Co děláte špatně? Dávejte pozor na 4 největší rodičovské chyby!

Co děláte špatně? Dávejte pozor na 4 největší rodičovské chyby!
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
14. července  2018 
 06:00

Nikdo není neomylný a dokonalý rodič neexistuje, navzdory všem plánům a odhodláním. Všichni se zkrátka dopouštíme přehmatů a omylů. Každý z nich se ale může stát obrovskou příležitostí pro vás i vaše dítě něco nového se naučit. Nevěříte?

Rodičovství je jednoduše nikdy nekončící sérií úkolů, povinností, nečekaných překvapení a také dlouhou řadou pokusů a omylů. I když si třeba bláhově myslíte, že jednou nastane den, kdy bude všechno perfektní a veškeré problémy s výchovou a chováním potomků se podaří vyřešit, věřte, že se pokaždé najde něco dalšího, co vás znovu spolehlivě vrátí nohama na zem. Vzpurné, vzdorovité nebo jakkoli jinak „nevhodné“ chování vašeho dítka se může jednou provždy výrazně zlepšit, když se vyvarujete nejčastějších výchovných chyb. Které to jsou?

Jste na sebe přehnaně přísní!

Vždycky jste si mysleli, že rozhodně nebudete mít doma stejného rozmazlence, jaké vidíte v parku nebo obchodním centru? Nikdy vás ani na vteřinu nenapadlo, že necháte své miminko vyplakat v postýlce, a když nebude chtít ani po hodině přestat, budete mít chuť utéct a už se nevrátit? Že rozhodně nedopustíte, aby si vás ten vychytralý prcek omotal kolem prstu a abyste skákali, jak píská? Že nikdy nebudete křičet? A najednou je všechno jinak a vám v hlavě víří výčitky a pocit selhání, že jste všechno pokazili. Zakažte si takové myšlenky. Ideály a představy jsou jedna věc, každodenní hektická realita plná nepředvídatelných situací pak druhá. Nelpěte na svých snech za každou cenu a dejte průchod emocím i slabostem.

....
....
Autor: iStock

Nevěnujete dětem dost pozornosti

Říkáte si, že je to nesmysl? Že s nimi chodíte na hřiště, čtete jim pohádky na dobrou noc, berete je do zoo a na lodičky. Děti potřebují vaši stoprocentní a tzv. pozitivní pozornost. Tu negativní jim dáváte najevo, když je hubujete, napomínáte nebo je  okřikujete. Psychologové doporučují vyzdvihovat a chválit každý projev dobrého chování, to špatné naopak ignorovat. Proč? Často je totiž za projevy „zlobení“ pouze touha upozornit na sebe, dítě vám možná svým křikem, předváděním se, házením hračkami nebo jinými lumpárnami říká: „Haló, tady jsem, všímej si mě, potřebuji tě.“ Pokud jste s ním, věnujte se mu naplno, při hraní nesledujte jedním okem televizi nebo displej chytrého telefonu, když vám hrdě namaluje obrázek, zkuste místo obvyklého „to je hezké, děkuji ti“ rozvinout diskusi, například: „A povíš mi, co tam všechno je, proč jsi to namaloval zrovna takto a na co jsi při tom myslel?“

Nejste důslední

Pokud si dítě zvykne, že často měníte svá rozhodnutí a nestojíte si za svým, brzy toho začne využívat a nebude vás brát vážně. Případně si osvojí strategie, kterými odvede vaši pozornost jinam. Například pokud ví, že když začne usilovně pofňukávat nebo se vrhne dramaticky na zem a předvede srdcervoucí scénu s pláčem, vy emočně nevydržíte a dáte mu, co chce, z dlouhodobého hlediska si pěkně zavaříte. Potomka tím jen utvrdíte v tom, že pro něj nejste jednoznačná autorita, a zjistí, že záchvaty jsou skvěle účinnou metodou, jak se s vámi dá manipulovat. A bude žít v domnění, že stejně to může fungovat na ostatní lidi, což může ve výsledku vést k problémům v navazování dalších sociálních vazeb. Děti se musí naučit, že jejich špatné chování bude mít logicky negativní důsledky a že si za něj nesou odpovědnost. Buďte konzistentní ve svých názorech, neměňte rozhodnutí a vždy držte slovo. Dělejte, co říkáte, a buďte jim vzorem.

Chybí vám jasně daná pravidla

Zcela konkrétně a jednoznačně stanovené zásady fungování ve vaší domácnosti, rozdělené povinnosti a úkoly pro všechny členy rodiny a společná pravidla rodinného fungování jsou nezbytností. Děti potřebují řád a disciplínu, to je prastará moudrost, která stále platí a osvědčuje se u všech generací. Zároveň musí vidět vás, dospěláky, že tyto normy sami dodržujete a respektujete, shodnete se na nich a žijete v souladu s nimi. Pokud tyto teze nemáte ujasněny, děti jsou pak zmatené, nemají se čeho chytit a o co se opřít. Když dítě přesně ví, co má dělat a co se od něj očekává, snižuje to míru jeho stresu, pocitu úzkosti a nejistoty, cítí se bezpečněji a vyrovnaněji, jak tvrdí odborníci. Stejně tak je špatně, jestliže nemá dítě žádné vlastní přidělené povinnosti, i kdyby to měly být zpočátku jen maličkosti.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku