Proč trvat na rodinných večeřích? Utuží vztahy a děti se naučí jíst zdravěji!

Proč trvat na rodinných večeřích? Utuží vztahy a děti se naučí jíst zdravěji!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
19. listopadu  2019 
 06:00

Představy o společných večeřích jsou u vás doma jen pouhým snem? V hektickém tempu všedních dní se vám, i když se snažíte sebevíc, prostě nepodaří shromáždit všechny členy rodiny ve stejnou dobu u jednoho stolu? Změňte to! Zapomeňte na výmluvy, stačí pár chytrých triků!

Velký jídelní stůl je symbolem rodinného souznění a v tomto případě platí víc než kdy jindy, že láska skutečně prochází žaludkem. Proč je tedy tolik důležité sejít se všichni v klidu u dobré večeře? Společné stolování má spoustu výhod, pro vás i vaše ratolesti. Jaké? Podle některých výzkumů z poslední doby konzumují děti, které často večeří společně se svou rodinou, větší množství ovoce a zeleniny – což je skvělá zpráva! Vědci z americké Harvardovy univerzity přišli s vysvětlením, že pod dohledem rodičů a inspirováni například staršími sourozenci snědí malí strávníci celkově více pro zdraví dobrých potravin, snadněji si oblíbí zdravá jídla a nemají sklony k přejídání. Jednak díky tomu, že pozorují ostatní, jednak díky tomu, že během stolování mají rodiče větší šanci vyrukovat s nenápadnou osvětou a lépe směrovat chutě svých potomků. Naučí je kvalitněji si vybírat, co jedí, a tento návyk pak děti ve velké většině praktikují i mimo domov.

...
...
Autor: istock

Lepší známky i nálada!

Studie, kterou realizoval vědecký tým na minnesotské univerzitě, vysledovala, že děti a dospívající, kteří jsou zvyklí pravidelně večeřet společně se svou rodinou, mají mnohem menší sklony k úzkostem a depresím, jsou veselejší a pozitivněji naladění. Dokonce zpravidla vykazují lepší prospěch ve škole než jejich vrstevníci, kteří rodinné stolování neznají (možná protože u společného stolu leccos pochytí, dozvědí se nové informace, při rozhovorech zdokonalují komunikační dovednosti atd.). „Měla jsem dlouhodobě pocit, že naše domácnost se noří do chaosu a téměř vůbec netrávíme čas společně. Takže jsem  přehodnotila naše rodinné rituály a rozhodla se jednat. A nejdříve ze všeho jsem uvedla do praxe několik zlepšováků pro úsporu času, postupně jsem přišla na další šikovné nápady, s jejichž pomocí se u nás dílo podařilo – a rodinné večeře se staly nepostradatelnou součástí našeho (téměř každého) dne,“ prozradila trojnásobná maminka Mirka (44). Co u ní doma zafungovalo?

Tvrdě dohlížejte na noční mlsání!

Vyhlaste jednoznačný zákaz nočních nájezdů na ledničku nebo „tajný“ kuchyňský šuplík, kde se nacházejí veškeré dobrůtky a mlsky „na horší časy“. Nenechte děti ládovat se sušenkami, popcornem nebo pizzou vpololeže na gauči, při sledování televizní obrazovky. Jídlo by mělo probíhat civilizovaně, výhradně u stolu, vsedě na židli a v klidu. Což znamená bez očí přilepených k displeji tabletu, telefonu nebo na televizní obrazovku. Pašují si hladovci jídlo do svých pokojíčků? Skoncujte s tím! V lepším případě rozumnou domluvou a nastavením nových „prorodinných“ pravidel, v tom horším pak nekompromisním zákazem. Však si zvyknou.

Plánujte dopředu

Při každodenním maratonu domova, školy, školky, zaměstnání, pochůzek, nákupů, odvozů na kroužky, fotbalové zápasy, tréninky karate a lekce angličtiny, úklidů doma, vaření, chystání svačin na druhý den, zahánění do postele jsou důkladná logistická organizace celé rodiny a systematické plánování naprostou nezbytností. Takže je jasné, že úspěch rodinné večeře spočívá v pečlivě promyšlené strategii, která vyžaduje přemýšlení dopředu. Jen tak se vyhnete každodenní panice „kdy mám proboha stihnout nakoupit a co vůbec budu vařit?“. Dobrým nápadem, který ušetří dost času a nervů, je zamyslet se nad jídelníčkem na celý týden už o víkendu, připravit seznam a vyjet na velký nákup – nebo ještě lépe: využít některé z mobilních aplikací a oslovit službu, která vám objednaný nákup přiveze a donese doslova až ke dveřím.

Polotovary povoleny!

Nestyďte se využít cokoli, co vám ušetří čas. Zjednodušte si práci, kdekoli je to možné, a nemějte kvůli tomu ani ty nejmenší výčitky. Pokud to samozřejmě nebude až příliš na úkor kvality jídla. Nenabádáme vás, abyste kupovali polévky v pytlíku a hotové směsi plné soli a glutamátu, ovšem urychlit si vaření tím, že sáhnete v obchodě po předpřipravené pokrájené zelenině, pasírovaných rajčatech, hotových knedlících nebo grilovaných porcích kuřete – proč ne? Výbornou večeři můžete mít hotovou během chvilky. Pro všední dny zapomeňte na gurmánské speciality a vysokou gastronomii nechte na jindy. I „obyčejné“ těstoviny s bazalkovým pestem, blesková luštěninová polévka nebo obložené talíře se šunkou, sýrem, čerstvou zeleninou a pečivem s pomazánkou jsou důstojným řešením rodinné večeře.

Odložte to na ráno

Pokud jsou vaše večery od pondělí do pátku jednoduše šílené, hektické a nepravidelné, nemá smysl jít hlavou proti zdi a trvat na společné večeři za každou cenu, i když ji v podstatě nikdo nestíhá. Pak stojí za pokus udělat rodinným jídlem třeba snídani. Ranní rodinné hodování příjemně nastartuje den. Navíc příprava snídaně nebývá nijak extrémně časově (ani manuálně) náročná, a pokud zapojíte toustovač, rychlovarnou konvici, kávovar nebo vaflovač, máte hotovo během chvilky a můžete servírovat luxusní hostinu.

Nechte je mluvit

Čeho se vyvarovat, pokud nechcete příjemnou pohodu a uvolněnou atmosféru společného stolování pokazit a narušit? Nezahrnujte děti vodopádem otázek na školu, písemky a známky. Nedočkavě se nepřetržitě vyptávat je bezkonkurenčně ten nejméně účinný způsob, jak z nich nějaké informace vydolovat. Pomáhejte ratolestem svým vlastním příkladem procvičovat umění konverzace, snažte se udržovat veselou mysl, a když už se dětí opravdu chcete na něco zeptat, jděte na to oklikou, například: „Čemu jste se dnes nejvíc nasmáli?“ Nebo: „Co se vám dneska nejvíc líbilo a co byste na dnešním dni změnili nebo zrušili?“

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku