Slavné hvězdy, které nikdy nechtěly děti! Proč? Tohle jsou matky generace NoMo

Jennifer Aniston: Několikrát musela dementovat své údajné těhotenství. "Ne, nejsem těhotná. Jsem zdrcená tou kontrolou svého těla. Jsem kompletní s partnerem, bez něj, s dítětem nebo bez něj."
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
4. června  2019 
 06:00

Spousta žen se cítí naštvaně, když jim někdo předhazuje, že mateřství je povinnost. Generace NoMo – No Mother – opakuje ale pořád dokola, že mateřství je možnost, nikoli povinnost, kterou musí splnit každá žena. Existuje rovněž spousta celebrit, které prohlašují, že mateřství není jejich životní prioritou. Které to jsou?

Mnoho žen z generace NoMo je kolem nás a ani je neznáme. Ovšem některé z nich patří k hollywoodským celebritám, které na tohle téma hovoří nahlas a bez problémů. NoMo generace chce, aby je společnost respektovala, i když neporodily děti. Spousta z nich děti skutečně neplánovala, jiné je třeba chtěly, ale nikdy nenastal správný čas, případně to prostě nešlo. 

Zde jsou některé ze slavných žen, které tohle „hnutí“ reprezentují a které prohlašují, když na to přijde řeč, že mateřství není jejich prioritou. Co si o tomhle trendu myslíte vy?

Každá pátá dítě nechce

Češky se začínají chovat jako ženy ze západních zemí – už chápou, že mateřství není povinné a že i bez něj mohou prožít plnohodnotný život. Přibývá bezdětných žen. Mezi současnou generací třicátnic a čtyřicátnic může bezdětnost dosáhnout až 18 procent.

Česká republika tak „dotahuje“ Rakousko, Německo a Švýcarsko, které v Evropě "vévodí" s jedenadvacetiprocentním podílem bezdětných. Přibude také žen s jedním dítětem. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Zvyšuje se věk prvorodiček a také těch, které nemohou otěhotnět přirozeně a míří na reprodukční kliniky.

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku