Jak si dobít baterky, když vás zmáhá péče o rodinu? Tipy zkušených matek

Jak si dobít baterky, když vás zmáhá péče o rodinu? Tipy zkušených matek
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
13. listopadu  2017 
 06:00

Zmáhá vás péče o děti a rodinu? Najděte si každý den chvilku, kdy se budete věnovat jen sama sobě. Dobrá máma je totiž ta, která myslí i na sebe! Není to sobectví, je to přirozená potřeba. Jak se totiž ukazuje, spousta matek je na pokraji kolapsu, protože přeceňují svoje síly a dlouhodobě jedou na dluh vůči sobě. Jak si tedy dobít baterky? Zkuste následující rady maminek, které jsou vyzkoušené na vlastní kůži.

Krátká procházka (Alena, 32 let, 2 děti)

Mě vždycky dobije rychlá procházka kolem našeho paneláku. Provětrám si hlavu a chůze uvede moje ospalé a unavené tělo do stavu činorodosti. Stačí jen pět minut a hned mi je líp.

Udělejte si radost (Jana, 36 let, 3 děti)

Nemusíte sprintovat uprostřed dne do butiku, abyste si koupila novou kabelku. Ale já si dobiju baterky třeba tím, že si po internetu objednám knížku nebo lístky do divadla. Hned se mám na co těšit a zbytek dne vidím v příznivějším světle.

Vaření nebo luxování (Dana, 41 let, 3 děti)

Autor: iStock

Možná to není pro každou mámu, ale na mě to stoprocentně zabírá. Když se cítím pod psa a bez energie, vezmu vysavač a začnu luxovat celý byt. Zvuk vysavače mě nabije a cítím se hned líp. To samé funguje s vařením. Vykouzlit nějakou dobrotu v kuchyni je pro mě doslova hnacím motorem. Když jsou doma děti i manžel, pošlu je všechny ven a můžu se pořádně vyřádit.

Ruční práce (Hedvika, 37 let, 2 děti)

Mě uklidňuje a dobíjí, když můžu něco vyrábět rukama. Stačí půl hodina a hned mi je fajn. Začala jsem navlékat korálky a dělat různé dekorace z přírodních materiálů. Každá taková aktivita mně přinese pocit klidu a ještě mám pocit, že nejsem k zahození.

 

Práce na zahradě (Jitka, 35 let, 3 děti)

Já se pokaždé dobíjím na naší zahrádce. Stačí hodina a cítím, že mi narostla křídla. A to i když tam jsou se mnou děti, vždycky se vyblbnou a já se hrabu hodinu v hlíně. Vyčistí to hlavu a přijdu na jiné myšlenky.

Vana, svíčky, knížka (Eva, 39 let, 2 děti)

Ještě nedávno jsem si myslela, že to není možné zrealizovat, ale je. Jednou týdně manžel hlídá děti a já si napustím plnou vanu horké vody. Nakapu do ní nějaké relaxační éterické oleje, na okraj vany položím zapálené svíčky a vezmu si s sebou knížku. Zavřu dveře a s nimi zabouchnu i svoji špatnou náladu. Pokaždé se pak cítím jako znovuzrozená.

Pedikúra a masáž chodidel (Romana, 29 let, 1 dítě)

Dvakrát týdně chodí naše dcera na dopoledne do dětského centra. Na tu dobu si pokaždé naplánuji návštěvu pedikérky. Když mám naložené nohy v teplé vody a když mi pak pedikérka ještě udělá masáž, je to úplné blaho. Hlavní sídlo blbé nálady je na chodidlech, takže jejich masáž vás odblokuje. Praktikuji ji každý večer po sprše – promačkávám prsty na nohou jeden po druhém, nejprve lehce a pak silně. Ideální dobíječ energie!

Spánek (Erika, 32 let, 2 děti)

Mám pocit, že to, co mi nejvíc chybí, je pořádný spánek. Naučila jsem se, že když jdou děti po obědě spát, vykašlu se na všechno „důležité“ a jdu si lehnout taky. I jedna jediná hodina mě nabije energií, kterou pak odpoledne můžu využít mnohem efektivněji.

Psaní deníku (Iva, 43 let, 3 děti)

Kdysi mi to poradila kamarádka a od té doby to dělám taky. Nejde o nic zdlouhavého, stačí jedna věta, ve které pojmenuji nejdůležitější událost nebo pocit z celého dne. Moc mi to pomáhá.

Návštěva kamarádky (Simona, 38 let, 2 děti)

Autor: iStock

Nejdřív jsem pozvání kamarádek odmítala, protože jsem si myslela, že je to ztráta času. Ale pak jsem zjistila, že není – naopak! Máma na mateřské potřebuje i jiné kontakty než jen komunikaci s dětmi. Jednou týdně nechám děti manželovi nebo babičce a vyrazím s kamarádkami na kafe, víno nebo třeba do kina. Stačí mi hodina smíchu a hned jsem nabitá energií.

Sex (Ilona, 42 let, 3 děti)

Každá druhá ženská s dětmi tvrdí, že nemá na milování chuť, protože je tak unavená, že je ráda, že je ráda. Já si to taky myslela, ale faktem je, že co jsme si s manželem „stanovili“ dny, kdy se budeme věnovat milování, se moje nálada rapidně změnila k lepšímu. Plánovat sex? Proč ne, naopak, mám se na co těšit a vždycky mi to pomůže k lepší náladě.

Dobrá čokoláda (Zuzana, 43 let, 2 děti)

Mně dobijí baterky kvalitní hořká čokoláda! Mám ji vždy po ruce, a když cítím, že na mě padá splín, spolknu dvě tři kostičky a je mi fajn. Samozřejmě, hrozí předávkování, ale na druhou stranu – je lepší mít dvě kila navíc než mít nervy v háji.

 

Podívejte se na VIDEO, které dokazuje, jak náročné je povolání matky:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku