Jaká jste matka: Chaotička, strašpytelka nebo prostě dokonalá?

  • Jaká jste matka: Chaotička, strašpytelka nebo prostě dokonalá?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    8. února  2017 
     06:00

    Zamyslela jste se někdy nad tím, jaká jste vlastně matka? Zkuste se najít v naší typologii! Být matkou je náročné zaměstnání na celý život a každá z nás se ho chopí trochu jinak. Přesto je možné mezi matkami vysledovat určité typy. Poznáte se? 

  • Prostě dokonalá

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ráno se vzbudí s růžolící pletí bez vrásek, s úsměvem naservíruje manželovi ranní kávu a se slzou v oku ho vyprovodí na cestu do zaměstnání. Na starší děti nikdy nezvýší hlas, protože má přirozenou autoritu. To ale neznamená, že by své potomky nemilovala, naopak. Její děti jsou si jisté nehynoucí mateřskou láskou, a proto skoro nikdy nezlobí.

    Kate a William řeší s dětmi stejné problémy jako všichni rodiče světa. Jak?

    Kate a William řeší s dětmi stejné problémy jako všichni rodiče světa. Jak?

    Je svým způsobem uklidňující, že snad nejsledovanější rodičovský pár světa – Kate Middleton a princ William – řeší s dětmi stejné situace…celý článek

    Během dne stihne Dokonalá matka nakoupit potraviny v biokvalitě, vykouzlit z nich teplý oběd i večeři, jako bonus připraví zdravý moučník. Pověsí prádlo, vyžehlí, rozveze ratolesti do kroužků a potom s nimi dlouze hovoří o tom, jaký měly den.

    S úsměvem přivítá manžela, uloží děti, hodinku věnuje práci z domova a poté už je v rajcovním prádélku připravena svádět svého muže... Poznala jste se? Že ne? Není divu, tento exemplář se totiž v našich zemích už nějakou dobu neobjevil…

  • Máma s velkým M

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Teprve mateřstvím se stala skutečnou ženou. Jedno či dvě děti by její mateřské pudy neuspokojily, takže má minimálně tři, ale raději ještě víc dětí. Nežene se zpátky do práce. Vlastně už tam vůbec nechce, protože z role maminky přejde jaksi plynule do role babičky.

    A bude v ní skvělá! Svým potomkům věnuje veškerý čas a nebere to vůbec jako oběť. Miluje teplé ručičky přitisknuté v noci ke svému břichu, kojí na požádání kdykoli a kdekoli a baví ji všechny dětské aktivity včetně šlapání v kalužích a navlékání korálků.

    Pokud neradí ostatním a nesoudí matky, které to mají trochu jinak, bývá oblíbená nejen svými, ale i cizími potomky, a dokonce i ostatními mámami. Děti jsou totiž tak trochu její hobby, takže je ráda pohlídá pár kamarádům a kamarádkám, z domova klidně udělá dětský tábor a její oslavy narozenin patří k zážitkům, na něž vzpomíná celá čtvrť.

  • Chaotička

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nikdy neví, jestli je středa nebo pátek. Na rodičovské sdružení se dostaví vždycky, bohužel jen někdy v ten správný den. Na školce v přírodě jejím dětem vždy něco chybí a něco přebývá, pokud tedy vychytala den i hodinu odjezdu. Na pořádek ve věcech ani v sobě si nepotrpí, razí heslo: bordel v bytě rovná se šťastné dítě. A její děti opravdu většinou patří k těm šťastným.

    S takovou mámou bývá docela legrace, navíc z prekérních situací dokáže vybruslit s elegancí. Mnoho dětí Chaotiček předčasně vyspěje a začne se o sebe starat raději vlastními silami, což nakonec není k zahození. Role se pak převrátí a v pubertě už nehlídá Chaotička potomky, ale potomci ji.

  • Strašpytelka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Miluje své děti stejně jako jiné mámy, ovšem desetkrát víc se o ně bojí. Vidí nebezpečí za každým rohem, a proto děti hlídá jako fenka německého ovčáka.

    Její domov připomíná výstavu bezpečnostních udělátek pro domácnost, v níž žijí děti. Kromě klasických pomůcek, jako jsou záslepky do elektrických zásuvek, však obalí také všechny hrany nábytku molitanem, květiny a nebezpečné předměty zavěsí metr pod strop a chemikálie skladuje v uzamčeném kufru, od nějž si nepamatuje kód.

    Své děti bude doprovázet do školy ještě před maturitou, neujde jí jediná možnost dobrovolného očkování a sama se přihlásí na kurz sebeobrany, aby své ratolesti ochránila proti všem. Žádné výlety se školkou, školy v přírodě či přespání u kamaráda! Místo večerníčku každý den vypráví o zlých strýčcích převlečených za sympaťáky. Není divu, že děti Strašpytelky budou potřebovat hodně odvahy, aby se vrhly do světa.

  • Kámoška

    Vaše dcera vás přesvědčí, že růžová je dobrá.
    Vaše dcera vás přesvědčí, že růžová je dobrá.
    Autor: Shutterstock.com

    Možná měla dítě dřív, než původně plánovala, možná s ním zůstala sama, možná je prostě taková. Nechce si hrát na autoritu a je svému dítěti hlavně kamarádkou. Chápe dětské potřeby a nedělá jí problém vžít se do pocitů svého potomka. Dokáže udržet společné tajemství a kout spiklenecké plány.

    Potíž nastává, když kamarádský vztah s vlastním dítětem Kámošce přeroste přes hlavu a ratolest jaksi nechápe, že rodič může být kamarádem jen odtud potud.

    Děti Kámošek často neuznávají dospělé jako autority, což přináší nemalé problémy třeba ve školce nebo ve škole, vadí to ale i v samotné rodině.

    Kámoška přece musí pochopit, že dítěti se ještě nechce spát, že chce vidět stejný film jako máma a že rodiče jsou tu od toho, aby se kámošili s dětmi, ne aby žili svůj vlastní život. Kamarádská máma, která zůstává mámou, je pro dítě výhrou. Máma kamarádka, která je jen kamarádkou, je spíš přítěží.

  • Citová vyděračka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    „Jestli mě máš rád, tak teď půjdeš a uklidíš si ty hračky.“ Kdyby podobnou větu vypustila z úst směrem ke svému (dospělému) partnerovi, třeba s požadavkem umytí nádobí, pravděpodobně by s ní vyběhl.

    Jenže dítě jinou mámu nemá, a tak se s citovým vydíráním musí vyrovnat. Nemluvíme samozřejmě o situacích, kdy se dítě těší na slíbenou odměnu za dobře odvedenou práci nebo milé chování.

    Citové vyděračky mají neustálý neodbytný pocit, že musí své okolí nutit, aby je ocenilo. Nestačí jim spokojený manžel a klidné děti, potřebují se ujišťovat o své hodnotě a chtějí slyšet pořád dokola, jak jsou nepostradatelné.

    Děti bohužel často tento model chování přejímají, a přicházejí tak o kamarády a později i životní partnery. Řešení je nasnadě: nečinit z dítěte a rodiny jediný smysl života a počítat s tím, že děti máme jenom půjčené.

    Jaký další typ matky můžete být? Čtěte ZDE


    Na vlastní kůži: Matkou po čtyřicítce? Tohle všechno vás čeká!

    Na vlastní kůži: Matkou po čtyřicítce? Tohle všechno vás čeká!

    Před pár dny jsem byla na maturitním plese nejstaršího syna. Bylo to fajn a nebylo špatné být tam mezi rodiči skoro nejmladší. Už před dvaceti lety…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku