Co poradit synovi, který se chystá na after party, a nebýt za trapnou matku?

  • Co poradit synovi, který se chystá na after party, a nebýt za trapnou matku?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    10. února  2017 
     06:00

    Taky jste se dočkali a k maturitě je už jen krok? No, nevolejme hop, dokud tam fakt nebudeme. Maturitní ples je ale něco, co nejde jen tak odmávnout. Je to signál, že váš syn (nebo dcera) konečně jede do cíle. Jenže kromě těch úžasných pocitů při pohledu na tmavý oblek vašeho potomka vyvstává taky obava z následného večírku, který se po maturitním plese koná. After party je postrachem rodičů a hlavně matek. Co svým dospělým synům poradit? A máme jim vůbec něco radit?

  • 1. Nezačínáte od nuly

    ...
    ...
    Autor: shu

    Jak říká psycholožka Magdalena Dostálová z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Praze 12, jedno pozitivum tahle situace má. Nezačínáte od nuly. Syna už jste dobrých osmnáct let vychovávali a lze předpokládat, že v něm z vašeho výchovného působení i leccos uvízlo. Takže neberte to tak tragicky – jde „jen“ na večírek po maturiťáku!

  • 2. Vyjádřete mu důvěru

    ...
    ...
    Autor: iStock

    I když už vidíte dopředu všechno černě, pro začátek mu vyjádřete důvěru. „Je již dospělý člověk, který by od vás měl dostat zpětnou vazbu, že jste přesvědčeni o jeho schopnostech takovou situaci dobře zvládnout,“ radí psycholožka Dostálová.

     

  • 3. Mluvte s ním

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nedělejte mrtvého brouka, ale mluvte s ním. Nestavte se do role soudce, ale naopak se ho zeptejte, na co se z after party nejvíc těší. A taky jestli je něco, čeho by se mohl obávat. „Bude-li s vámi chtít své pocity sdílet, můžete mu na oplátku sdělit své vzpomínky na podobnou akci. Nezdráhala bych se mluvit i o těch špatných vzpomínkách, když byste takové měli,“ říká Magdalena Dostálová.

  • 4. Nezakazujte mu alkohol

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jen si vzpomeňte, jak se vám kdysi líbilo na maturitním plese. Já sice nebyla ještě plnoletá, takže jsem nepila žádný alkohol (no, tajně jsem do sebe jednoho panáka hodila), ale pokud je vašemu synovi už devatenáct, nedělejte vědu z toho, že si tam dá pár piv, víno nebo panáka. Je plnoletý, což samozřejmě neznamená, že je taky rozumný. Rozhodně ale synovi neříkejte věty typu "dej si jen džus". Nehledě na to, že džus stojí víc než pivo. Spíš mu jen jemně poraďte, aby to nemíchal a neskončil s hlavou na záchodovém prkénku.

  • 5. Buďte na příjmu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nemá smysl trápit se, co váš syn asi všechno na večírku provádí, ale pro jistotu buďte na příjmu. To taky synovi řekněte a ujistěte ho, že jste na telefonu, a kdyby měl nějaký problém, může se na vás spolehnout.

     

  • 6. Najez se

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pamatuji se moc dobře, když jsem se jako osmnáctka chystala na ples, co mi tatínek kladl na srdce: "Vím, že budeš pít, ale nejdřív se pořádně najez! Ideálně nějaký guláš, pizzu nebo něco tučnějšího. Díky tomu se alkohol bude delší dobu vstřebávat, takže nebudeš tak rychle opilá a nebude ti špatně."

  • 7. Neexperimentuj

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když jsem byla mladá já, popravdě, ani jsem neměla tušení, že existuje něco jako marihuana a podobné lehké drogy. Dnes je to věc, která je na každém kroku snadno dosažitelná. "Ok, jdi na večírek, ale od nikoho cizího si nic neber. A pamatuj, že v kombinaci s alkoholem a cigaretami by mohla vzniknout fakt nepříjemná kocovina. To přinejmenším."

     

  • 8. Očekávejte „škody“

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Že je váš syn hodný chlapec, kterého jste nikdy neviděla kouřit, natož pít alkohol? Z vlastní zkušenosti doporučuji nedělat si velké iluze. Jestli přijde ve dvě ráno domů střízlivý, bude to fajn, ale když přijde veselý a poněkud v náladě, nedramatizujte to. Je lepší, když budete dopředu počítat s určitými „škodami“, než abyste byla šokována z toho, že se váš dobře vychovaný syn změnil ze svatouška v divou zvěř.

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku