Taky jste špatná matka, protože dítě nerozvíjíte a neběháte za ním?

Taky jste špatná matka, protože dítě nerozvíjíte a neběháte za ním?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
22. dubna  2016 
 06:00

Dneska aby se rodič skoro bál přiznat, že mu děti občas lezou na nervy a že je celý den ani jednou nijak nerozvíjel. Třeba kvůli tomu, že sám padá únavou na pusu. Pokud se ještě k tomu těší, že až udeří pátek, odjedou miláčci na dva dny k babičce, je to skoro na sociálku. Ale klid! To, že děti každou chvíli nerozvíjíte a že za nimi neustále neběháte, neznamená, že jste špatná matka. Jste jen úplně normální. 

Má kamarádka Jana mívala, když byla její dcera malá, takový rituál. Vždycky když odvezla svou holčičku do školky, seděla pět minut tiše v autě a "koukala doblba". Aby se z té vší péče o dítě a ranního kolotoče vzpamatovala.

Já jsem zase milovala páteční odpoledne, zvláště jednou za měsíc. Tehdy mí starší chlapci, tehdy zhruba sedmi- a devítiletý, odjížděli na víkendovou výpravu s oddílem a já měla před sebou vidinu dvoudenního klidu. Sotva jsme s kamarádkami odevzdaly děti s batohy většími než ony samy vedoucím, zapadly jsme do jedné staroměstské vinárny a užívaly si krátkodobé svobody. 

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Dělám si věci po svém. Teď mám na mysli zejména věci týkající se péče o malé dítě. Právě to je oblast, na kterou jsou snad všichni odborníci. Uniknout…celý článek

Jenže takové přiznání se v některých kruzích nenosí, protože děti si člověk přece pořizuje, aby s nimi neustále byl, povzbuzoval je, bavil a rozvíjel. Cokoli jiného jako by bylo rodičovským selháním. Jenže tak to vůbec není. I matky, které mají dětí občas plné zuby a občas je okřiknou, jsou samozřejmě úplně normální. A milující. 

Stejně jako své – dnes už velké – děti miloval a miluje můj kamarád, který kdysi chtěl pobavit společnost přiznáním, že když uklidňuje řvoucího kojence, občas mu na mysli vytane představa, že by ho jemně břinkl hlavou o futra. 

Jasně – člověk se může cítit trošku nedostatečně, když vidí, že jedna matka s dítětem dnem i nocí kreslí, další s ním tvoří, jiná řeší, aby bylo všechno od jídla přes oblečení až po boty bio a zdravé nebo designové, zatímco sousedka přes ulici ví úplně všechno o výchovných metodách... A vy – nic. Spoléháte se na intuici, maximálně občas něco proberete s kamarádkou po telefonu nebo u kafe.  občas na dítě zvýšíte hlas, nebo mu řeknete, že teď fakt nemáte čas ani energii. 

Pravda o baby karotce: Podívejte se, jak se doopravdy vyrábí

Pravda o baby karotce: Podívejte se, jak se doopravdy vyrábí

Kupujete domů mraženou baby karotku, protože je o tolik jemnější a určitě i zdravější než normální ošklivá velká mrkev? A už její název ukazuje, že…celý článek

...
...
Autor: Shutterstock
Berte to tak, že většina z výše zmíněných možná nemá na práci nic jiného než dítě. K tomu snad dvě věci: takhle tomu nebylo nikdy v minulosti, ačkoli odvolávání se k tomu, jak skvělé to byo dřív, je časté. A pak snad, co na to otec dítěte, necítí se trochu odstrčený? 

Některé matky roku možná tak trochu přehání. Beztak žádná z nich nestihne všechno, ačkoli to tak někdy vypadá. Já na takové pohádky moc nevěřím – stejně jako nevěřím tomu, že je děti nikdy nevytočily. Ostatně – i Gwyneth Paltrow už svým dětem dává nutellu. 

Zvláštní kapitolou je praštěná představa, že děti musíme neustále zabavovat nebo ochraňovat, případně obojí. Takové dítě si ani superbezpečné hřiště podle norem EU neužije, protože má neustále v zádech hyperprotektivní matku. Ta ho zároveň chce rozvíjet a podporovat, takže mu pomůže, aby vylezlo do výšky, z níž ho pak nedokáže sundat ani ona sama. Místo aby se držela zlatého pravidla: "Dítě patří jen do výšky, do které samo vyleze, z takové pak také samo sleze."

Nebo jinak – věnujete se dětem i kvůli tomu, že se těšíte, jak vám za to jednou projeví vděk? Tady bych vás ráda citlivě, ale zavčas vyvedla z omylu. Mým velkým dětem je osmnáct a šestnáct let a z raného dětství si až na výjimky pamatují jiné věci, než v jaké jsem doufala já. 

Na druhou stranu – kupodivu vypadají celkem šikovně, životaschopně a chovají se slušně navzdory všem mým mateřským selháním a pochybením. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku