Pletou se cizí lidé do výchovy vašich dětí? Tohle jim řekněte!

  • Pletou se cizí lidé do výchovy vašich dětí? Tohle jim řekněte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    14. září  2018 
     06:00

    Když jsem se stala kdysi poprvé matkou, ani ve snu mě nenapadlo, kolik lidí, a dokonce i úplně cizích, se bude vměšovat do toho, jak bych měla svoje dítě vychovávat. S přibývajícím počtem dětí jsem se naučila být drsnější a nevyžádané rady buď ignorovat, nebo se k nim vyjádřit. Co dělat, pokud se lidé vyjadřují k vašemu stylu výchovy?

    Nejhorší ze všeho je, když se vám začnou do výchovy montovat lidi, od kterých opravdu žádné rady nepotřebujete. Ne že by nemuseli mít někdy pravdu, ale poslouchat každý den desetkrát od tchyně, že nejlepší pro kojence v půl roce je svíčková s knedlíkem? Tohle by vám mohlo pomoct!

  • Zeptejte se: Nabízejí žádané nebo nevyžádané rady?

    Autor: iStock

     

    Ještě, než nějak reagujete, položte si tuhle jednoduchou a důležitou otázku. Požádali jste je o nějakou radu? Nebo je to z jejich strany skutečně nevyžádaná aktivita? Jestli je to to první, přijměte to, i když máte sto chutí zuřit, ale zeptali jste se sami.

    Odpověď: Zjistěte, jaký druh podpory potřebujete. Někdy vás názor druhých naštve, jindy vám fakt může pomoct. Ne vždy je názor s nádechem cukru ten správný, ale může být ku prospěchu věci. Upřesněte si, co potřebujete. Ujistěte se, že pokud jste o radu požádali, jste připraveni ji slyšet, i když to není to, co chcete slyšet vy.

     

     

  • Zeptejte se: Snaží se být užiteční, nebo chtějí škodit?

    Autor: iStock

     

    Co tedy udělat, když obdržíte nevyžádanou radu, po které se cítíte, jako byste vypili sklenici citronové šťávy? Než vybuchnete, pokuste se rozklíčovat, zda to myslí ona osoba dobře a myslí to s vámi dobře, nebo vás chce jen vyprovokovat ke konfliktu. Jak to říká? S láskou, nebo ironicky a uštěpačně s nádechem nadřazenosti?

    Odpověď: Nastavte jasné hranice vztahů. Jestli vidíte, že to radící osoba myslí dobře, akceptujte její záměr a jemně odmítněte. Je fajn vědět, že to říká od srdce, a radu můžete klidně ignorovat. Nebo můžete stejně laskavě osobě říct, že jste spokojení s metodami rodičovství, které praktikujete, a že žádné rady nepotřebujete.

     

  • Zeptejte se: Co se dá vyčíst mezi řádky?

    Autor: iStock

     

    Někdy je snadné udělat chybu tím, že špatně interpretujete rady druhých. Někdy se přidají emoce a je všechno jinak. Někdy nadhodnotíme to, co bylo skutečně řečeno, zvláště v tomhle světě plném elektronické konverzace. Jsme více náchylní k tomu, abychom četli mezi řádky a doplňovali si sami obsah, který tam vlastně ani není.

    Odpověď: Aktivně naslouchejte a klaďte otázky, když je potřeba. Ujistěte se, že nečtete zbytečně mezi řádky a nehledáte to, co tam není. Pokud jde o osobu, jejíž rady nechcete slyšet, méně s ní komunikujte, případně požádejte o vysvětlení. Co jsi tím myslela? Můžeš mi to vysvětlit?

    Správně nastavená komunikace zlepšuje vzájemné vztahy. Pozor na elektronickou komunikaci, která doslova vybízí ke špatné interpretaci komentářů. Těch pár slov na obrazovce ne vždy znamená to, co si myslíte, že to znamená.

     

  • Zeptejte se: Jsou jejich rady stejné jako od odborníků?

    Autor: iStock

     

    Mezi vašimi přáteli a příbuznými (zvláště babičkami z minulého století) koluje množství informací, které nejsou zrovna studnicí moudrosti a relevantnosti. Ať už jde o některé mýty o kojení a pití kávy nebo o to, jak má být umístěná autosedačka v autě či kdy by mělo začít dítě mluvit. Vždy tu budou lidi, kteří vám nabídnou rady, které by vám pediatr neodsouhlasil.

    Odpověď: Máte na výběr. Můžete je nechat, ať si žvaní o tom, že dítě by mělo sedět na nočníku už v půl roce, a usmívat se. Nebo můžete přikývnout a informovat je o tom, jak to vidí věda. Musíte vědět, která metoda je vhodná a kdy ji použít. Nejhorší je diskuze s osobami starší generace, které rády používají věty typu: „No, když jsem já byla rodič…“ V tomto případě jen řekněte: „Dnes lékaři doporučují tohle a já s tím souhlasím.“

     

  • Zeptejte se: Mám problém s radou, nebo s osobou?

    Autor: iStock

     

    Problémem může často být to, že je to pro vás citlivé téma nebo máte ve skutečnosti problém s osobou, která vám radí, nikoli s její radou. Jako rodiče máme vlastní mechanismy sebeobrany. Pokud jde o lidi, které prostě nemusíme, velmi snadno sklouzneme k tomu, že jejich komentáře považuje za dýku, která rozdírá naše mateřské srdce.

    Odpovězte: Možná budete chtít poslouchat a možná upřímnost pomůže, aby se téma, o němž se hovoří, zbavilo mýtů. Můžete dát také najevo, že potřebujete spíše povzbudit než poslouchat rady.

     

    Proč by děti měly pomáhat s domácími pracemi? Odpověď najdete v našem VIDEU:

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku