Jak to doopravdy je s palmovým olejem v jídle pro děti? Co je lepší a co ještě horší?
Palmový olej má své odpůrce i zástánce. Ekologové kritizují ničení pralesů, technologové vyzdvihují jeho vlastnosti, v oblasti výživy je to půl na půl. Jak ho celkově zhodnotili odborníci z Fóra zdravé výživy? Vysoká konzumace palmového oleje může škodit, na druhou stranu palmový olej v jídelníčku nemusí znamenat nutně problém. A mimochodem, varovali třeba před kokosovým olejem.
Vadí vám palmový olej? Taky bych se bez něj raději obešla, ale není to snadné, protože je například prakticky ve všech umělých mlécích pro kojence, které pije třeba moje osmiměsíční dcera.
Dá se to ale brát i takto: Záleží na tom, jaký tuk nahrazuje, jaký je celkový obsah nasycených mastných kyselin ve stravě a v neposlední řadě, jak vypadá celkové složení jídelníčku.
„Protože u nás mají výrobci povinnost uvádět na obalu druh rostlinného tuku od roku 2014 (dříve uváděli v surovinovém složení pouze rostlinný olej nebo tuk), v roce 2015 se výrazně zvýšil, respektive zviditelnil počet výrobků obsahujících palmový olej,“ uvádí profesorka Jana Dostálová. Zároveň potvrdila, že tak jako tak jeho spotřeba roste – zejména proto, že se hodně dává do oblíbeného sladkého trvanlivého a jemného pečiva.
Palmový olej je technologicky velmi výhodný a zároveň velmi dostupný, pokud jde o množství i cenu, proto si ho výrobci tak oblíbili. Problematická může být jeho nadměrná konzumace, zejména s ohledem na příjem nasycených mastných kyselin, které by měly tvořit maximálně třetinu všech přijatých tuků. „Je třeba si uvědomit, že určité množství nasycených mastných kyselin přijímáme i v dalších potravinách, které jsou jejich přirozeným zdrojem. Jedná se přitom o potraviny pro naše zdraví velice důležité – maso, mléko a mléčné výrobky,“ vyjmenovává nutriční terapeutka Tamara Starnovská, členka Fóra zdravé výživy. Zároveň připomněla, že zapomínáme na další z tropických tuků, zejména kokosový, který je ještě bohatším zdrojem nasycených mastných kyselin (obsahuje jich 90 %) než palmový olej (50 %).
Pokud pomineme ekologii, samotné přítomnosti palmového oleje ve složení výrobků se bát nemusíme. V případě použití minimálního množství palmového oleje (z technologických důvodů) může mít výrobek ve výsledku příznivě nízký obsah nasycených mastných kyselin, což je informace, kterou vyčteme z tabulky nutričních hodnot na obalu výrobku.
Čočky, medvídci, karamely? Které škodí nejméně a kterým se vyhnout?
Možná patříte k rodičům, kteří zvládli svým dětem vysvětlit, že bonbony nejsou zdravé, a vaši potomci je od vás nevyžadují. My ostatní se snažíme volit…celý článek
„V poslední době se v souvislosti s vyšší konzumací palmového oleje hodně mluví i o problematice n-6 (omega 6) a n-3 (omega 3) nenasycených mastných kyselin,“ řekl k problematice Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Pokud jíme více palmoého oleje, stoupá podíl nejen nasycených mastných kyselin v jídelníčku, ale také n-6 mastných kyselin, které jsou zdravé. Jen je potřeba jejich příjem doplnit vyšším příjmem zdrojů n-3 mastných kyselin. Mastné kyseliny n-3 bohužel mnoha dětem i dospělým chybí. Jejich nejdůležitějším zdrojem jsou zejména ryby, některé rostlinné tuky a oleje, některé ořechy a semínka.
Z hlediska vyšší konzumace palmového oleje v poslední době je třeba věnovat pozornost jeho obsahu v potravinách. Nicméně v souvislosti s palmovým olejem záleží i na celkovém obsahu nasycených mastných kyselin v jídelníčku, a to ve všech zdrojích. Důležité je také to, jaký tuk nahrazuje použití palmového oleje ve výrobcích. „V některých případech je však použití palmového oleje z výživového hlediska výhodné. Je to v případě, že ve výrobcích nahradí částečně ztužený tuk bohatý na trans-nenasycené mastné kyseliny,“ shrnují odborníci z Fóra zdravé výživy.