Návod na přežití pro matky v prvních měsících rodičovství! Tohle pomůže

Návod na přežití pro matky v prvních měsících rodičovství! Tohle pomůže
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
6. března  2020 
 06:00

Každá máma se někdy dostane do situace, kdy má pocit, že selhala nebo že nezvládá. Být mámou je sice krásná věc, ale někdy je to dost náročné. Co je dobré mít na paměti, abyste přežila ve zdraví i ty největší karamboly? A na co je dobré nezapomínat?

Vybudujte si záchrannou síť

Myslet si, že všechno a vždycky zvládnete levou zadní, je sice velmi sebevědomá myšlenka, ale lepší je se rychle naučit, že můžete kdykoli požádat o pomoc, když to budete potřebovat. Není to o nic méně hrdinské než cokoli jiného. Ať už jste novopečená máma nebo zkušená supermatka, někdy potřebujete extra ruce navíc nebo někoho, kdo pohlídá dítě, když si potřebujete vytrhat obočí, ostříhat nehty nebo umýt vlasy či se jen tak zhluboka nadechnout a nabrat nový dech. Vytvořte si seznam těch nejbližších, ať už jsou to rodinní příslušníci, kamarádky, sousedé či chůva, prostě někdo, komu můžete věřit a kdo vám poskytne bezpečnou síť podpory.

Vychutnávejte si každý moment

Znáte to, co se říká: děti rostou jako z vody a za chvíli budou maturovat. První měsíce života vašich potomků vážně utečou rychle, plenky, mléko, koupele, milionkrát za den a za chvíli bude váš „novorozenec“ sedět na vysoké židličce a učit se jíst lžičkou mrkvové pyré. Možná si říkáte, že později si to užijete víc, že s druhým dítětem si dopřejete více času. Ale i když to bude náročné, snažte se využít a ocenit naplno i malé okamžiky, protože čas se prostě nedá vrátit.

Rutina je nejlepší zvyk

Blogerka a autorka článků o mateřství Phoebe Burgess doporučuje, abyste si zavedli pravidelný rozvrh. Je fanouškem rutiny a tvrdí, že rutina dává dětem i matkám pocit bezpečí a jistoty. Jakmile máte strukturu a organizaci, může vám to skutečně „zachránit“ život. Rutina a pravidelné časy, ať už jídla, spánku či procházky nebo hraní, dávají dítěti pocit stability. Může se zdát, že rutina je pro novorozence zbytečná, ale je to spíše naopak – vytváří dobré návyky a základní kameny pro efektivní fungování domácnosti.

Mluvte a mluvte

Komunikace s dítětem je důležitá už od raného věku. Možná si myslíte, že je zbytečné mluvit na dítě, které ještě samo nemluví, ale Phoebe Burgess se domnívá, že děti sice nemluví, ale komunikují skrze pláč, oční kontakt i poslech. Takže na své dítě mluvte a mluvte. Říkejte mu, co děláte, co cítíte, co vidíte, ptejte se ho, zda má hlad nebo chce jít spát. Je to skutečně velmi přínosné i pro budoucí vývoj řeči.

Nikdy nesrovnávejte

V době, kdy jsou na Instagramu neustále postovány nějaké nové fotografie maminek s dětmi, je důležité uvědomit si, že sociální sítě jsou sice dobrý nástroj pro komunikaci, informace a komunitní sbližování, ale je třeba držet si odstup, a hlavně své dítě neporovnávat s ostatními dětmi. Realita je mnohdy jiná a vy se nenechte vlákat do těchto srovnávacích studií – které dítě lépe mluví, chodí, sedí, spí nebo kope do míče... Totéž platí pro matky v parku, na pískovišti či kdekoli jinde, kde je velké množství skupin matek s dětmi. Zůstaňte ve svém „jízdním pruhu“, važte si vlastních výher a sledujte vlastní výzvy.

 

Důvody, proč dítě pláče. Podívejte se na video a dozvíte se to:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku