Dcera není vaše kamarádka! Co by o vás prostě neměla vědět?

  • Dcera není vaše kamarádka! Co by o vás prostě neměla vědět?
    Některé věci do vztahu mezi matkou a dcerou nepatří
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    26. dubna  2019 
     06:00

    Může být matka nejlepším přítelem své dcery? Do jisté míry ano, může být pro svou dceru nejbližším člověkem, který jí bude vždy ochoten a připraven pomoci. Některé věci by ale matka s dcerou řešit neměla. Kde jsou hranice v tomto vztahu?

    Seriál Gilmorova děvčata určitě v mnoha ženách vytvořil pocit, že je nejen možné se oblékat jako dcera, ale že spolu můžou matka a dcera mít vztah jako "spolužačky z vejšky". Má to ale své plusy a minusy. Jsou věci, které o vás vaše dcera vědět nemusí. A některé dokonce ani nemá.  

    Vztah matka a dcera je – pokud tedy patříte mezi ty šťastné a vycházíte spolu – vždy velmi vzácný. Sdílejí spolu nejen společnou zkušenost, ale i udržování rodinných rituálů, tradic a hodnot. Což je něco, co spíše dělají ženy než muži. Ony vědí, kdy kdo má v rodině narozeniny, kdo s kým nemluví a jak se vyhnout konfliktům. Ženy jsou také ty, které předávají rodinné zvyky z generace na generaci. I když samozřejmě – i někteří muži se rádi nechávají inspirovat ve své rodině a přenášejí její tradice dál.

  • Máme za ně zodpovědnost

    Autor: iStock

    I když je váš vztah s dcerou ten nejlepší, přece jenom přátelství bývá postaveno na jiných základech. Rodič a jeho potomek mají od základu jiné nastavení, tady je jedna osoba prostě nadřazena druhé, a to v tom nejlepším smyslu. Matka má za dceru zodpovědnost a jsou chvíle, kdy se podle toho musí chovat. Zjednodušeně řečeno: ano, můžete si dát se svou 18letou dcerou cigaretu marihuany, ale s šestnáctiletou byste to dělat neměla. Minimálně za ni odpovídáte, a pokud by se dostala do problémů, bude to tak nějak logicky i vaše vina. Kamarádka takovou odpovědnost nenese.

  • Zahlazujeme za ně průšvihy

    Autor: iStock

    Rozdíl mezi matkou a dcerou není jen ve věku a v tom, která je za kterou zodpovědná. Hierarchie a bezpodmínečná láska brání matce, aby byla nejlepší kamarádkou. Ano, může vyslechnout, poradit, ale vždy to bude z pozice dospělého nebo – potom, co potomek dospěje – z pozice výrazně zkušenějšího člověka. Vždy bude ke své dceři loajální a vždy ji bude ochraňovat, což je něco, co kamarádství obvykle neobsahuje. Prostě: nejlepší přátelé za vás nezaplatí pokutu za jízdu načerno, rodiče ano!

  • Dáváme jim šanci se osamostatnit

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Zatímco od nejlepší kamarádky nečekáte, že vám dá křídla a povede vás k samostatnosti, matka by něco takového naopak určitě udělat měla. Je hezké, když se jako dítě budete mít kam vracet, ale v osmnácti je vlastně normální, když si o svých partnerech povídáte se svou kamarádkou, ne s maminkou. Stejně tak je normální, když se v tomto věku dcera sebere a pojede na půl roku do ciziny, aniž by si maminka kousala nehty, jak se dceři asi stýská po mamince (a třeba i po tatínkovi).

  • Nemůžeme být solidární

    Autor: istock.cz

    I když se vám dcera bude se vším svěřovat, jsou chvíle, kdy s ní na rozdíl od její nejlepší kamarádky nemůžete být solidární. Vyslechla jste si, že učitelka ve škole se snaží děti pravidelně nachytat jen na tom, co neumějí? Pokud jste se zrovna nerozhodla bojovat za změnu českého školství, nezbyde vám nic jiného než se snažit vztah učitelky a dcery nějak vyvažovat. Vy prostě nemůžete říci, že "pedagožka je kráva".

  • Nebavíme se o sexu

    Autor: iStock

    Kamarádky se baví o sexu, vy rozhodně své dceři něco takového nesvěřujte. Opravdu žádná holčička nechce slyšet, že vám to s jejím tátou v posteli neklape, a nechce nic takového vědět ani o vašem novém příteli. Matčiných partnerských problémů by měly být dcery ušetřeny. Pokud to tedy jde.

  • Nebavíme se o otci

    ...
    ...
    Autor: istock.cz

    Podobné je to s pomlouváním vašeho bývalého manžela. Tatínek je pro ni bůh a je fajn, pokud to tak zůstane. Opravdu se nehodí, abyste ho před dcerou pomlouvala, přestože se právě vrátila z víkendu s ním, který už poněkolikáté prožila u televizní obrazovky. Takové situace nemůžete řešit jako s kamarádkou, probrat byste to měla jako rodič!

  • Nesoutěžíme

    Autor: iStock

    Přítelkyně – zejména v určitém věku – spolu dost často soutěží. I když je to pro mnohé dospělé ženy nepředstavitelné, dělají to někdy i matky vůči svým dcerám. Přitom je to jasné znamení, že něco není v pořádku. I když se budete líčit a oblékat jako vaše 15letá dcera, i když budete flirtovat s jejími spolužáky, nebudete víc cool. Spíše budete trapná.

/
Autor: Alžběta Javorková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku