Na vlastní kůži: Jaké to je stát se babičkou ve 42

  • Na vlastní kůži: Jaké to je stát se babičkou ve 42
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    13. února  2017 
     12:00

    Přibývá matek v kategorii čtyřicet plus, a naopak ubývá mladých babiček. Ale přesto se najdou, jako třeba naše kolegyně Markéta, jejíž první vnouče přišlo na svět jen pár let poté, co oslavila čtyřicátiny. Jaké to je být mladou babičkou dnes už šesti vnoučat?

  • První vnouče? Úžasný pocit!

    Markéta Ostřížková s vnoučaty
    Markéta Ostřížková s vnoučaty
    Autor: Markéta Ostřížková

    Jaké to je stát se matkou po čtyřicítce, skvěle, pravdivě a bez příkras popsala má kolegyně Radka Wallerová. Já si teď dovolím podívat se na věc z jiné stránky. Sama jsem se poprvé stala matkou v devatenácti. A babičkou poprvé ve dvaačtyřiceti.

  • Matka, nebo babička?

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Vozit první vnouče v tak mladém věku je úžasný pocit. Ti, kdo špatně vidí, vás považují za maminku onoho uzlíčku, který odpočívá v kočárku, a vám to chvilku možná i lichotí. Máte mladinkou snachu, se kterou všechno prožíváte. A ona doslova hltá vaše rady a zkušenosti, užíváte si koupání miminka a prostého bytí s ním. Poté, co se s vnoučátkem hezky potěšíte, ho vrátíte rodičům. U mne nezůstalo jen u jednoho: po dvou letech přišlo další, po dalších dvou letech další. Zatím se to zastavilo na šesti.

  • Dobré stránky raného babičkovství

    Markéta Ostřížková
    Markéta Ostřížková
    Autor: Markéta Ostřížková

    Na rozdíl od matky po čtyřicítce máte na hlídání spoustu energie a můžete pomáhat rodičům prakticky v kteroukoli dobu. Dokážete to vydržet i celý týden! Nejlepší je to na chalupě o letních prázdninách. A to blaho, když můžete vnoučata vrátit a ta houpací síť na zahradě už patří jen vám – po dvou hodinách se zase těšíte na další setkání!

    S vnoučaty můžete jezdit na výlety, vymýšlet různé aktivity, chodit do dětského divadla (ještě máte dobré nervy a ani cizí děti vás nerozčilují), číst jim, učit je jezdit na kole a plavat – to všechno s nekonečnou trpělivostí, která rodičům, přiznejme si, občas chybí. A ještě k tomu bez bolesti zad. 

  • Jste in!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    • Jste in a dokážete s vnoučaty držet krok. Ať už jde o technologie, módu, hudbu, tanec nebo mladé ctitele
    • Umíte pochopit ty malé dušinky a být s nimi, když je něco trápí. Jste denně dvacet čtyři hodin na drátě a dokážete se naladit na jakýkoli nápad.
    • Je to pohoda, nemuset a nechtít ty děti vychovávat: jejich rodiče to od vás nechtějí a neočekávají. Je to legrace, vidět, jakých chyb jste se jako rodiče při výchově dopustili a že vám je vlastní děti dávno odpustily!
    • Vnučky, které mezitím dorostly, za námi jezdí autobusem na celý víkend a my ty chvíle milujeme – je s nimi taková pohoda!
    • Vnoučci, kteří mají mladou babičku, mívají ještě taky prababičku – a vidět pohromadě čtyři generace je čirá radost!
  • Druhá strana mince

    Babička
    Babička
    Autor: Shutterstock.com

    Zcela odlišnou stránkou věci je to (alespoň u mne a pro mne), že první vnouče přišlo v době, kdy teprve dospívalo mé třetí dítě. V době, kdy většina rodičů zabouchne dveře ze potomkem, který konečně vylétl z hnízda. Mívají několik let na to, aby se zotavili z modelu rodiče + děti a vytěžili to nejlepší z modelu já + partner. 

    Těch několik let určených k tomu, abychom si já a partner konečně udělali čas pro sebe, abychom jeli sami dva na dovolenou, abychom prostě byli pouze ve dvou, prožívali jakési druhé líbánky a aspoň nějakou dobu si mohli dělat, co se nám zlíbí, u nás nenastalo. Ano, vím, že jsem mohla vždycky říct: teď ne, jedeme s dědou do/na (dosaďte si, co chcete)... Ale to bych zase nezažila to neopakovatelné.

    Matka sama vyfotografovala narození svého syna! Jak to dokázala?

    Matka sama vyfotografovala narození svého syna! Jak to dokázala?

    Na co všechno jste myslela v momentě, kdy přišlo na svět vaše dítě? Tahle Američanka se snažila nezapomenout zmáčknout spoušť a vyfotit novorozeného…celý článek

    Mohou za to rodiče! 7 výchovných chyb, kvůli nimž mají děti nízké sebevědomí a nedaří se jim

    Mohou za to rodiče! 7 výchovných chyb, kvůli nimž mají děti nízké sebevědomí a nedaří se jim

    Cesta do pekla je někdy dlážděna dobrými úmysly. Platí to i o výchově – někdy se snažíme dělat pro děti to nejlepší, ale nevědomky jim tím ubližujeme…celý článek

/
Autor: Markéta Ostřížková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku