10 věcí, které matky před okolím tají! Bramborová kaše z prášku a jiné hříchy

  • 10 věcí, které matky před okolím tají! Bramborová kaše z prášku a jiné hříchy
    Samozřejmě, víme, že děti si zaslouží to nejlepší, ale nikdo není dokonalý. Nemůže být každá matkou roku.
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    1. prosince  2015 
     06:00

    Jsou věci, kterými se rodiče nechlubí. Ne snad, že by to byly smrtelné hříchy, ale těžko se s nimi svěřovat v konkurenci matek, které dokážou dnem i nocí děti rozvíjet, zdravě jim vařit a ještě s nimi mezi řečí skvěle dotvořit byt vlastnoručně vyrobenými ozdobami z přírodnin. Co patří mezi taková tabu? 

  • Bramborová kaše z prášku

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě, i líné matky vědí, že bramborová kaše je lepší z opravdových brambor než z pytlíku a že servírování čínské polévky nebo párků neomluví nic. Ale bohužel, občas prostě nestíhají a upřímně řečeno – trocha glutamátu dítě nezabije. Nebo si snad myslíte, že magi, kterým vám celé dětství kořenila polévku babička, bylo výrazně lepší? 

  • Fast food jako naprosté rodičovské selhání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Dětem byste doma možná instantní jídlo nedala ani za živého boha, ale občas je vezmete do fast foodu? Ještě jim nebylo ani pět, a už ochutnaly hranolky? Hanba vám, tím se vážně v mateřském centru nechlubte. Nebo to tolik nevadí? Tak jistě, že ne, pokud to není železné pravidlo, nevěšte se z toho. 

  • Pohádky z DVD, i když nejsou nemocné

    Na svoji lenost pyšná nejsem, aleobčas mi pomáhá prostě přežít
    Na svoji lenost pyšná nejsem, aleobčas mi pomáhá prostě přežít
    Autor: Shutterstock.com

    Jsou dny, kdy jako by moje malé děti vyslyšely moje přání, a tak stihnu všechno. Vařím, uklízím a ještě včas odevzdávám články. Mezitím se zabaví samy a svět je růžový. A pak jsou jiné dny, kdy se předhánějí v tom, které mě bude více prudit. Na což mají svaté právo, ale co já s tím? Na malou dceru platí nošení v šátku, na čtyřletého syna tablet s videi vlaků. Jenže přiznat se k něčemu podobnému mezi ženami, které by prostě DVD dětem nepustily jindy než tehdy, když jsou nemocné a po čtyřech dnech neustálého hraní pexesa už potřebují půl hodiny oddech? Nemožné!

  • Kojení jen pár měsíců

    Kojení
    Kojení
    Autor: Shutterstock.com

    Kojení je pro děti zdravé a v prvních měsících je tím nejlepším, co dítěti můžete dát. Tedy pokud vám to jde a nehroutíte se, protože trávíte dvacet hodin denně pokusy o odsávání, protože mléko neteče nebo dítě nesaje, případně obojí. V takovou chvíli je samozřejmě rozumnější přejít na mléko umělé, jenže to nesmíte nikde říkat moc nahlas. Zvláště ne ve spojení s informací, že se vám v takový okamžik ulevilo a že by se kojení nemělo zase tak hrotit. Podobně riskantní je i sdělení, že vám nic neříká přirozený porod.

  • Hračky, které možná nic nepřinášejí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Každá matka, která jednou narazí na debatu jiných matek o výběru vhodných hraček, by měla pochopit, že to je vážná věc, možná nejvážnější na světě. A že není možné jen tak jít a koupit něco, protože vás to zaujalo nebo protože by to vaše dítě asi bavilo. Hračky zkrátka musí mít edukativní potenciál. A vůbec – nezvládla byste nějakou takovou prostě ve volné chvíli vyrobit doma? 

  • Rozvíjíte to dítě vůbec?

    Samozřejmě, víme, že děti si zaslouží to nejlepší, ale nikdo není dokonalý. Nemůže být každá matkou roku.
    Samozřejmě, víme, že děti si zaslouží to nejlepší, ale nikdo není dokonalý. Nemůže být každá matkou roku.
    Autor: Shutterstock

    Dneska umí každé druhé dítě ve třech letech počítat, a pokud nečte, tak zvládá alespoň písmena. Modří vědí – jde o výsledek toho, že člověk dítě neustále rozvíjí, věnuje se mu a podněcuje jeho smysly. Jeden by řekl, že to bude tím, že podobné dovednosti dítě získá i díky hraní her pro batolata na tabletech a chytrých telefonech, ale tím se prostě nechlubte. 

  • Chválení a odměňování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přijde vám přirozené dítě pochválit, když se mu něco povede, a přivézt mu něco, když to třeba zvládlo dva dny u babičky bez vás? Tak to jste s výchovou trochu zaspali, ne? Dneska se mezi pokrokovými rodiči nosí výchova bez pochval a odměn, protože jedině taková nepokřiví charakter a osobnost. 

  • První škola a školka, na kterou jste narazili

    Povinně do školky, alespoň na rok. Zákon schválila vláda.
    Povinně do školky, alespoň na rok. Zákon schválila vláda.
    Autor: Shutterstock

    Nikdo nechce, aby jeho dítě ve školce zadupali do země a ve škole šikanovali. Ale na druhou stranu – většina rodičů prostě dá dítě do školky nebo školy, kam ho vezmou, kam to není daleko. Samozřejmě musí mít alespoň tak nějak normální pověst. Jen to nemůžete hájit jako postoj mezi zastánci všelijakých alternativ, nebo naopak výběrových bilingvních superškol. 

  • Žádné tvoření s dětmi?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co vlastně děláte s ruličkami od toaletního papíru? Pokud je jen tak vyhazujete, těžko můžete soutěžit o titul matka roku. Taková by totiž ruličky shromažďovala, aby s nimi pak s potomkem vytvořila patřičnou sezonní výzdobu. Teď by to mohli být třeba malí mikulášci a čertíci, nemyslíte? 

  • Když vám děti lezou na nervy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zkuste někdy říci, že máte dětí plné zuby a že si představujete tichou kobku, kam vás na hodinu někdo zavře. Část rodičů vás pochopí, ale část vámi pohrdne, protože matka se má pro dítě obětovat a s úsměvem zvládat všechny ty věci, jako jsou noční buzení co dvě hodiny, denní fňukání co deset minut a tak podobně. Navíc když vám to dítě dělá, nejspíš mu něco schází, a vy byste to měla prostě napravit. Obzvláště zavrženíhodné jsou pak ženy, které dokážou pronést poznámku o tom, že se těší do práce, protože si tam odpočinou. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku