Šest bláznivých dovedností, se kterými omráčí kamarády! Naučte je i svoje dítě!

  • Šest bláznivých dovedností, se kterými omráčí kamarády! Naučte je i svoje dítě!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    11. září  2018 
     06:00
    Umět pozdravit, poděkovat, mýt si ruce před jídlem, pomáhat s úklidem, dělat domácí úkoly,… ano, bez těchto základních návyků se v životě neobejdeme. Odložte občas přísnou výchovnou tvář, vraťte se do dětských let a naučte své ratolesti také pár „hloupých“ věcí. S těmito triky budou mezi vrstevníky za hvězdy! 
  • Šílené, nebo obohacující?

    Dívka a panenka
    Dívka a panenka
    Autor: iStock

    „Když můj bratr začal na jedné rodinné oslavě učit naši sedmiletou dceru Stellu pískat na prsty, trvalo to jen pár minut, než proces pochopila a předvedla celé společnosti svůj nový talent v plné síle. Příbuzní si nestačili zacpávat uši. Jen o pár týdnů později jsem jí ráno ukázala, jak si zaplétat vlasy do copánků. Od té doby byla jako posedlá a všechny panenky měly během pár dní nové účesy. V ten moment jsem pochopila, že už máme doma velkou, chytrou a nesmírně šikovnou slečnu. Do té doby jsem totiž měla často tendenci považovat ji za „malou maminčinu holčičku,“ vzpomíná maminka Veronika. „Ano, sedmileté dítě je již dost zralé na to, aby dokázalo pochopit náročnější povely a požadavky a splňovat i složitější pokyny,“ je přesvědčena rodinná poradkyně a psycholožka Jenn Berman, PsyD. a dodává: „Tyto nové dovednosti jsou pro malou Stellu navíc dalším skvělým způsobem, jak se spojit a sblížit s přáteli.“ A které zábavné, lehce šílené a přitom neuvěřitelně kreativní aktivity naučíte své děti vy? Je to snadné, inspirujte se!

  • Foukat bubliny

    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Autor: istock

    Klasika, která neomrzí. A ruku na srdce, kdo z nás si i dnes občas s potěšením a potutelným úsměvem nezkusí vyfouknout tu největší žvýkačkovou bublinu? Základem je koupit kvalitní žvýkačku (určitě dobře víte, které druhy jsou na bubliny nejlepší). Nechte ji dítku pořádně rozžvýkat, aby změkla na požadovanou konzistenci. „Pak mu ukažte, jak udělat pomocí dásní ze žvýkačky kouli, vyrovnat ji na patře, kam správně položit jazyk, jak posunout bradu dopředu a vyfouknout. Řekněte mu, že jediné, co musí udělat, je vytáhnout jazyk a otevřít pusu. Pokud má potíže s tím, aby udrželo žvýkačku během foukání na místě, nechte ho, ať si ji přidrží rukama,“ radí Chad Fell z americké Alabamy, který drží světový rekord (zapsaný do Guinessovy knihy rekordů) ve vyfukování žvýkačkových bublin.

  • Naučit zpívat skleničku

    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Autor: istock

    Že jste to nikdy nezkoušeli? Škoda. Svému dítku tento zážitek dopřejte, bude nadšené, za to vám ručíme. Vezměte dostatečně velkou skleničku na nožce s tenkými stěnami a pošlete potomka, ať ji do poloviny naplní vodou. Pak už stačí držet ji za základnu, namočit ukazováček a začít jím pomalu otáček kolem horního ráfku. Plynulým nepřetržitým tlakem (mírný stisk) začne sklo krásně zpívat. Možná to bude chtít trochu trpělivosti a pár minut tréninku.

  • Udržet lžičku na nose

    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Autor: istock

    Tohle bude bavit kluky i holky bez rozdílu věku! Vezměte si každý svou čajovou lžičku (nejlépe vychlazenou) a řekněte dětem, ať dělají všechno přesně podle vás. Zhluboka se nadechněte a vzduch vydechněte zblízka přímo na lžičku, aby se zamlžila její vnitřní strana. Pak opatrně přiložte lžičku na špičku nosu a přidržte. Když máte jistotu, že drží na místě, pomalu oddalte ruce.

  • Házet žabky

    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Autor: istock

    Skvělá zábava, kterou si společně užijete při procházce i rodinném výletě do přírody. Stačí jen jakákoli vodní plocha (dobře poslouží i ten nejmenší rybníček nebo jezírko v lese) a pár kamínků. Začněte tím, že si najdete a nanosíte na hromádku pár pěkně plochých kousků. Ty placaté a rovnoměrné jsou nejlepší! Pak ukažte malému nedočkavci, jak kámen správně uchopit mezi prsty (palec je nahoře a ukazováček míří směrem ven) a hodit ho co nejdále, pokud možno rovnoběžně s vodní hladinou. Schválně, kolik „žabek“ dáte?

  • Žonglovat s různými věcmi

    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Autor: istock

    Žonglování je sportovní, taneční a artistická aktivita, která pomáhá zlepšovat nervo-svalovou koordinaci, prostorovou orientaci i soustředění a rozvíjí spolupráci mezi oběma mozkovými hemisférami. Což je skvělé! Spočívá ve vyhazování předmětů do různých výšek, s různou rotací a z různých míst (například za zády, pod nohou, nad hlavou). Tolik říká odborná literatura. Pro začátek zapomeňte na míčky a zvolte barevné šátky. Pro dítě to bude jednodušší, protože lehké nylonové šátky pomalu klesají, a tím pádem se lehce chytají.

  • Roztočit hula hop

    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Co bláznivého musí umět vaše děti?
    Autor: istock

    Gymnastická obruč neboli hula hop může posloužit jako hračka i dokonalá cvičební pomůcka. Proč je tolik oblíbená? Cvičení s ní zpevňuje a posiluje svaly celé páteře a pomáhá také k lepšímu trávení. Kromě těchto benefitů je to ale hlavně legrace! „Pořiďte takovou obruč, která (postavena na zem) dosahuje k pupíku vašeho potomka. Při trénování rotace by dítě mělo stát rovně s mírně rozkročenýma nohama. Obruč uchopí oběma rukama, přiloží na spodní část zad, pomocí rukou uvede do pohybu a kroužením svých boků ji drží tak, aby kroužila (rotovala) plynule okolo těla,“ vysvětluje lektorka tance Cara Zara.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku