Zálohové výživné? Konečně! Dva až tři tisíce měsíčně na dítě

Zálohové výživné? Konečně! Dva až tři tisíce měsíčně na dítě
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
29. března  2017 
 22:20

Velký čtvrtek pro rodiče, kteří vychovávají děti sami a jimž chybějí peníze od bývalého partnera. Vláda schválila návrh na zavedení zálohového výživného, které by těmto neúplným rodinám platil stát. A sám by ho po těch, kteří se na své děti vykašlali, vymáhal. Problém je to rozhodně velký: momentálně neplatiči dluží nějakých třináct miliard korun. 

O zavedení zálohového výživného se mluví roky, ale zatím se v tomto směru nic nedělo. Až letos se ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové podařilo vládu přesvědčit, aby na to kývla. Doufám, že ji podpoří i parlament a že nápad nebude vetovat prezident, aby si ještě do voleb mohl kabinet tenhle dluh vůči dětem z rozvedených rodin odškrtnout. 

Jsi nejlepší! Žena děkuje přítelkyni bývalého muže za to, jak se stará o jejich dceru

Jsi nejlepší! Žena děkuje přítelkyni bývalého muže za to, jak se stará o jejich dceru

Američanka Audrey Nicole udělala něco, co není moc obvyklé. Na Facebooku zveřejnila nadšené poděkování určené nové přítelkyni bývalého přítele, s nímž…celý článek

Státní alimenty by podle návrhu mohly získat děti z rodin s příjmem nižším, než je 2,7násobek životního minima. Úřady práce by vyplácely podle věku dítěte nejvýš 2088, 2568 či 2940 korun. Tedy žádné závratné peníze, protože děti stojí mnohem více, ale rozhodně by to bylo lepší než dnes, kdy mnohé z těchto rodin nevidí roky ani korunu na výživném, přičemž skoro není síla, která by z dlužníků peníze dostala. 

Soudy jsou víceméně bezzubé, zvláště když se neplatící rodič rozhodne tajit příjmy nebo rovnou i adresu. Na boj s pomocí exekutora zase nemá každý energii, čas a přiznejme si, že ani žaludek. Navíc peníze, které v takovém boji odtečou na účty exekutorů, nejsou zrovna malé. A je jich škoda. 

Když chybí táta: Příběhy rodin, od nichž muž odešel

Když chybí táta: Příběhy rodin, od nichž muž odešel

Jak se žije rodinám, z nichž jeden rodič odešel? Ačkoli přibývá mužů, kteří se o své děti zajímají, a dětí, které jsou ve střídavé péči, stále platí,…celý článek

Tohle rozhodnutí vlády, která schválila zálohové výživné, považuju za dobrou zprávu navzdory tomu, že praktické získání alimentů od státu nebude úplně jednoduché. Rozhodnutím se mimo jiné sděluje, že stát, potažmo vláda považují neplacení alimentů za problém, o kterém se má mluvit. A který se má řešit. 

Vězení za neplacení alimentů

Před pár dny mě naopak šokoval názor ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který si nechal udělat analýzu ohledně neplacení výživného, aby pak přišel s tím, že už by to nemusel být trestný čin. Protože – zjednodušeně řečeno – spoustu neplatičů tresty neděsí, případně stejně nevedou k tomu, aby platit začali. 

Jasně, z určitého úhlu pohledu je to pravda, stejně jako argument, že případně zavřený rodič nic nevydělá, a tudíž ani nic nezaplatí. Jenže takovým prohlášením ministr zároveň sděluje, že kdo neplatí na vlastní děti, vlastně nic moc špatného nedělá. A nepřináší žádný nápad, jak tedy situaci řešit. Zatímco zálohové výživné ano. 

Rozvádím se. Vadí mi, že manžel chce dceru do střídavé péče. Je na to ještě malá

Rozvádím se. Vadí mi, že manžel chce dceru do střídavé péče. Je na to ještě malá

Gábina nemá problém přiznat, že se její manželství rozpadá především kvůli ní. Vztah s mužem jí nebavil, nakonec si našla milence a sama přišla s návrhem…celý článek

Robert Pelikán šel ještě dál a mluvil o tom, že by se alimenty měly řešit jen tehdy, pokud by jejich neplacení znamenalo pro bývalou rodinu velkou nouzi. Aha. K tomu snad jen tohle: „Neúplné rodiny s jedním rodičem, tedy většinou s matkou, mají všeobecně výrazně nižší životní úroveň než rodiny úplné a situace českých sólo matek je v tomto ohledu opravdu složitá.“ To řekla Radka Dudová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Podle ní je přes třicet procent neúplných rodin v Česku přímo ohroženo chudobou.

Navíc nejde jen o to, že nemáte ani na chleba. Ale třeba o to, že vaše dítě nemůže ani na školní výlet, natož třeba na kroužek, o který by moc stálo. Nebo že mu nikdy nezaplatíte jazykovku, přípravku na přijímačky nebo třeba doučování, takže se začne mezi ostatními propadat níže už skoro na startu. 

Kate a William vybrali školu pro syna (4): Jakou bude mít uniformu?

Kate a William vybrali školu pro syna (4): Jakou bude mít uniformu?

Zatím princ George, syn vévodkyně Kate a jejího manžela Williama, navštěvuje soukromou montessori školku v Norfolku, kam nastoupil v lednu 2016. Od…celý článek

Lidé se jí ptali, jak se žije se třemi malými dětmi. Tak jim to vyfotila!

Lidé se jí ptali, jak se žije se třemi malými dětmi. Tak jim to vyfotila!

Jak přežít mateřskou? Není to lehké, jak ukazují snímky, které doma nafotila Janet Gorman. Newyorčanka, profesí výtvarnice a portrétní fotografka,…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku