Máte dítě závislé na sladkostech? Možná mu chybějí bílkoviny

  • Máte dítě závislé na sladkostech? Možná mu chybějí bílkoviny
    Nemá dítě příliš sacharidový jídelníček? Sladké totiž budí chuť po dalších sladkostech
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    10. září  2019 
     06:00

    Neustále po vás loudí sladkosti, zmrzliny a nanuky. Jak s tím naložit? Zakazovat? Dovolit? A kde je ta míra? Pokud už vaše děti škemrají o čokoládu a sladkosti víc, než je zdrávo, měli byste zbystřit. Možná jim v jídelníčku něco chybí a tělo si to kompenzuje jinak. 

  • Zakazovat, nebo nezakazovat sladkosti?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Kamarádčin tříletý syn nikdy neochutnal čokoládu, nezná lentilky a může jen zdravé tyčinky, které neobsahují cukr. Je to dobře? Podle Karolíny Hlavaté z iniciativy Vím, co jím sladkost k dětskému věku patří. „Není dobré z toho dělat tabu. Protože jak se říká, zakázané ovoce nejvíc chutná,“ vysvětluje. Pokud dítěti sem tam sladkost nedopřejete, riskujete, že bude dobroty schovávat nebo jíst potají. „Vzniká tak podhoubí pro vznik narušených stravovacích návyků. Proto je důležité nedělat z toho vědu,“ dodává.

  • Kolik sladkostí povolit?

    Také chce vaše dítě neustále čokoládu? Jedna sladkost denně stačí
    Také chce vaše dítě neustále čokoládu? Jedna sladkost denně stačí
    Autor: iStock

    Jenže pak je tu opačný extrém, a to dítě loudící neustále čokoládu. Znám to sama z vlastní zkušenosti. Má téměř čtyřletá dcera se ráno probudí a k snídani požaduje čokoládu nebo bonbon. To, že ji nakonec umluvím na koláč nebo sladký jogurt, je mé malé vítězství – i když samozřejmě vím, že by měla snídat jinak. Kolik sladkostí dítěti povolit?

    „Jedna sladkost za den bohatě stačí. Rodiče by měli být důslední. I za cenu, že dítě udělá scénu, nesmějí povolit a musí dítěti vysvětlit, že jedna dobrota a dost,“ dodává Karolína Hlavatá. Podle ní nemusí mít rodič výčitky svědomí, že dítě dostane jeden nanuk nebo zmrzlinu. Důležité je dbát na kvalitu. „Aby to dítěti i něco dalo. Dobré jsou například tvarohové nanuky nebo ovocné dřeně. Ale zase – některé obsahují 55 procent ovoce a cukr, jiné přes 80 procent ovoce, a to už je jiná,“ vysvětluje odbornice na výživu.

    Co má obsahovat kvalitní nanuk pro děti? Podívejte se na video:

    Daleko horší než sladkosti jsou podle ní sladké šťávy a limonády. „Hlavní je neučit děti pít slazené nápoje. Pak se dostanou do stavu, kdy se nenapijí obyčejné vody, a to je špatně. Slazené nápoje ano, ale pouze výjimečně. Když uděláte čaj, tak ho také hned neslaďte ani tam nelijte šťávu,“ radí Hlavatá.

  • Neustálá chuť na sladké? Často je v pozadí nedostatek bílkovin

    Předškolák jí vajíčko k snídani
    Předškolák jí vajíčko k snídani
    Autor: iStock

    Pokud vaše dítě požaduje sladkosti víc, než je zdrávo, měli byste se vážně zamyslet nad jeho jídelníčkem. Má dítě dostatek bílkovin? „Tělo si neumí říct: dej mi sýr, dej mi maso… Nedostatek bílkovin se projevuje jako nespokojenost organismu, který by pak stále něco pomlsával,“ vysvětluje Hlavatá. Podle ní u dětí platí, že každé denní jídlo, ať už je to hlavní jídlo nebo svačina, by mělo obsahovat zdroj sacharidů (třeba kousek chleba), kousek ovoce nebo zeleniny a zdroj bílkovin – ráno to může být žervé, v poledne maso a ke svačině třeba jogurt a k večeři ryba.

    Pokud se děti živí jenom sacharidovými jídly, není to dobré. Logicky. „Dětem zkrátka ta bílkovina chybí. Proto se jí možná říká osa života – bez ní to prostě neběhá. Regenerace, růst, hormony, protilátky… Všude tam je potřeba,“ doplňuje expertka na stravu.

    Často se říká, že čím více solíme, tím více potřebujeme na vyrovnání chuť sladkou. Ale neplatí to obecně. „U dětí je potřeba sůl omezovat, ale spíš z důvodů velké zátěže pro ledviny. Sůl narušuje metabolismus vápníku, protože se vylučuje společně s vápníkem. Takže na sůl určitě pozor,“ radí Hlavatá. Dětem byste proto neměli pokrmy zbytečně dosolovat. Také si dejte pozor na některé sýry.

    Proč by děti neměly jíst tavené sýry? Prozradíme ve videu:

  • Jak z toho ven?

    Nejhorší jsou sladké nápoje a limonády. Postupně je řeďte vodou
    Nejhorší jsou sladké nápoje a limonády. Postupně je řeďte vodou
    Autor: iStock

    Dodejte dítěti bílkoviny, dbejte na pravidelnost jídla a nebude docházet k takovým výkyvům trávicího cyklu. Dítě pak nebude mít takové tužby po sladkostech. Pokud už máte doma malého závisláka (i když závislost na sladkém prý prokázána nebyla – je to prostě návyk, který se dá odnaučit, a čím dřív, tím lépe), zkuste ho potřebě sladké chuti postupně odnaučovat. A zamyslete se nad tím, jestli dítě nemá příliš sacharidový jídelníček. "Protože když to řeknu jednoduše – sladké budí chuť na další sladkosti," varuje odbornice.

    Má dcera například požaduje už jen jednu značku sladkých tvarohů. Co s tím? "Přestaňte je kupovat. Kupte obyčejný bílý jogurt a dejte tam dítěti dobrou kvalitní marmeládu, nastrouhejte hořkou čokoládu nebo dejte kakao či lžičku medu. Teď se hodí jahody,“ radí výživová poradkyně. To samé platí, pokud je dítě navyklé pít jenom sladké šťávy. Postupně mu je řeďte vodou, a snižujte tak sladkou chuť. Podle Hlavaté tam kolikrát hraje větší úlohu samotná lahvička než cokoliv jiného. „Takže klidně kupte zajímavou lahev a do ní mu ty drinky namíchejte,“ směje se. Důležité je také podle ní učit děti, co je porce. Když máte doma šťávu, děti mají touhu nalít si jí tam co nejvíce, musíte jim ukázat, kolik je míra. Pokud pečete, do receptu třeba dejte o třetinu cukru méně.

  • O jídle s dětmi mluvte

    Důležité je zvolit kvalitní zmrzlinu. Ať už tvarohovou nebo ovocnou dřeň
    Důležité je zvolit kvalitní zmrzlinu. Ať už tvarohovou nebo ovocnou dřeň
    Autor: iStock

    Jestliže vaše dítě prosí, škemrá a žadoní, případně vás nenávidí za to, že mu nechcete koupit lízátko, je dobré si s ním o tom promluvit. Důležité je to i z toho hlediska, že dítě třeba ani netuší, proč mu vlastně ty sladkosti zakazujete. "Klidně si s dětmi o potravinách povídejte. Já například dětem říkám: Podívej se, palmové tuky nejsou dobré i z ekologického hlediska. Ony se pak samy dívají na etikety a třeba říkají: Podívej, tam je ten olej, nejím orangutany," dodává s úsměvem Hlavatá.  

    A rada na závěr: sladké ano, ale v rozumné míře. Přece jen není dobré odtrhávat děti od reality. Ono by se to mohlo i vymstít. Pokud by neznaly bonbony, možná by se na ně nechaly snadněji nalákat. 

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku