Co je horší? Když pije máma, nebo táta? Záleží na chování v průběhu pití!

Co je horší? Když pije máma, nebo táta? Záleží na chování v průběhu pití!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
22. května  2019 
 06:00

Víno pro mamku se stalo trendem populární kultury, tvrdí mnozí psychiatři a bohužel ztrácíme pojem o tom, jak velký problém může popíjení alkoholu u matek být. Vyčerpané matky se skleničkou vína jsou často terčem vtípků na sociálních sítích, ovšem bagatelizovat by se tohle podle odborníků nemělo. Rizikové chování, pokud jde o alkohol, ale není problémem, který by se týkal jen matek. Výzkumy ve skutečnosti naznačují, že muži pijí ve vyšší míře než ženy.

Proč se tedy trend popíjení matek setkává s takovými obavami, zatímco popíjení alkoholu u otců se tradičně drží poněkud zpátky? Podle odborníků je to proto, že snáze přijímáme, že muži pijí. „Je pravda, že problémové pití bylo historicky více stigmatizováno mezi ženami než muži,“ uvedla Deidra Roachová z Národního institutu pro zneužívání alkoholu. Vysvětlila také, že to bylo zčásti kvůli potenciálním dopadům na schopnost žen starat se o své děti, které jsou často vnímané jako „nevinné oběti“ pití svých matek.

Přitom jsou to muži, kteří nadmíru popíjejí alkohol. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí, že přibližně 58 procent mužů z důvěryhodných zdrojů konzumovalo alkohol v posledních 30 dnech – ve srovnání s 46 procenty žen. A téměř 5 procent mužů splnilo diagnostická kritéria pro závislost na alkoholu, ve srovnání s 2,5 procenty žen. „Zatímco se v posledních desetiletích významně stírají dlouhotrvající genderové rozdíly v pití, pořád je pití alkoholu častější u mužů,“ dodává Deidra Roachová.

Podle odborníků může problémové pití alkoholu kteréhokoli z rodičů negativně ovlivnit děti, které jsou svědky tohoto chování. „Děti, které vyrůstají v domácnosti, kde se pije mírně či přiměřeně, se s větší pravděpodobností stanou mírnými konzumenty alkoholu i v dospělosti, zatímco ty, které vyrůstají v domácnosti, kde rodiče nadužívají alkohol, se s větší pravděpodobností stanou i ony samy nadměrnými konzumenty alkoholu,“ vysvětluje odbornice.

Odborníci si ale nemyslí, že by děti automaticky kopírovaly jen to, co vidí u rodičů. „Věřím, že budoucí vztah dítěte a alkoholu se bude hlavně vyvíjet podle toho, jak se chová matka či otec v průběhu a po konzumaci alkoholu,“ dodává John Mopper z Blueprint Mental Health. „Pokud si dají máma s tátou sklenku vína při večeři a normálně spolu komunikují a zdravě se baví s dětmi, pak alkohol nebude v centru zájmu,“ dodává.

Tímto způsobem se může modelovat zdravý vztah k alkoholu. „Když ale máma s tátou přijdou domů z práce, nalijí si alkohol a začnou se spolu hádat a křičí na sebe a pak i na děti, hrozí riziko budoucího zneužívání alkoholu dětmi v budoucnu,“ říká odborník. Klíčem je nalezení rovnováhy a dialog, který by rodiče měli s dítětem mít, pokud jde o užívání alkoholu. Podle odborníků by rodiče neměli alkohol prezentovat dětem jako „zcela dobrou věc“ a „zcela špatnou věc“. Pití není špatné, nadužívání je špatné. Asi tak. Ať už pije máma nebo táta, ať už má problém s nadměrnou konzumací alkoholu kdokoli z nich, jedna věc je jasná: Děti se dívají. A to byste měli mít na zřeteli.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku