Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
16. března  2016 
 06:00

Na první pohled jsou všichni roztomilí, uvnitř se ale velmi liší. A to natolik, že některé čokoládové zajíčky je lepší rovnou z košíku s dětskou koledou vyhodit. A pozor – cena rozhodně není jasné vodítko, podle kterého poznat kvalitu. Na co se tedy dívat při výběru čokoládové figurky? Podle čeho poznat tu dobrou?

Veselé barevné čokoládové figurky patří mezi nejoblíbenější sladkosti ve velikonoční nadílce. Na první pohled vypadají všechny lákavě, svým složením se ale výrazně liší. Podle čeho vybrat takovou, která nebude škodit zdraví vašich dětí?

Překvapení! 10 potravin, které děti do jednoho roku nesmějí. Co jim hrozí?

Překvapení! 10 potravin, které děti do jednoho roku nesmějí. Co jim hrozí?

Váš potomek bude pravděpodobně chtít ochutnat vše, co uvidí jíst vás, ale nezapomínejte, že ne vše se pro něj hodí. Že malému dítěti neprospějí kořeněná…celý článek


"Pokud vybíráte pro své děti nebo pro koledníky čokoládovou figurku, v první řadě byste měli hledět na podíl kakaové složky ve výrobku," říká odbornice na výživu Karolína Hlavatá, která je zároveň odbornou garantkou iniciativy Vím, co jím. "Z těchto testovaných zajíců bychom některé mohli nazvat skutečně čokoládovými, jiným se dá říkat jen náhražka," dodává. Podíl kakaové složky v mléčné čokoládě by měl být ideálně mezi 25 až 30 procenty. Platí, že čím více kakaa, tím méně cukru a případně i dalších přidaných surovin se do výrobku dostane. A tak je to správné. "Nejkvalitnější výrobky mají také jednoduché složení. Jsou to v podstatě kakaové máslo, kakaová hmota, cukr, sušené mléko, laktóza a sójový lecitin," říká Karolína Hlavatá. Z hodnocených výrobků dopadli nejlépe zajíci Milka, Chocoland a ovečky Lindt.

Tam, kde je nižší podíl kakaové hmoty, najdeme většinou i přidané rostlinné tuky, nejčastěji nechvalně proslulý palmový olej a shea (bambucký olej). Legislativa takové přídavky dovoluje, ale opět platí: pokud chceme čokoládu, není nutné s ní kupovat ještě levný a nepříliš kvalitní roslinný olej.

Tohle dětem nekupujte! Palmový olej ve sladkostech ničí jejich srdce

Tohle dětem nekupujte! Palmový olej ve sladkostech ničí jejich srdce

Až zase objevíte levné čokoládové výrobky, neradujte se, kolik ušetříte. Raději se podívejte na obal, a pokud ve složení uvidíte palmový olej nebo…celý článek

Cenově to v obchodech zase až takový rozdíl není. Palmový tuk je ve větším množství nepříznivý pro naše zdraví. Zvyšuje cholesterol, a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pro výrobce má ale výhodné vlastnosti: dobře se zpracovává a je levný.
Pro zákazníka je ale mnohem zdravější dát přednost oleji slunečnicovému nebo řepkovému. Další důvod je, že kvůli palmovému oleji hoří v Indonésii celé pralesy.

Existují ale i takové figurky, které obsahují kakaové složky pouhých 5 procent! "Pokud najdete u dětí figurku s takovým složením, kde je na prvním místě cukr, na druhém místě palmový tuk a kakaové složky pouhých pět procent, tuto figurku rovnou vyhoďte," radí Karolína Hlavatá. Takový produkt nemá s čokoládou vůbec nic společného, je to jenom cukr a tuk. V testu byl zastoupen zajícem Wolnosc. Pokud někdo jí příliš cukru, budou ho dost možná trápit nadváha, obezita a z ní plynoucí případné zdravotní komplikace, jako jsou například cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak. A také je vyšší riziko vzniku zubního kazu.

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Jak rostou děti Anny Geislerové, Leony Machálkové či Ivety Bartošové? Podívejte se!

Jak rostou děti Anny Geislerové, Leony Machálkové či Ivety Bartošové? Podívejte se!

Zatímco některé celebrity se snaží, aby se jejich děti před objektivy moc neobjevovaly, jiné je prezentují jako nedílnou součást svého života a běžně…celý článek

10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

Otcové a matky se dnes o své děti nejspíše mnohem více bojí, a proto jsou opatrnější než předchozí generace. Příčina? Třeba zvyšující se průměrný věk…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy