15 návyků velmi šťastných matek. Dělejte to stejně a budete se cítit jako ony!

15 návyků velmi šťastných matek. Dělejte to stejně a budete se cítit jako ony!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
11. prosince  2019 
 06:00

Určitě znáte nějakou veselou a pozitivní matku, které tam uvnitř tiše závidíte, jak v sobě dokáže udržovat i v té hektické každodenní péči o rodinu i sama sebe, radost a optimismus. Jaké je jejich tajemství, díky kterému jsou tyto matky šťastné? Mají nějaké návyky, které je odlišují od matek, které vypadají smutně a totálně vyčerpaně?

Umějí si říct o pomoc

Šťastné matky se nebojí požádat o pomoc rodinu a přátele. Zatímco mrzuté a mučednické maminky postrádají víkendy mimo domov se svým manželem, protože „prostě nemůžou najít nikoho na hlídání nebo ochotného příbuzného“, velmi šťastné mámy jen řeknou: "Prosím..."

​Chodí často ven

Byla jste už dnes venku? Čerstvý vzduch, sluneční světlo a příroda jsou považovány za nejlepší pomocníky, kteří zlepšují náladu ženám, a matkám obzvláště. Rozhlédněte se kolem sebe na dětském hřišti nebo kdekoli jinde venku – která z těch žen s dětmi vypadá šťastně? Jděte a promluvte si s ní hned teď.

Všechno plánují jako velkou zábavu

Výzkumy zjistily, že velmi šťastné matky opravdu tvrdě pracují na tom, aby si našly čas na zábavu. A aby si i z obyčejných a „nudných“ úkolů, jako je nakupování potravin, vytvořily něco zábavného. Vtipkují a zapojují děti do pomoci a neřeší, jestli už zapnuly pračku se špinavým prádlem.

Smějí se často se svým partnerem

Říkáte tomu svému možná „zlato“ a on vám říká „zlatíčko“, ale je mezi vámi dostatek smíchu a humoru? Šťastné maminky jsou šťastné i díky tomu, že se s partnerem hodně smějí. Je příjemné mít vedle sebe velmi šťastného manžela.

Jedí správně a dostatečně spí

No řekne se to snadno – dostatečně spát. Když máte děti, které vás desetkrát za noc vzbudí, jde jen stěží být pořádně odpočinutá. S malými dětmi je deficit přirozený, ale čím dřív můžete zajistit, abyste spala aspoň osm hodin, tím více budete v pohodě a šťastná. A po probuzení si velmi šťastné mámy dávají spíše misku ovesných vloček s banánem místo tří šálků kávy a kousků čehosi, co předešlý den zbylo z večeře.

Hýbou se a cvičí

Jestli jste si myslela, že viníkem šťastného úsměvu na tváři matek je neurol nebo jiné drogy na uklidnění, jste na omylu. To, co obecně velmi šťastné matky zmiňují v různých výzkumech, je cvičení. A samozřejmě mají pravdu. Každou temnotu v duši dokážou rozehnat pohyb a cvičení. Můžete cvičit sama nebo s ostatními ženami...

Nerezignovaly na kamarádky

Je důležité čas od času odejít od dětí a sejít se s kamarádkami nebo si dopřát hodinovou koupel ve vaně s časopisem v ruce a zapálenými svíčkami. Většina žen se přiznává: "Kdybych tak mohla strávit den bez svých dětí, tak bych…" Být mámou je práce na plný úvazek, a to i tehdy, když chodíte do práce. Je proto nutné udělat si čas sama na sebe, aspoň jednou za čas. Sněte si své sny o tom, jak budete 24 hodin bez svých nejmenších.

Jsou milé k ostatním a rády pomůžou

Nejšťastnější maminky pomáhají ostatním a je to pravidelná součást jejich života – ať už upečou nemocné sousedce lasagne nebo pohlídají sousedce dítě či odvezou kamarádku k lékaři. Pamatujte si: vaše solidarita je další vklad do vaší karmické banky.

Milují se takové, jaké jsou, a nesrovnávají se

Nejšťastnější maminky se nesrovnávají a nekonkurují si. Ani ony, ani jejich děti, ani jejich auta, ani jejich domy nemusí být nejchytřejší, nejroztomilejší, nejnovější nebo nejčistší. Řecký filozof Epiktétos řekl někdy kolem roku 89 našeho letopočtu: "Být spokojený je víc než být bohatý." Takže milujte to, co máte.  

Mají blízké kamarádky

Velmi šťastné mámy mají skutečně blízké kamarádky. Klíčem je vědět, že když bude nejhůře, pomohou. Od "superdrobných věcí" až po smrtící vážné krize – bez dobrých přátel by to bylo mnohem smutnější. Kamarádky trpělivě naslouchají a nesoudí a v případě potřeby poradí a podají pomocnou ruku.

Nastavují pravidla, ale hrají si s nimi

Jednou z nejlepších věcí na životě šťastných matek je vědomí, že člověk, který pravidla vytváří, je může taky příležitostně ohýbat. Proč občas nedovolit dítěti, aby si do vany vzalo třeba jezevčíka, nebo si někdy místo domácí večeře neobjednat sushi? Velmi šťastné matky vědí, jak proměnit obyčejný svět v magický.

Dívají se dopředu

Když hrozí, že vás reálný život zcela semele, připomeňte si, že „všechno jednou skončí“. Funguje to obousměrně: buď všechno prožijete, protože víte, že to není navždy, nebo si připomenete, že existují i dobré věci, jako jsou lepkavé polibky od dětí, roztomilé žvatlání nebo cokoli, co vám naplní srdce štěstím.

Odpouštějí a zapomínají

Všichni bychom chtěli žít podle rodičovských ideálů a pořád dělat všechno správně, ale jsme jen lidi a denně děláme nějaké chyby a podléháme pokušení. Nemusíme ale pořád trestat děti za to, že něco neudělaly správně, je to ztráta času. Velmi šťastné matky vědí, že i ty nejlepší z nás mají dny, které za moc nestojí, a dokážou samy sobě odpustit a zapomenout.

Smějí se

Děti milují, když vidí, když se jejich maminky usmívají, a výzkumy prokazují, že stačí zvednout koutky úst a zasmát se – a může se spustit produkce hormonu štěstí serotoninu. Klidně ze sebe veselé maminky udělají šašky, hlavně když to děti rozesměje. Přinejhorším to bude vypadat opravdu směšně, ale vaše děti to zkrátka rozesměje. Smích je jedno z největších tajemství velmi šťastných matek.

Mazlí se

Velmi šťastné matky mají skvělý zvyk, který je činí šťastnými – mazlí se často s dětmi. Objímají se, tulí se a blbnou s dětmi. Šťastné maminky se mazlí s potomky každou chvíli, která se naskytne, což je chytré, protože i vědci tvrdí, že mazlení v raném věku snižuje pozdější riziko v pubertě ohledně toho, že by  děti mohly mít vážnější problémy se závislostmi a agresivním chováním. Takže mazlete se, pomáháte sobě i dětem.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku