Proč byste neměli s dětmi dělat domácí úkoly? Tady jsou tři skvělé důvody!

Proč byste neměli s dětmi dělat domácí úkoly? Tady jsou tři skvělé důvody!
Studie prokázala, že žákům domácí úkoly neprospívají. Místo nich si budou s rodiči číst.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
23. března  2019 
 06:00

Jste přesvědčeni, že na každodenní školní přípravu a poctivé vypracování domácích úkolů je třeba důsledně dohlížet a ratolestem s nimi pomáhat? Mýlíte se, říkají odborníci! Proč? Prozradíme!

Mnozí rodiče se domnívají, že pokud nebudou s přístupem nesmlouvavého drába kontrolovat, jak je na tom jejich potomek s úkoly a zda je vypracoval správně (v opačném případě je okamžitě opravovat), nebude dítě ve škole úspěšné. Tým vědců z americké University of Texas v Austinu však přinesl zjištění, že je to přesně naopak. Na základě dlouhodobého výzkumu shromáždili vědci překvapivé údaje o tom, jak moc zasahuje aktivita rodičů do vyučovacího procesu a školního prospěchu potomků na základní škole a do jaké míry ovlivňuje jejich známky. Proč by podle nich mělo být za domácí úkoly (jejich správnost i nesprávnost) zodpovědné dítě, a nikoli rodiče?

Být perfekcionistou není zase taková výhra, ani pro vaše dítě
Být perfekcionistou není zase taková výhra, ani pro vaše dítě
Autor: istock.cz

Berete jim motivaci

Podle výsledků výše zmíněného výzkumu vypracovává denně úkoly se svými školou povinnými dětmi více než polovina všech rodičů. Vědci ale varují, že čím více se rodiče zapojují do domácí přípravy, tím méně se dítě bude chtít samo učit. Školáci, jejichž rodiče běžně sedí vedle nich, radí jim a říkají, co a jak mají dělat, kontrolují každý jejich krok nebo jim vypracované úlohy opravují, aby byly správně, rychle ztrácejí motivaci ke studiu a nemají potřebu se zlepšovat. Oproti tomu děti, na které rodiče příliš netlačí, mají mnohem větší touhu naučit se něco nového. Samozřejmě je v pořádku, když potomkovi poradíte, když si neví rady, nebo mu vysvětlíte, čemu nerozumí. Pouze ale v případě, že vás o to dítko samo požádá. „Pokud vaše dítě nechce dělat domácí úkoly nebo jejich vypracování neustále odkládá, snažte se pochopit jeho negativní emoce. Na rovinu přiznejte, že samozřejmě chápete, že nemusí být všechno zábavné, ale jednoduše se musí naučit překonávat i nechuť k určitým činnostem a plnit své povinnosti. Nepříjemné věci i úkoly, do kterých nemáme chuť, prostě patří k životu a musíme se s nimi poprat,“ radí psycholožka Lyudmila Petranovskaya.

Neučíte je zodpovědnosti

Tím, že sedíte dítěti za zády, bedlivě dohlížíte na vše, co zrovna dělá, kontrolujete průběh jeho práce, případně mu napovídáte, co a jak udělat, aby mělo úkol v pořádku, a trestáte ho za špatné známky, přebíráte na sebe veškerou odpovědnost za jeho školní výsledky. Potomek se tak rychle naučí, že prospěch vlastně není tak úplně jeho záležitost, a navykne si snadno „přehazovat“ své povinnosti na vás. A když později budete požadovat, aby se připravoval na výuku vlastními silami, najednou zjistíte, že je zcela nesamostatný, jednoduše spoléhá na vaši pomoc, ví, že jste „v záloze“ a zachráníte, co se dá. „Nedělejte pro své děti takové laskavosti, jako že za ně budete dělat jejich úkoly, neprospějete jim, spíše naopak. Navíc je naučíte chybně vnímat, jak to v životě chodí, což je může negativně poznamenat v pozdějším věku. Neberte jejich povinnosti na svá bedra, neulehčujte jim školní život, neplýtvejte pochvalou – pokud chválíte, vždy by mělo být zcela jasné, za co konkrétně. Stejně tak to má být s případným trestem,“ varuje Lyudmila Petranovskaya. Učte školáka, aby si za své činy a povinnosti odpovídal sám. Příklad? „Zapomněl jsi, že pan učitel říkal, že máte na zítra nakreslit obrázek? Tak to znamená, že to budeš muset udělat místo sledování televize.“ „Nestihl jsi domácí úkol z matematiky? Tak to budeš muset vysvětlit paní učitelce sám.“

Kazíte vzájemný vztah

Uf, domácí úkoly jsou konečně hotové! Jenže za jakou cenu? Maminka je rozčilená, tatínek málem ztratil hlas z neustálého okřikování, dcera vzteklá, případně ubrečená a totálně demotivovaná. Syn se cítí ukřivděný a naštvaný na celý svět. Pes raději zalezl do garáže a sousedé si užili svou dávku emocí, kterou jednoduše nešlo přeslechnout. Nálada doma je po celý večer na bodu mrazu. Jistě, domácí úkoly nejsou zrovna tou nejzábavnější činností na světě, místo nekompromisního kontrolování však psychologové doporučují věnovat energii raději budování důvěryhodného vztahu se svými dětmi, trávit více času společně a během té doby se nenásilně snažit potomky vzdělávat. Povídat si o tom, co vidí v televizních zprávách, diskutovat o filmech, číst si nahlas, podnikat výlety po památkách nebo přírodních zajímavostech, sledovat hvězdy a vzít si na pomoc obrázkovou encyklopedii, vysvětlovat veškeré dění kolem nás. Určitě najdete spoustu zajímavých věcí, které můžete dělat společně jako rodina. A pokud odmítáte akceptovat jiné známky než jedničky, zamyslete se sami nad sebou, proč to tak cítíte. Bylo dokázáno, že děti z rodin, kde se cítí bezpečně a bezpodmínečně milovány, prospívají ve škole mnohem lépe. „Škola a studium jsou osobním úkolem každého školáka, zatímco osobním úkolem rodičů je bezvýhradně milovat své dítě. Láska je přece důležitější než vysvědčení,“ zdůrazňuje Lyudmila Petranovskaya.

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku