4 důvody, proč byste dětem neměli dávat jídlo bez lepku

  • 4 důvody, proč byste dětem neměli dávat jídlo bez lepku
    ...
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    19. března  2017 
     06:00

    Bezlepkové výrobky jsou stále víc populární, ovšem bezlepková strava není vhodná pro každého. Zatímco dospělým většinou může prospět, existuje jen minimum důvodů, proč nutit děti, aby jedly potraviny bez lepku. Proč?

  • Je bezlepková strava vhodná pro všechny?

    ...
    ...
    Autor: S

    Samozřejmě, že pokud se zjistí, že je vaše dítě celiatik nebo má na lepek alergii, pak je bezlepkový jídelníček na místě, a je dokonce nutností. Pro ostatní zdravé děti to však neplatí. Ano, žít se má zdravě, ovšem klíčová otázka je, co je to „zdravé“. Jak uvádí odborníci v časopise Journal of Pediatrics, eliminace lepku z dětské stravy může být nebezpečná. Lepek se vyskytuje v lidské stravě možná už čtyři sta tisíc let a argumenty, že ho naše střeva neumějí zpracovat, protože je to jed, nejsou na místě.

  • 1. Lepek není přirozeně škodlivý

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Potraviny se skládají ze tří základních částí: tuků, cukrů a bílkovin. Lepek je bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmeni, a to v takovém složení, které je obvyklé. Proč ho tedy vypouštět? Bohužel, spousta matek dnes experimentuje a dětem lepek odpírá, odhadem asi 5 % v evropských rodinách a v USA dokonce ještě víc. „Tím si ale na lepek nemůže trávicí systém, metabolismus i imunitní systém nikdy zvyknout. Pozdější expozice, kdy potomek vyroste a bude se chtít zakousnout do housky, může napáchat nenapravitelné škody,“ varuje imunolog Martin Fuchs.

     

  • 2. Bezlepková dieta nemusí poskytnout vyváženost dětského jídelníčku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Bezlepková strava nutně neznamená totéž co zdravá výživa. Ovoce a zelenina jsou přirozeně bezlepkové a měly by být zařazeny do jídelníčku každého dítěte. Ovšem bezlepkové koláče a sladkosti jsou pořád sladkosti, kterých by mělo být v dětské stravě minimálně. Mnohé bezlepkové náhražky, jako je chléb, sušenky a tak podobně, mají ve skutečnosti vyšší obsah tuku a kalorií než potraviny obsahující lepek. Bezlepkové výrobky taky nemusí obsahovat potřebné množství živin, které děti potřebují k růstu. „Pravda, bez pšenice a žita se asi žít dá, pokud jde o nutriční hodnoty, ale jen tehdy, když je strava pestrá, včetně vlákniny,“ říká imunolog.

     

    Víte, jak správně vybrat musli tyčinku? Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím, vám poradí!

     

     

  • 3. Bezlepková strava může zkomplikovat lékařům diagnózu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Někdy jsou rodiče úžasní detektivové, kteří jako první zaručeně stoprocentně poznají, že jejich dítě má problém s lepkem. Ovšem samotné příznaky ještě nestačí k tomu, abyste mohli prohlásit: "Ano, naše dítě je celiatik nebo má alergii na pšenici!" „Klasická“ alergie na lepek se projevuje poněkud jinak než celiakie. Alergii léčí alergologové, celiakii gastroenterologové. Jakmile sami od sebe vyloučíte lepek z dětské stravy, krevní test na celiakii nerozliší, zda je dítě alergické na lepek nebo je alergické. Máte-li podezření, že dítě nesnáší lepek, nechte ho nejprve vyšetřit. V případě alergie je totiž možné vyvolat toleranci organismu vůči lepku (zejména pomocí alergenové vakcinace), v případě celiakie jde o doživotní problém, zatím nevyléčitelný.

     

  • 4. Dítě by mělo jíst to, co je běžné v naší zeměpisné šířce

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Podle názorů mnohých pediatrů, imunologů i alergologů by každá matka měla dávat dítěti to, co je běžné v té či oné zemi. „Pokud mu odepře například v Čechách běžný lepek, potomek se za pár let ocitne v situaci, jako kdyby se přestěhoval do jiného kouta světa. Lepek je všude a jeho střeva a jeho imunita ho nebude znát,“ vysvětluje imunolog Fuchs. Jistě, že s moukou to nemusíme přehánět, místo bílé bychom měli preferovat celozrnnou, ale její plošný zákaz je diskutabilní. Čísla hovoří jasně. Kolem 1 % jsou lidé celiatici, více než 5 % další populace bude z bezlepkové diety profitovat. „Na to jsou důkazy a říká se tomu neceliakální glutenová senzitivita. To ale neznamená, že 95 % populace kvůli nim odstřihne lepek.“

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku