Tři jednoduché způsoby, jak naučit děti empatii!

Tři jednoduché způsoby, jak naučit děti empatii!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
28. června  2018 
 06:00

Vnímavost, ohleduplnost a citlivost vůči ostatním, tyto vlastnosti nám nejsou automaticky dány, musíme se jim učit. Podporujte je u svých potomků, pomůžete jim prožít šťastnější a kvalitnější život. Poradíme, jak na to.

Empatii charakterizujeme obvykle jako schopnost vcítit se do ostatních, lépe chápat pohnutky a způsob chování lidí (i když s nimi třeba nesouhlasíme) v našem okolí, brát ohledy na jejich pocity, být otevřený, vřelý a srdečný. Jste takoví? Protože podle psychologů má s vcítěním se do ostatních problém celá řada dospělých. Proto je fajn začít tuto vlastnost vštěpovat již malým dětem. Proč? Zjednoduší jim život, budou oblíbenější, budou lépe vycházet s lidmi a také snadněji pochopí i samy sebe. A začněte včas. Čím dříve pochopí sílu empatie, tím vyrovnanější, silnější a emočně inteligentnější budou v dospělosti. Nebude jim činit problém jednat s lidmi s laskavostí a respektem. Z empatických dětí vyrostou empatičtí manželé, empatické manželky, empatičtí rodiče, přátelé i spolupracovníci.

I emocím se musíme učit

Čtyřletý Honzík vyděšeně sleduje, jak se k jeho kamarádovi Markovi chová několik dalších dětí na hřišti odmítavě a agresivně. A pak najednou vidí, že chlapeček začíná plakat. Co myslíte, že udělá? Každý dospělák zřejmě očekává reakci, že Honzík projeví empatii. Vždyť jeho kamarád je smutný, je mu ubližováno, tak je přece na místě projevit soucit, snažit se ho ukonejšit. Jenže jde o naprosto nerealistickou představu. Honzík zřejmě uteče a půjde "se schovat" ke své mamince. Absolutně ještě nerozumí Marečkovým pocitům, neví si s nimi (ani se sebou) rady, pravděpodobně se jen vyděsí. A je to normální. Pro malé děti není empatie přirozená, emoční inteligenci si teprve musí vybudovat na základě svých zkušeností a také pod názorným vedením dospělých. Ptáte se, jak mrňouse povzbudit a motivovat k empatii? Zde jsou tři inspirativní způsoby.

...
...
Autor: iStock

1. Ukažte, jak jsou zájem a náklonnost cenné

Každé dítě se učí nápodobou. Děti jsou výborní pozorovatelé a vnímaví imitátoři. Buďte jim proto vzorem hodným následování. V jakékoli zdánlivě obyčejné každodenní situaci vás potomek sleduje, jak jednáte, co říkáte a jakým tónem, jaké jsou vaše reakce. Tím ho zásadně utváříte a formujete jeho vzorce chování.

Vidí, že se usmíváte na paní učitelku ve školce? Mile se zeptáte staré paní, která bydlí vedle, jak se má a zda něco nepotřebuje? Dítě si zafixuje vše, co vidí a slyší, co se odehrává kolem něj. Ukazujte mu vlastním přístupem, že je úplně přirozené projevit zájem, porozumění, pochopení, soucit, když je někdo zoufalý a smutný, nabídnout svou pomoc, nešetřit uklidňujícími slovy, nikoho neodsuzovat a neponižovat. Malé děti samozřejmě potřebují, abyste jim smysl svého chování vysvětlili, vyžadují pomoc, aby porozuměly všemu, co cítí. Když vaše tříletá dcera usedavě pláče (případně se vzteká), sedněte si k ní a zeptejte se přímo: „Vypadáš smutně (rozrušeně, rozčileně), copak se děje a jak ti mohu pomoci?“ Odpusťte si obvyklou formulku: „To bude dobré, už nebreč.“

2. Spojujte chování s pocity

Každý způsob našeho chování je důsledkem aktuálních pocitů a myšlenek. Snažte se co nejvíce povídat si společně o vlastních citech a náladách. Ptejte se, co prcka trápí, z čeho má radost, co ho potěšilo, překvapilo. A vysvětlujte mu, proč se zrovna chováte tak, jak se chováte, aby pochopil souvislost mezi příčinou a důsledkem. Stejným způsobem „rozeberte“ jeho vlastní chování. Například: „Tvůj kamarád Max je smutný, protože jsi mu vzal a nechtěl vrátit jeho hračku. To od tebe nebylo hezké, trápí se. Pojď, vymyslíme, čím bychom mu teď mohli pomoci, aby se cítil lépe.“ Stejně dobře bude fungovat vysvětlování prostřednictvím příběhů, společného čtení knížek nebo hraní s maňásky. Vyprávějte si o chování jednotlivých postav v knihách nebo ve filmech. Proč dělají to a to, co při tom nejspíše cítí, jak jim můžeme pomoci, co bychom udělali na jejich místě my…

3. Vytvořte inspirující klima

Usilujte o to, aby u vás doma vládla harmonie a důvěra, prostředí, ve kterém se děti budou cítit svobodně, uvolněně a vtažené do společného děje. Vytvářejte jim záměrně příležitosti k tomu, aby svou schopnost empatie mohli vaši potomci bez obav projevovat a zlepšovat. Skvěle to můžete aplikovat v případě sourozeneckých vztahů – jako například: „Bylo by od tebe moc laskavé, kdybys pomohl mladší sestřičce najít jejího oblíbeného plyšového slona. Někde ho nechala ležet a nemůže ho od rána najít. Vsadím se, že až ty budeš něco potřebovat, také ti ráda pomůže. Že mám pravdu?“ Podporujte chování dětí v tomto duchu. Věřte, že si to budou pamatovat. Rodiče, sourozenci a nejbližší rodina hrají hlavní roli v tom, aby se děti naučily dosáhnout úspěchů v této disciplíně a vyrostly v přesvědčení, že je naprosto přirozené si navzájem naslouchat a pomáhat.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku