Nesnáším Halloween! A řeknu vám proč, svěřila se matka

Fotografie
Foto: internal
Sdílej na facebooku
30. října  2018 
 06:00

Vyřezáváte svítící dýňové příšery? Připravujete výslužku pro tlupy puberťáků převlečených za strašidla? Pečete muffiny ve tvaru netopýrů nebo duchů a sháníte na poslední chvíli potomkům „povinný“ čarodějnický kostým, bez kterého prostě nemůžou do školky? „Zastavte to šílenství! Proč bych měla slavit tak hrozný svátek? Jen při představě toho všeho mi naskakuje husí kůže. Nemůžu se dočkat, až bude zase na rok po všem,“ svěřila se dvojnásobná maminka Klára. Proč to tak cítí a jak jste na tom vy?

„A to nemluvím zdaleka jen o všech těch svítících obludách vyřezaných z dýní, na které člověk naráží na každém kroku, nechutných a pro děti nevhodných kostýmech, které vzbuzují buď strach, nebo opovržení, a nevkusných dekoracích, kterými si spousta lidí dobrovolně hyzdí své domovy,“ říká Klára. 

A pokračuje. „Nehledě na to, že se mi dělá až nevolno, když na sociálních sítích v jednom kuse narážím na láskyplné hashtagy nadšených matek typu #mojesladkadynicka, případně #nasekouzelnacarodejka či #stastnyhalooweenvsem!,

tak prostě přiznávám, že nenávidím to všechno. Jenže před monstrózním a všudypřítomným kýčem se nedá schovat. Tady máte mé důvody!

Jsem máma dvou dětí, jedno chodí ještě do školky, druhému je jedenáct. Nejhorší možná kombinace! Děsuplný obleček chtějí oba, takže každoroční únavné dohadování u nás doma začíná už na začátku školního roku, tedy v září.

Vampýr nebo zombie? 

Nejprve je to celé o tom, zda to letos bude převlek za upíra, vampýra, zombie nebo bude stačit obyčejná ježibaba, polednice nebo čarodějka (která jediná může být za určitých okolností i sympatická a roztomilá na pohled).

Po nervy drásajícím rozhodování následuje debata, proč nejsem ochotná utratit tisíc korun za černé roucho s kapucí, které pak bude už navždy ležet na dně skříně. A nakonec (ale tím to zdaleka nekončí) nastává fáze vztekání a zoufalého pláče v momentě, kdy se jedno z dětí (případně obě najednou) rozmyslí, že vlastně nechce být za upíra ani vraždícího klauna, ale že prahne po kostýmu kostlivce či smrtihlava (takže ve finále připomíná šíleného zpěváka z legendární rockové kapely The Cure). A já jsem úplně bez sebe!

Autor: istock

Patálie s dýní

Všimli jste si, že ceny tak obyčejné zeleniny, jako je dýně, najednou několik týdnů před tím otravným svátkem závratně a raketově vzrostou? A nedají se sehnat takové, které by vážily méně než šest kilo. Což oceníte zejména v případě, že nákup vlečete (v zájmu radosti a očekávání svých ratolestí, protože co byste pro ně neudělali, že) domů pěšky.

A jelikož děti máte dvě, utratíte tři stovky za dva obří kusy, které budou pravděpodobně hyzdit váš dům či terasu, dokud tam o pár týdnů později o samotě a bez povšimnutí nezplesniví. – A pak teprve nastává ta pravá zábava. Potomstvo se s nadšením vrhá do řezbářského umění.

Výsledek? Totálně zapatlaná, ulepená a oranžovou hmotou oházená kuchyně, zničené nože, poškrábaný stůl a dřez i myčka plné dýňových semen… Vynadáte jim, uklidíte, odpad odnesete do popelnice – a cestou se vám ještě protrhne přecpaný pytel, takže hnusnou oranžovou hmotu potupně a zelení vzteky sbíráte z chodníku.

Odporné dekorace

Nemůžu si pomoct, podle mě je Halloween přehlídkou nevkusu a kýče. Nerozumím důvodům, které vedou některé sousedy k tomu, aby si terasu vylepšili umělými pavučinami s pavouky či krvavými cákanci, na plot pověsili rudě blikající upíry, případně postavili do zahrady nebo okna na odiv kolemjdoucím model nějaké té kostřičky. A co je vlastně tak přitažlivého na vydlabaných dýních? Že některé jsou tak povedené a nádherné, že jde téměř o umělecká díla? Ale jděte! Jsou škaredé a odpuzující, ať se snaží tvářit sebevíc děsivě. Děsivé jsou totiž nejvíc ze všeho svou ošklivostí.

Pomoc, prázdniny

Ano, jako pracující a hodně zaneprázdněná maminka mám obrovskou radost z toho, že Halloween, jelikož se slaví posledního října, většinou zároveň znamená, že děti školou povinné mají několikadenní podzimní prázdniny. A tak nás čeká obvykle ještě další zásadní radůstka, a to vymyslet, naplánovat a logisticky pořešit nerudovskou otázku: kam s nimi?

Většinou naštěstí vypomůže babička, jenže mít čtyři dny nastěhovanou tchyni v domě přináší spoustu dalších povinností, úkolů a dočasných domácích změn. Na druhou stranu nám to aspoň milosrdně dovolí zapomenout na hrůzu předchozích dní. Zlaté školní volno ve srovnání s Draculovými tesáky nasáklými krví, netopýry v životní velikosti a vší tou nesnesitelnou duchařinou!"

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku