Zábrany stranou! Tyhle bláznivé věci můžete dělat a svádět to na děti!

  • Zábrany stranou! Tyhle bláznivé věci můžete dělat a svádět to na děti!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    30. listopadu  2019 
     06:00

    Jednou z obrovských výhod toho, být rodičem, je skutečnost, že teď máte povoleno ve jménu výchovy a rozvoje ratolestí podnikat i naprosto šílené, směšné a trapné věci. Takové úlety, ze kterých jste už zdánlivě vyrostli a které okolí považuje za známku nevyzrálosti nebo naprostou ztrátu času. Buďte spontánní a jděte do toho, tady máte inspiraci!

  • Tančete

    ...
    ...
    Autor: istock

    Kdekoli! Chce se vám tančit? Rozbalte to. Supermarket? Auto? Čekárna u lékaře? Pošta? Proč ne! Jakékoli místo může být ideální pro předvedení divoké kreace. Ve chvíli, kdy se na vás cizí lidé začnou divně koukat nebo začnou pohoršeně kroutit hlavou, ukažte na své dítě (ať už jde o batole nebo teenagera) a s klidem řekněte: „On to prostě miluje, je šťastný, když mě může pozorovat a tleskat.“ A zatímco tančíte, můžete si k tomu zároveň zpívat. Čím falešněji a s čím větším nadšením, tím lépe.

  • Hrajte si s jídlem

    ...
    ...
    Autor: istock

    Možná vás baví chystat dětem svačiny do školy nebo rodinné snídaně s fantazií a vtipem. Sendviče ve tvaru srdíček, zelenina vykrájená do hlaviček zvířátek, palačinky s obličejem namalovaným šlehačkou nebo krémem, s očima z borůvek. Skvěle poslouží potravinářské barvy, „jedlé“ fixy a podobně. Připravte si podobně kreativní výtvor k obědu nebo večeři i pro sebe a partnera, uvidíte, že pak chutná ještě lépe!

  • Vybarvujte omalovánky

    ...
    ...
    Autor: istock

    Vzpomínáte si, že vás to v dětství opravdu bavilo, a když maminka přinesla nový sešit omalovánek s oblíbeným Krtečkem nebo Křemílkem, skákali jste radostí do stropu? Pečlivé vybarvování obrázků je uklidňující, zkuste to a uvidíte, jak příjemný relax vás čeká. Už jen to ořezávání pastelek a jejich vůně! Uděláte dobře duši a utřídíte si myšlenky, stres se nenápadně odplaví… A pokud se nechcete přetahovat o omalovánky s potomkem, pořiďte si vlastní, nabídka je dnes více než pestrá.

  • Sledujte kreslené pohádky

    ...
    ...
    Autor: istock

    Až zase budete pouštět dětem příběhy jejich oblíbených animovaných hrdinů, neberte to jako příležitost k tomu, že máte chvilku čas na úklid, žehlení nebo vaření. Lehněte si k nim na sedačku a dívejte se společně. Jak příjemná a osvěžující změna oproti nekonečným seriálům, všudypřítomným reality show a často děsuplnému televiznímu zpravodajství! Možná se budete divit, jak vás Kocour v botách, princezny Elsa a Anna, piráti nebo draci pohltí. A kdyby se vám třeba zastesklo po králících v klobouku nebo Rumcajsovi, pusťte si je klidně i sami pro sebe, když děti nejsou doma. No a co?

  • Změňte identitu

    ...
    ...
    Autor: istock

    Proměňte se v jakoukoli postavu, oblíbeného filmového nebo knižního hrdinu a hrajte svou roli se vším všudy. Předstírejte, že jste želva Ninja, Vinnetou, pirát z Karibiku, kocour Modroočko, Sandokan nebo třeba Zlatovláska. Úspěch je zaručen, jen počkejte, jakou odezvu sklidíte – toho chichotání a štěstí v dětských očích! Děti se snadno nechají vtáhnout do jakékoli hry, ochotně s vámi začnou vytvářet dobrodružný příběh. Mimochodem – jde o chytrou taktiku, jak je například donutit prostřít stůl nebo srovnat hračky.

  • Blbněte na hřišti

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nestyďte se a neřešte, co si o vás pomyslí ostatní maminky, které jen vytrvale pobíhají sem a tam za svými ratolestmi. Dětské hřiště je skvělým místem, kde upustit páru a stát se v očích dětí opravdovou hrdinkou. Jezděte společně s nimi na klouzačce, rozhoupejte se na houpačce, jak to jen dokážete, a výskejte u toho radostí, vyhrabejte na pískovišti tunel, pověste se na prolézačce hlavou dolů… Je přece v zájmu ratolestí, že záměrně vyhledáváte hřiště s tou nejdelší skluzavkou a obří lanovou věží, že?

  • Postavte si bunkr

    ...
    ...
    Autor: istock

    Každé dítě po něm touží. Každé. Stavění nejrůznějších skrýší, „nor“, domečků a schovávaček zkrátka neodmyslitelně patří k životu těch nejmenších. Probuďte v sobě nadaného architekta a inspirujte potomky, jak na to. Na materiálu nezáleží, vezměte deky, peřiny, polštáře, hromadu rolí toaletního papíru, kartonové krabice, kýble a kastroly… A postavte originální dílo. Třeba uprostřed obýváku. Hostům pak vysvětlete, že se snažíte vychovat nového Michelangela a nechcete potlačovat jeho tvůrčí genialitu. Proto si zrovna nemají u vás kam (a na co) sednout.

  • Choďte v kostýmech

    ...
    ...
    Autor: istock

    Děti disponují schopností udělat zábavnou hru téměř z každé činnosti. S tím, jak nám přibývají roky, my dospělí tuto přirozenou dovednost ztrácíme. Takže není na škodu si ji připomenout, nemyslíte? Vymyslete si převleky, oblékejte se do kostýmů, záleží jen na vaší vlastní fantazii. Župan se přece může snadno přeměnit v plesové šaty, rovněž ale také v hábit zlého ducha nebo lékařský plášť. Dlouhá záclona poslouží jako svatební šaty i kostým Bílé paní. Pomocí černé linky si na oči namalujte vousy a proměňte se v kočku nebo tygra. Zvoní zrovna pošťák nebo sousedka? Nevadí, jděte otevřít, bude veselo. A co teprve vyrazit pro mléko nebo pečivo v převleku Supermana nebo Červené karkulky? (Děti ale v takovém případě nezapomeňte doma, ať se máte na co vymlouvat.)

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku