8 největších rodičovských selhání. Čím dětem ubližujeme?

  • 8 největších rodičovských selhání. Čím dětem ubližujeme?
    Nenasloucháme jim a pak se divíme
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    13. prosince  2015 
     06:00

    Zapomeňte na to, že rodičovským selháním je jen nějaké tragické opomenutí nebo násilný čin. Takové věci se bohužel dějí, ale rodiče dětem ubližují mnohem častěji a zdánlivě nevinnými věcmi. Někdy dokonce v dobré víře. Víte, čemu je lepší se vyhnout? 

  • 1. Lhaní

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Lhát se nemá, říkáme dětem od útlého věku. Sami jim přitom často lžeme, a to z různých důvodů. Někdy proto, že se nám nechce něco vysvětlovat, jindy proto, že si myslíme, že je to pro ně lepší. Nefér je také pokračovat ve lhaní, pokud dítě naši lež odhalí – to se nakonec může týkat i Ježíška. Jakmile dítě například ze školy donese informaci, že dárky kupují rodiče, je správné to přiznat, než je nadále vodit za nos. Jakmile dítě odhalí, že nemluvíme pravdu, a přitom to odmítáme přiznat, znamená to velkou ránu jeho důvěře vůči dospělým. 

  • 2. Plané sliby

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Raději slibujte méně, ale dodržujte to. Taková je zásada toho, abyste děti netrápili planými sliby – ono je totiž jedno, zda jim slíbíte nový pokojíček a pak vysvětlujete, že to prostě letos zase nebude, nebo zda jde jen o hru Prší před večeří, do které se vám nakonec zase nechce. 

  • 3. Nedostatek času

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Není třeba dětem věnovat každou volnou minutu a ubavit je k zbláznění. Ale zrovna tak je chybou, když si na ně neuděláme čas vůbec – tím se myslí skutečně čas věnovaný jen jim, ne to, že se společně na poslední chvíli řítíte do školy nebo na kroužek. Tedy čas, kdy si s nimi sedneme a povídáme si nikoli o známkách, ale o tom, co je baví, trápí a tak podobně. 

  • 4. Příliš volná výchova

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dětem lze ubližovat mnoha způsoby, jedním z nich je i příliš volná výchova. Můžeme si namlouvat, že díky ní z nich vyrostou svobodomyslní jedinci, kteří se nenechají jen tak něčím svázat. A že to ocení. Místo toho je ale takový rodičovský přístup frustruje, protože kvůli němu zažívají nejistotu a bezmoc. "Opoziční vzdor, krádeže, záškoláctví, každá závislost. Tyto poruchy vznikají z 99 procent nesprávnou výchovou rodičů,“ upozornil v Dobrém dopoledni Českého rozhlasu Tamary Peckové Zdeněk Martínek, přední odborník na poruchy chování. 

  • 5. Umetání cestiček

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě že se o své děti bojíme. A že chceme, aby se měly v životě dobře a nezažívaly žádná trápení. Bohužel na to někdy jdeme úplně špatně, když jim od malička umetáme cestičku místo toho, abychom je učili překonávat překážky nebo je nechali občas si tak trochu natlouct nos. Platí to jak o úzkostných rodičích předškoláků, kteří je nenechají vylézt ani na klouzačku pro mrňata, tak o rodičích maturantů, kteří jim nedovolí nikde spát přes noc nebo jít na brigádu. 

  • 6. Uctívání potomků

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nikdy v historii se děti neocitly tak na piedestalu jako v posledních desetiletích. Děti nejen dostávají tuny hraček, ale točí se kolem nich i celý rodinný život, rozhodují o tom, kam se pojede na dovolenou nebo kdo přijde na návštěvu. To zkrátka není normální. Děti potřebují lásku, nikoli uctívání. 

  • 7. Víra, že děti jsou dokonalé

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Profesionálové, jako jsou učitelé, psychologové či třeba trenéři, se shodují v jednom: rodiče jsou čím dál častěji přesvědčeni o tom, že jejich potomci jsou perfektní. A odmítají brát v potaz jakoukoli kritiku na jejich adresu, dokonce jsou ochotní se kvůli tomu pouštět do sporů se školou a podobně. Dítě by přitom mělo být schopno vyrovnat se s tím, že ne vždycky ho všichni chválí. A rozhodně je snazší se to naučit v dětském věku než v dospělosti. 

  • 8. Snaha být kamarádem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Velkou chybou je, když se rodiče nechovají jako rodiče, ale snaží se být se svými potomky kamarády. Děti o to ale vůbec nestojí, potřebují rodiče jako autority, nikoli jako někoho, kdo je třeba neumí napomenout. O to totiž mnohým rodičům jde – být přísným rodičem je mnohem těžší, až nepříjemné, protože rodič musí snášet ne moc pěkné dětské reakce. Ale věřte tomu: děti potřebují i vaši přísnost. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku