Rozvod rodičů může být traumatický i pro dospělé děti! Jak to prožívají?

Rozvod rodičů může být traumatický i pro dospělé děti! Jak to prožívají?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
26. května  2019 
 06:00

Caitlyn Doenges je máma dvou dětí a má ráda domácí práce. Když jí bylo 35 let, její rodiče se rozvedli a ona říká, že to pro ni bylo velmi bolestivé. Na věku totiž nezáleží, děti rozvod svých rodičů vnímají citlivě v jakémkoli věku. Co si o to Caitlyn myslí?

„Moji rodiče se rozvedli po 40 letech manželství. Přestože jsme já ani mí bratři nebyli tím krokem tak docela překvapení, protože upřímně řečeno, ani jeden z rodičů se po tu dobu, co byli spolu, nezdál být šťastný. Ovšem ten efekt, který rozvod do rodiny přinesl, byl pro mě ohromující. Možná i proto, že všichni jsme už taky manželky a manželé a sami máme děti,“ vypráví Caitlyn.

Bylo to velmi podobné, jako když se rozvádějí rodiče v době, kdy jsou děti ještě malé nebo nedospělé. „Museli jsme si s bratry uvědomit, že rozvod rodičů sice znamená, že oni dva se od sebe oddělí, ale nás ostatní jako sourozence nesmí rozdělit. Naštěstí jsme to dokázali akceptovat, a to i díky vlastním rodinám. Nějakou dobu ale trvalo, než jsme nastavili nějaké hranice,“ tvrdí.

Začíná být poměrně časté, že se rozvádějí páry, které už jsou spolu velmi dlouho. Možná že už mají dospělé děti nebo děti, které studují na vysoké škole, a najednou si uvědomí, že vlastně toho druhého neznají a že nemají už nic společného – kromě dětí.

„Naši rodiče pro nás dělali hodně, když jsme byli dětmi, vozili nás na fotbal, basketbal, kontrolovali nám domácí úkoly, pečovali o naše zdraví a starali se o tisíc dalších věcí, které jsme jako děti potřebovali. Bohužel při tom všem spousta rodičů zapomíná na to hlavní – pečovat taky o svůj vztah,“ domnívá se Caitlyn. A v tom jí dávají za pravdu psychologové. Rodiče by nikdy neměli zapomenout na to, že tvoří pár. Bohužel někdy už ale není možné to „spravit“ a vrátit se k tomu, co bývali.

„Když mi rodiče řekli, že se po 40 letech budou rozvádět, zjistila jsem, že to vlastně dává smysl. Oba si zasloužili být šťastnější. Ale i když už nejsem malé dítě a chápala jsem důvody, stále občas pociťuji dilema, komu dát za pravdu nebo koho si „vybrat“, přesně jak to dělávají malé děti. Samozřejmě, že se rodiče nechovali tak, abych byla nucená vybírat si mezi jedním nebo druhým, ale když se matka po rozvodu nastěhovala ke mně, určitě to vypadalo právě tak, že jsem si „vybrala“ ji. Byly chvíle, kdy jsme jako sourozenci mezi sebou bojovali, protože jsem cítili potřebu postavit se za jednoho z našich rodičů. V těch chvílích jsme si museli připomínat navzájem, že to přece není naše bitva a že bychom měli držet při sobě,“ vypráví Caitlyn.

Za nejdůležitější cíl vidí mladá žena to, aby se mezi všemi udržely přátelské vztahy. Rodiče jsou zároveň i prarodiči, mají vnoučata, která je milují a jsou zvyklá je vídat společně. Přesto i v tomto věku nastávají porozvodové situace, které jsou běžné kdekoliv a kterým by se vždy měli všichni vyhýbat. „Někdy se k sobě prostě rodiče chovali nepřátelsky a já stála mezi nimi. Táta se chtěl něco dozvědět od mámy, ale zeptal se na to mě, protože s ní nemluvil. A máma se zase ptala mě na tátu. Cítila jsem velké napětí, než jsem jim řekla narovinu, že jim nebudu dělat prostředníka. Byl to těžký rozhovor, ale naštěstí to oba pochopili,“ říká Caitlyn.

Je zvláštní mluvit s vlastními rodiči z pozice dospělého, protože většinu času děti tráví samozřejmě tím, že na ně pohlíží jako na autority. Najednou jste ale sami v pozici rodiče, který má vlastní rodinu, a nehodláte dělat žádné kompromisy. Nastavení hranic je klíčem k úspěšnému vztahu s oběma rodiči po rozvodu – a to i tehdy, když už jste dávno sami dospělí.

Pravdou je, že bez ohledu na to, kolik vám je, vidíte, že konec manželství rodičů může být pro vás nepříjemný a velmi bolestivý. Dává vám taky otázky, co se může stát s vaším vlastním manželstvím po tolika letech, jakmile děti vyrostou a odejdou z domu. Chcete jít stejnou cestou? Máte na výběr, a pokud se vaši rodiče na stará kolena rozvedli, můžou být pro vás varujícím vzorem. „Samozřejmě, že manželství je loterie, sice se zavazujete, že s někým budete celý život, ale kdo ví, co všechno se může změnit?“

Být dospělým dítětem rozvádějících se rodičů je sice trochu jiné, než když jsou děti malé. Nemusíte se starat o to, jak si rodiče rozdělí čas ani nemusíte jako dítě pendlovat mezi dvěma domovy. „Vidět, jak se rozpadá manželství rodičů po 40 letech, je zase jiný druh traumatu. Pořád je to vaše máma a váš táta. Vidíte to tedy z pohledu dítěte, ale taky z pohledu matky, kterou jsem se stala. A vidíte to z pohledu vdané ženy. Spojení těchto tří aspektů může být dost děsivé. A i když není snadné to celé zvládat, společně jsme to jako rodina dokázali,“ dodává Caitlyn.

 

Na co se musíte připravit, když vás čeká rozvod? Podívejte se na VIDEO:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku