děti narozené na podzim. 

„Snad všechny moje kamarádky, včetně mě, mají děti narozené v létě. S novorozencem to byla celkem výhoda. Když jsem rodila, teploty venku atakovaly 35 stupňů a já nemusela titěrné miminko složitě oblékat. Jenže čím je moje dcera starší, uvědomuji si, že narodit se v létě má spoustu nevýhod.”

A přišli na to i vědci. Podle nich děti, které se narodily v létě (tedy do 31. srpna), mají vůči svým spolužákům ve škole obrovskou nevýhodu, protože jsou o rok mladší, a tedy často duševně o rok zpátky proti dětem, které se narodily 1. září a později. O dlouhodobém ostrovním výzkumu na toto téma informovaly Britské listy. 

Nevýhodu letních dětí řešil Michael Blastland v pořadu BBC s názvem The Calendar Conspiracy (Spiknutí kalendáře). Celý pořad v angličtině si můžete poslechnout ZDE

Mezi dětmi, které se narodily v létě, je podle vědců i více jedinců, kteří mají problémy s učením nebo chováním. Pravděpodobně se také častěji stanou terčem šikany nebo budou z kolektivu vyloučeni úplně. Důvod? Do školy jdou dřív než jejich „vrstevníci”. A věkový rozdíl může být značný – třeba i 11 měsíců, což se může projevit v soustředění i jazykových dovednostech. 

Děti narozené v létě prý mají i horší výsledky na vyšším stupni studia. Výzkum ukazuje, že v Británii je mezi lidmi narozenými v létě o 10 procent méně těch, kteří maturovali se samými jedničkami, než studentů, kteří se narodili na podzim. Jsou tedy podzimní děti chytřejší? Ne, jen jsou často o téměř rok napřed. 

Naprostý souhlas. Tohle může být skutečně handicap. Zrovna nedávno jsme s matkami ze školky řešily, zda své červencové potomky pošleme do školy jako čerstvě šestileté, nebo jim necháme ještě rok k dobru.

Naposledy jsem to, že se dcera narodila v červenci, pocítila při zápisu do školky. Už tehdy mi říkali, ať s přijetím raději nepočítám. Budou totiž dávat přednost starším dětem. Ty letní pak jen doplní počet. 

K odkladu není často důvod

Mnozí rodiče právě z těchto důvodů letní děti preventivně nechávají ve školce o rok déle. Bojí se, že by ve škole patřily k nejmladším a množství nových povinností by nezvládly.

Samotné datum ale podle některých učitelů nic neznamená. „Někdy mám ve třídě prvňáky narozené v srpnu, kteří patří k nejlepším. Kdyby dostali odklad, byla by to škoda. Nudili by se ve školce a potom i v první třídě ve škole,“ řekla Lidovým novinám učitelka Dana Rejlová, která má za sebou třicetiletou praxi. 

Když se dítěti ve škole nedaří, řešení neodkládejte 

Nedejte tedy tolik na vědecké výzkumy a k dítěti přistupujte individuálně. Narodit se
v létě není taková tragédie. Podle odborníků mají děti narozené v letních měsících i řadu výhod. Oproti dětem podzimním jsou prý méně náchylné k alergiím a jsou v průměru větší a silnější (zřejmě díky slunečnímu svitu a většímu přísunu vitaminu D). Nejméně je ohrožují zhoubné nádory. A jsou největšími optimisty.

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku