Testovali jsme dětské výživy: Jaké jim nedávat, protože v nich není dost bílkovin?

Foto: Supermámy/Adam Balažovič
Sdílej na facebooku
10. března  2017 
 12:00

Váháte nad koupí umělé dětské výživy? Hotových jídel pro nejmenší děti se nemusíte bát. Ta, která jsou běžně ke koupi, splňují poměrně přísné normy pro dětskou stravu. Neznamená to však, že se všechna pro vaše potomky hodí: některá jídla nemají vhodnou konzistenci, jiná – a to je horší – jim neposkytují dostatek živin, jako jsou bílkoviny či tuky. 

Výběr hotových jídel pro nejmenší děti je rok od roku větší. A proto jsme se rozhodli podívat se na to, jak vyhoví svým složením tomu, co chtějí rodiče dětem dávat a co doporučují odborníci. 

A zjistili jsme dvě věci: všechny výživy v běžné síti drogerií, lékáren či e-shopů odpovídají normám a rozhodně dětem neublíží. Jenže neznamená to, že mají ideální složení a že dětem dodají dost energie, kterou ke svému vývoji potřebují. Například kvůli tomu, že obsahují málo bílkovin, na což poukázala Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. S ní jsme dětské výživy hodnotili. 

Základem průmyslově vyráběných příkrmů je podle ní zelenina, pak následují sacharidy, tedy zejména rýže nebo těstoviny, případně brambory. "Většina příkrmů obsahuje také maso, ale jeho obsah je hodně malý. Je ho tam většinou do osmi procent, což odpovídá dvaceti gramům masa v syrovém stavu," říká Karolína Hlavatá s tím, že to je zkrátka málo.

Protože zvláště od jednoho roku se dítě hodně hýbe a jeho nároky na příjem bílkovin stoupají, mnohé z výživ je přitom vůbec nedokážou uspokojit. Pokud dítě nemá dostatek bílkovin například z jogurtů, budou mu chybět. Poukázala v této souvislosti například na těstoviny Mini-Rigatoni (značky Hipp) se zeleninou ve smetanové omáčce, což je podle ní typické "hladové jídlo". Obsah tuku nebývá velký, činí většinou do půl lžičky v jednom příkrmu. To je v pořádku.

Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

Tohle nás hodně pobavilo. Holandská výtvarnice moc vtipně zachytila, jak se někdy cítí všichni rodiče světa, kteří se starají o nejmenší děti. Moc…celý článek

Na druhou stranu platí: nenechte se zmást obalem, ale vždy studujte složení výrobku. "Na obrázku třeba vidíte kupu hrášku, ale když si přečtete složení, vidíte, že je ho tam 1,6 gramu, což je v podstatě jedna kulička," podotkla Karolína Hlavatá. Co všechno ve výživách je a jak studovat etikety, ukazuje naše GALERIE. Tentokrát nejde o klasický test, ale o hodnocení typických výrobků. 

Brokolice s krůtou a cuketou
Brokolice s krůtou a cuketou
Autor: Supermámy/Radka Wallerová

Rodiče se také často bojí pestrosti, což je ale chyba, už dítě staré ani ne rok může jíst vajíčko nebo rybu, stejně jako by bylo chybou držet se jen mrkve a dýně, protože dítě potřebuje i kyselinu listovou ze zelené zeleniny. Naopak podle ní není nutné, aby výživy byly striktně bio. 

"Řada maminek si myslí, že když kupují bio, dělají to nejlepší. Ale požadavky na kvalitu kojenecké stravy jsou velmi vysoké a je lhostejno, zda jsou nebo nejsou bio. Pokud můžete, kupujte bio, ale není to nezbytně nutné," míní.

Čeho by si měli rodiče při výběru těchto pokrmů všímat dále? Vedle složení také konzistence: čím starší dítě, tím méně kašovitá by strava měla být. "Od devátého měsíce by dítě mělo mít ve stravě kousky. To je pro jeho budoucí vývoj hodně důležité, protože zatímco šestiměsíční dítě je připravené na kašovitou stravu, už o dva měsíce později může jíst jablko nebo něco jiného, co mu dáme do ruky. I strava by měla začít obsahovat větší kousíčky, protože dítě se do roka musí naučit kousat," vysvětlila nutriční terapeutka s tím, že jinak hrozí, že dítě bude i ve dvou letech chtít jen kaši. 

Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

Mnoho lidí se dušuje, že by svým dětem nic nezdravého nedali. A vyjmenují věci, které jejich potomci nedostávají coby škodlivé: hranolky, hamburgery,…celý článek

Jaké kočárky si oblíbily celebrity? Kdo si připlatil a kdo má obyčejný?

Jaké kočárky si oblíbily celebrity? Kdo si připlatil a kdo má obyčejný?

Zatímco některé celebrity si libují ve výstředních modelech kočárků, jejichž cena jde až do desítek tisíc korun, většina vozí děti ve stejných typech…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy